Pancreatita acută – un pericol mortal de sărbători!

medicOdată cu venirea sărbătorilor şi cu mesele tradiţionale româneşti încărcate de bucate o afecţiune periculoasă ne pândeşte din umbră. Este vorba de pancreatita acută, care îşi face apariţia din cauza meselor copioase, stropite cu alcool, pe care le consumăm în această perioada.

Această boală afectează unul dintre organele cu rol esențial în funcționarea corpului uman, respectiv pancreasul, şi poate determina decesul, dacă nu este tratată din timp şi corect.

Astfel, profilaxia și tratamentul în faze incipiente ne pot pune la adăpost de complicațiile grave ale acestei boli. Practic, în cazul pancreatitei acute are loc un proces de distrucție a pancreasului și a țesuturilor din jurul său de către propriile enzime.

Care sunt factorii de risc ce duc la pancretită acută?

În perioada sărbătorilor, atât tubul digestiv cât și pancreasul sunt suprasolicitate de consumul exagerat de alimente bogate în grăsimi, prăjite sau afumate, la care se adaugă băuturile alcoolice.

Aceste două cauze majore conduc la apariția pancreatitei acute: litiaza biliară şi consumul de alcoolul.

Litiaza biliară

În cazul persoanelor care suferă de litiază biliară, adică au pietre la fiere, riscul de pancreatită este mare din cauza consumului de alimente grase, precum smântâna, maioneza, sarmalele sau pomana porcului.

Woman fruits tartlet  Castejon Aline/OrediaAceste alimente stimulează golirea veziculei biliare și eliminarea pietrelor, care vor bloca canalul de vărsare a bilei și pancreasului în intestin. Astfel, se declanșează o cascadă de reacții chimice în interiorul pancreasului, care produce autodigestia glandei și a țesuturilor din jur.

În plus, se produce o alterare a stării generale ca urmare a acestei intoxicații enzimatice', explică conf. dr. Ion Daniel, șeful Clinicii de Chirurgie III, Spitalul Universitar de Urgență din București.

Alcoolul

Declanșează apariția bolii prin distrugerea glandelor pancreatice, ce determină eliberarea sucului digestiv în interiorul pancreasului.

Posibilitățile cele mai bune de tratament le are bolnavul cu pancreatită acută de cauză biliară. Calculii se pot îndepărta printr-o endoscopie intervențională, care deblochează fluxul normal al bilei și al sucului digestiv către intestin. În cazul pancreatitei acute cauzată de alcool, posibilitățile de tratament sunt destul de reduse, astfel încât aceste forme au o evoluție mai gravă cu risc de mortalitate mai ridicat, afirmă conf. dr. Ion Daniel.

Vestea bună este că aproximativ 85% dintre cazurile de pancreatită acută sunt forme moderate sau ușoare. Acestea se manifestă printr-o durere suportabilă, dar persistentă în partea superioară a abdomenului și iradiată în spate. Pot apărea și vărsături intense, repetate, precum și transpirații.

În acest caz, medicul chirurg ne sfătuiește să renunţăm la mâncare, pentru a da posibilitatea pancreasului să se refacă. Astfel, timp de 1-3 zile, pacientul va consuma doar apă plată, aceasta fiind o soluție foarte bună de a pune în repaos alimentar tubul digestiv și pancreasul.

Pentru durere, se poate lua un calmant, sau se poate pune o pungă cu gheață pe abdomen, pe locul dureros, care să amelioreze evoluția unui proces pancreatic. În cazul în care durerea nu dispare, persoana în cauză trebuie să se prezinte la medic.

Dacă pancreatita îmbracă o formă mai gravă, simptomele persistă, se agravează, sunt însoțite și de o distensie abdominală, o durere persistentă și practic, o stare de șoc manifestată prin hipotensiune, cu tendință de leșin, o reducere a debitului urinar și chiar apariția icterului.

'Formele grave de pancreatită necesită un regim de Terapie Intensivă sau chiar o intervenție chirurgicală. Perioada critică pentru pacient este între prima și a treia săptămână. Cei care trec de acest interval au șanse mai mari de supraviețuire și de evoluție fără complicații', avertizează medicul chirurg.

Iată câteva sfaturi oferite de conf. dr. Ion Daniel pentru a evita pancreatita acută, în perioada sărbătorilor:

1) Mențineți o greutate normală! Persoanele supraponderale sunt primele expuse acestei patologii pentru că fac mai des litiază biliară.

 2) Faceți-vă analize periodic! Cunoașterea și evaluarea stării de sănătate proprii este foarte importantă. O ecografie poate să ateste prezența unei litiaze biliare, care să necesite o rezolvare chirurgicală. De asemenea, analizele de sânge pot evidenția o creștere a trigliceridelor din sânge, ceea ce poate previziona apariția unei pancreatite.

 3) Evitați abuzul alimentar! Echilibrul alimentar este extrem de important. Astfel, chiar și o persoană predispusă la pancreatită acută se poate bucura de masa de Crăciun dacă mănâncă moderat și rațional.

 4) Evitați consumul de alcool! Alcoolul concentrat, sub forma băuturilor spirtoase oferă, într-un volum mic, o cantitate crescută de stimul toxic.

5) Beți mai multă apă! Aportul crescut de apă diluează stimulii care ajung în stomac și în intestin, reducând concentrația acestora.

 6) Cunoașteți-vă organismul! Oamenii sunt diferiți și au organisme diferite, de aceea este foarte importantă cunoașterea propriilor limite, care nu trebuie depășite.

Conf. dr. Ion Daniel este medic primar chirurgie generală şi şeful Clinicii Chirurgie III din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, având competențe în chirurgia generală deschisă și laparoscopică, precum și în chirurgia de urgență.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sfatul Medicului