Papa Francisc a murit la vârsta de 88 de ani. ”Biserica va merge înainte. În istoria sa, eu sunt doar o trecere”
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2025/04/papa-francisc-profimedia-0990543972-3.jpg)
Papa Francisc a murit luni, 21 aprilie, în a doua zi de Paşte, la vârsta de 88 de ani, după ce cu o zi înainte a apărut în balconul de la Paţa Sfântul Petru, relatează AFP.
Cuprins
'Dragi fraţi şi surori, trebuie să anunţ cu profundă tristeţe moartea Sfântului nostru Părinte Francisc', anunţă într-un comunicat publicat de Vatican, pe canalul său de Telgram, cardinalul Kevin Farrell.
Ultimele imagini cu Papa Francisc. În prima zi de Paște a binecuvântat mulțimea și a coborât cu papamobilul printre oameni. VIDEO EXCLUSIV / Dana Enache / REVISTA VIVA
CONȚINUT VIDEO AVANTAJE
Papa Francisc a murit în Lunea Albă
Papa Francis a murit într-o zi Sfântă, cu o simbolistică specială pentru toți credincioșii. Cea de-a doua zi de Paște este Lunea Albă, prima zi după Duminica Paștelui și este considerată ziua în care se deschid porțile Raiului, ale iertării. Astfel, se spune că orice persoană care trece în neființă în această zi, nu mai trece prin Judecata de apoi.
'În această dimineaţă, la ora (locală) 7.55, (8.55, ora României), Papa Francisc a revenit la Casa Tatălui', anunţă el. 'Întreaga sa viaţă a fost dedicată slujirii Domnului şi bisericii Sale. El ne-a învăţat să trăim valorile Evangheliei cu fidelitate, curaj şi dragoste universală, mai ales în favoarea celor mai săraci şi mai marginalizaţi. Cu o imensă recunoştinţă pentru exemplul său de adevărat ucenic al Domnului Isus, încredinţăm sufletul Papei Francisc iubirii infinite de milă a Dumnezeului Unic şi Treinic', scrie cardinalul, potrivit News.ro. FOTOGRAFII: Profimedia
Papa Francisc, în 20 de imagini iconice
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2025/04/papa-francisc-profimedia-0990543972-1.jpg)
Boala care l-a adus pe Suveranul Pontif într-o situație critică
Cauza decesului nu este precizată, însă Papa se afla în convalescenţă, la Vatican, de la 23 martie, în urma unei spitalizări îndelungate la Spitalul Gemelli, la Roma, unde a fost internat la 14 februarie cu o 'bronşită', care s-a dovedit a fi o 'pneuomnie' ce l-a pus într-o situaţie 'critică'. Această spitalizare a cunoscut o serie de suişuri şi coborâşuri care i-au adus sfârşitul Papei, în pofida faptului că părea să fie mai bine.
Duminică, de Paşte, el a apărut la balconul Bazilicii Sf. Petru, la binecuvântarea 'Urbi et Orbi', pe care a ţinut s-o spună cu o voce foarte slabă. Papa, născut la 17 decembrie 1936, a fost ales la 13 martie 2013 în urma demisiei-surpriză a lui Benedict al XVI-lea şi s-a dedicat pontificatului din prima şi până în ultima clipă. În februarie 2025 şi-a amânat iar şi iar internarea la spital din cauza acestei 'bronşite', care nu mai trecea.
Această insuficienţă respiratorie cronică era veche. Lobul superior drept al plământului i-a fost extirpat pe când avea 21 de ani şi a fost internat de urgenţă la 29 martie 2023, tot la Spitalul Gemelli, cu 'dificultăţi de respiraţie'.
Era vorba despre o 'bronşită infecţioasă' care 'nu avea legătură cu covid-19', o boală împotriva căreia a fost vaccinat de mai multe ori, dădea asigurări Vaticanul. Francisc a suferit, la sfârşitul lui 2023, de această bronşită infecţioasă, care l-a determinat să renunţe, în noiembrie, la o vizită în Dubai, la COP28, şi îşi va relua activitatea abia în aprilie 2024. La sfârşitul lui 2024 şi începutul lui 2025, această fragilitate respiratorie şi pulmonară se va agrava din nou până când i-a fost fatală.
Data funeraliilor urmează să fie anunțată
Comunitatea catolică mondială, puternic mobilizată prin rugăciune la această spitalizare, a urmărit oră de oră boala şi apoi moartea acestui şef al Bisericii Catolice foarte popular şi în afara Bisericii. În perspectivă creştină, moartea marchează intrarea în 'viaţa eternă' a persoanei. Oricât de dureroasă ar fi pentru credincioşi această despărţire, ea este trăită în această credinţă – împărtăşită de către toate confesiunile creştine – care anunţă un doliu şi totdată 'speranţa' 'paradisului' asupra căreia Francisc a insistat mult.
În general, după o zi-două se anunţă data funeraliilor Papei, care este decisă în urma unei reuniuni a cardinalilor. Slujba înmorântării are loc în general la o săptămână după deces, pentru a le permite credincioşilor să vină se roage la corpul defunctului, expus în Piaţa Sf. Petru.
Citește și: Ce meserie avea Papa Francisc înainte de a deveni Suveran Pontif? Puțini știu acest detaliu!
Citește și: Moment unic la Vatican! Un român a rostit una dintre rugăciunile slujbei oficiate de Papa Francisc
Citește și: Papa Francisc, despre avort: „Este ca și cum ai apela la un asasin plătit'
Citește și: Papa Francisc, afirmații memorabile despre femei
Citește și: Papa Francisc, cuvinte pentru suflet