(P) Vaccinarea antigripală la copii

Vaccinul antigripal este controversat. Mai ales atunci când vine vorba despre copii. Or, vaccinarea antigripală este singură cale de prevenire a gripei și a complicațiilor ei devastatoare.

Gripă nu e o răceală oarecare! Este o infecție virală respiratorie acută, care debutează imediat, are evoluţie rapidă, răspândire pe arie largă și poate duce la complicații severe.

Categoriile cu risc sunt în centrul atenției

Cu toate că vaccinul antigripal anual este cea mai eficientă modalitate de a preveni infecţia gripală şi complicaţiile acesteia, tendinţa românilor este aceea de a nu îl acceptă. Vaccinul înseamnă prevenție. Punct! De ce mai sunt necesare atâtea intervenții pentru a convinge? Civilizația umană este acum victima propriului succes. Ne temem de boli care apar rar și le ignorăm pe acelea care reprezintă un pericol real. În fiecare an, persoanele instituţionalizate, cu deficienţe, bătrânii peste 65 de ani, persoanele cu boli cronice de tip pulmonar sau cardiac, copiii între 6 luni şi 2 ani, precum și gravidele sunt categorii de populaţie considerate la risc și necesită vaccinare', spunea, la un moment dat, dr. Victor Olsavski, fost reprezentant al OMS în România.

Și gravidele trebuie protejate!

De ce și ele? Pentru că s-a observat că gripă poate cauza complicații severe la gravide și poate duce chiar la deces. Or, prin vaccinul antigripal, se asigură atât protecția viitoarei mame, cât și a fătului. Ceea ce trebuie să se ştie este faptul că vaccinul antigripal inactivat, folosit pe scară largă, e total inofensiv în sarcină. Și nu are efecte adverse asupra fătului. Dimpotrivă, viitorul nou-născut va moșteni anticorpii și va fi protejat în primele 6 luni de viață. Iar această este exact perioada în care nu poate fi vaccinat contra gripei.

Tu ți-ai făcut vaccinul antigripal?

Mitul conform căruia cei care se vaccinează antigripal fac gripă este doar un mit. Iar o simplă discuie cu pediatrul sau cu medicul de familie te scoate din impas. Există un procent infim, de 1% dintre cei vaccinați, care dezvoltă anumite reacții în urmă vaccinării. Dar este vorba despre simptome minore. Și apariția lor este legată de starea generală de sănătate a persoanei, de vârstă. Sunt foarte rare cazurile în care vaccinul antigripal nu poate fi recomandat. Persoanele cu alergii severe la vaccin sau orice ingredient al acestuia, la gelatină sau ou nu au voie să se vaccineze antigripal. La fel și cei care au sau au avut Sindromul Guillain-Barre. Dacă copilul care urmează să primească vaccinul antigripal are febră sau secreții nazale, trebuie discutat cu medicul curant. Deși nu este recomandat, specialiștii spun că vaccinul antigripal actual conține o cantitate infimă de alergen, fiind sigur chiar și pentru copiii cu alergie la ou.

Pentru că știm cât de important este pentru ține că cel mic să aibă parte de cea mai bună îngrijire, la Sanador, am pregătit abonamente de pediatrie perfect adaptate nevoilor familiei tale. Alege unul dintre abonamentele Extra sau VIP și ai vaccinul antigripal inclus.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Sanatate