… ca te-ai prajit la soare in repetate randuri, si dupa zeci de ani poate face cancer. La variatii bruste de greutate, face vergeturi. Si, pentru orice femeie, e predispusa la celulita. Aspectul pielii e primul indiciu: nu doar al frumusetii, ci si al starii tale de sanatate.
Pistrui, pete, alunite – sunt pete de culoare ce au in comun pigmentarea. Dar, in timp ce primele doua categorii aduc doar prejudicii estetice, ultima se poate transforma in cancer.
Pistruii sunt pete maronii cu diametrul de 1-2 mm, localizate de obicei pe fata, spate, umeri. Au caracter genetic si apar dupa expunere la soare, cu preponderenta la persoane care au ten si par deschise la culoare.
Cand apar in copilarie, tind sa se estompeze cu varsta (dupa adolescenta), dar se mentin prin expunerea la soare. Cum scapi de ei. Pot fi doar estompati cu produse de albire sau metode de peeling. Din pacate, pielea are in continuare capacitatea de a-i forma si pistruii nu dispar.
Petele maronii sunt cauzate de dezechilibrul hormonal (exces estrogenic) si sunt agravate de expunerea la soare. Apar de obicei in perioada sarcinii, uneori in timpul tratamentelor contraceptive. Exista si pete cauzate de parfumuri si de produsele cosmetice parfumate (lotiuni, creme).
Cum scapi de ele. Nici petele nu dispar definitiv, indiferent de tratament. Produsele de albire au un efect decolorant minor si pasager. Peeling-ul chimic, laserul, dermabraziunea sunt mai agresive si mai eficiente, dar nu au un rezultat stabil in timp.
Factori favorizanti
In general, persoanele cu rozacee au o vasoreactivitate mare – sunt hiperemotive, au reactii vasomotorii puternice. Uneori sunt predispuse la migrene, colon iritabil sau infectie bacteriana cu helicobacter (ulcer), care poate genera dilatatia vaselor si eruptia. Rozaceea e agravata de expunerea la soare si de variatiile mari de temperatura. Folosirea frecventa a cremelor cu hidrocortizon poate duce, in timp, la rozacee si cuperoza.
Prevenire si tratament
Persoanele predispuse la aceasta afectiune trebuie sa evite alcoolul si condimentele, mancarurile fierbinti, inhalatiile, sauna. Tratamentul consta in inchiderea vaselor mici cu un laser vascular special, insotita de medicamente care sa impiedice dilatarea altor vase.
Cauze Ingrasatul si slabitul repetate solicita intens pielea si produc aceasta modificare de textura. La copii, vergeturile apar in cresterile bruste – pe trunchi sau spate. Ele mai apar si in cazul unor tulburari endocrine. Supraponderalii prezinta un risc mai mare de a face vergeturi. Sarcina sau traumatismele repetate sunt factori favorizanti.
Prevenire si tratament Aparitia vergeturilor tine de “calitatea” pielii si de mostenirea genetica, iar metodele de prevenire si tratament nu au efecte satisfacatoare:
Celulita reprezinta, in termeni cosmetici, aspectul de portocala al pielii. Celulita apare la persoane slabe, ca si la cele pline, la tinere, ca si la varstnice. Dupa pubertate, toate femeile sunt predispuse la celulita. Exista teorii conform carora celulita e cauzata de dezechilibre hormonale, anticonceptionale, lipsa de oligoelemente si minerale.
Prevenire si tratament Desi au fost testate diverse modalitati de indepartare a celulitei, nici una nu a fost complet satisfacatoare. Daca ai celulita, dar si vinisoare sparte si vergeturi, alege atent tratamentul, deoarece, ameliorand o afectiune, poti sa le agravezi pe celelalte. Masajul anticelulitic amelioreaza efectele celulitei, dar poate provoca venectazii si agrava vergeturile.
Foarte moderne sunt tratamentele de mezoterapie, care constau in injectarea, in piele, a unor mici cantitati de substante nutritive care cresc tonusul general al pielii.
Dar ceea ce «scoate» medicul nu mai era o alunita, ci un cancer metastazat. Oamenii incep sa-si protejeze alunita abia cand ea s-a ulcerat, s-a rupt, sangereaza cronic si cancerul e bine intins. Traumatismele cronice produse de haine, taiere accidentala sau intepare, ca si de expunerea la soare (cu efect cumulativ in timp) sunt factori majori de risc.
La noi, expunerea la soare e un sport national. Numarul de arsuri solare corelat cu tipul de piele e foarte important pentru calcularea riscului de aparitie a melanoamelor. Nu expunerea solara imediata conteaza, ci numarul de arsuri in timp.
E posibila analizarea alunitei si urmarirea ei in timp. O crestere de pana la 0,7 mm e susceptibila de transformare maligna, dar nu poate fi vazuta cu ochiul liber. La noi, 1 din 100 de oameni face cancer de piele, care poate ucide in sase luni!”