Persoanele cu ochi căprui sunt mai afectate de depresia de iarnă

Persoanele cu ochi căprui au un risc mai mare de a dezvolta tulburări afective sezoniere decât cei cu ochi albaștri.

Dacă te simți depresivă în timpul iernii, culoarea ochilor poate fi de vină.
Un nou studiu a demonstrat că persoanele cu ochi căprui au un risc mai mare de a dezvolta depresia de iarnă – cunoscută și sub numele de tulburare afectivă sezonieră (SAD) – decât cele cu ochi albaștri.

SAD este o formă de depresie pe care oamenii o experimentează în anumite perioade ale anului sau în timpul unui anotimp specific

În cadrul studiului, “Blue eyes keep the blues away: the relationship between SAD, lateralized emotions, and eye color', cercetătorii au invitat 175 de studenți de la Universitatea South Wales și de la Universitatea Girne American din Cipru să participe la un sondaj de opinie.

Oamenii de știință au constatat că subiecții cu ochi căprui aveau mult mai multe șanse să experimenteze depresia de sezon față de cei cu ochii albaștri.

Cercetătorii cred că motivul pentru aceste diferențe poate fi cantitatea de lumină pe care un individ o pot procesa.

Persoanele cu ochi deschiși sunt mai sensibile la lumină și eliberează melatonina în timpul iernii – un mecanism care se crede că asigură o anumită rezistență la depresia de iarnă.

Un alt studiu a arătat că femeile cu ochi de culoare deschisă suferă mai puţin din cauza anxietăţii după naştere, prezintă rate mai scăzute de depresie şi au mai puţine gânduri negative.

 

Iulia Sandu

Foto:shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate