(P) Tot ce trebuie să știi despre ecografia Doppler arterial sau venos

(P) Tot ce trebuie să știi despre ecografia Doppler arterial sau venos

Afecțiunile vasculare sunt tot mai frecvente, mai ales odată cu înaintarea în vârstă sau cu adoptarea unui stil de viață dezechilibrat. Pereții vaselor de sânge își pierd elasticitatea, din cauza îmbătrânirii. Pe de altă parte, alimentația greșită, sedentarismul și viciile (fumat, consum de alcool sau substanțe interzise) afectează integritatea sistemului circulator. Printre numeroasele investigații care se utilizează pentru monitorizarea acestuia și identificarea afecțiunilor de la nivelul său, se numără și ecografia Doppler arterial sau venos.

Ce presupune ecografia Doppler arterial sau venos?

Ecografia Doppler arterial sau venos este o investigație medicală prin care se examinează starea venelor și arterelor, la nivelul întregului organism. În acest mod, se depistează eventualele blocaje ale vaselor de sânge (plăci de aterom, cheaguri de sânge) și se prescrie tratamentul adecvat.

Procedura constă în deplasarea unei sonde ecografice pe zona de cercetat (brațe, picioare, abdomen, gât etc.) asemănător ecografiei clasice. Sonda este conectată la aparatul ce utilizează ultrasunete pentru a măsura fluxul, viteza, direcția, volumul sângelui. Cu ajutorul sondei și gelului special, sunt captate și proiectate pe ecran undele generate de pulsații.

Testul se poate efectua chiar și pentru verificarea circulației la nivel cerebral. Ecografia Doppler permite analiza vaselor de sânge intracraniene, prin cercetarea arterelor care irigă creierul și care se găsesc în zona gâtului. Două artere carotide vascularizează porțiunea anterioară a creierului și două artere vertebrale pe cea posterioară.

Pacientul trebuie să își îndepărteze hainele de pe zona care este examinată, să se întindă pe masa de consultații, iar medicul va plimba sonda de-a lungul pielii.

Examinarea durează între 15 și 60 de minute, în funcție de suprafața zonei de cercetat, de numărul măsurătorilor efectuate și de claritatea imaginii.

Este important să știi că această analiză nu prezintă riscuri și nu este dureroasă.

Când este recomandată această procedură?

Procedura se efectuează la recomandarea medicului, în următoarele situații:

 • Pacienților cu varice li se verifică circulația sângelui din vene
 • Pacienților cu un stil de viață dezechilibrat (fumători, consum excesiv de grăsimi sau alcool)
 • Pacienților cu colesterol crescut
 • Pacienților care suferă de diabet zaharat
 • Pacienților cu cazuri de boli cardiovasculare în familie
 • Vârstnicilor
 • Persoanelor cu anumite boli care reprezintă factori de risc pentru îngustarea vaselor de sânge (boli cardiovasculare, diabet, hipertensiune)
 • Persoanelor ce prezintă amorțeli la nivelul mâinilor și picioarelor, dureri sau senzații neobișnuite în timpul mersului sau activității fizice, umflarea membrelor
 • Pacienților care prezintă risc sau au suferit de accident vascular cerebral (se efectuează la nivelul arterelor carotide care irigă creierul)
 • Înaintea unei intervenții chirurgicale
 • Pentru monitorizarea tratamentului medicamentos (anticoagulante) sau verificarea eficienței celui chirurgical ori intervenționist
 • Examinarea oftalmologică sau neurologică
 • Pentru confirmarea diagnosticului
 • Pentru prescrierea tratamentului adecvat

Ce informații furnizează procedura? Cu ajutorul acesteia, medicul depistează existența elementelor care îngreunează circulația sângelui: plăcile de aterom (depuneri de grăsimi pe pereții vaselor de sânge), cheaguri de sânge sau alte leziuni ale vaselor. Acestea sunt aspecte importante în diagnosticarea trombozei, aterosclerozei, cardiopatiei ischemice și altor boli. Mai mult decât atât, detectarea acestor tulburări de circulație permite stabilirea riscului de infarct miocardic sau de accident vascular cerebral.

De asemenea, se poate verifica prezența unei malformații vasculare cerebrale.

Identificarea timpurie a acestor afecțiuni este esențială, pentru că face posibilă prevenirea complicațiilor care pot duce la deces, cum ar fi accidentul vascular cerebral.

Cum te pregătești pentru ecografia Doppler?

Procedura nu necesită o pregătire specială decât în anumite cazuri, cum ar fi cel al fumătorilor. Aceștia nu trebuie să fumeze cu câteva ore înainte de efectuarea testului, deoarece fumatul poate afecta rezultatul acestuia.

De asemenea, trebuie evitat consumul de alcool și de substanțe ce conțin cafeină, înainte de procedură.

Este permisă consumarea de alimente și băuturi, dar și administrarea medicamentelor obișnuite.

Așadar, importanța ecografiei Doppler asupra sănătății este clinic dovedită, procedura fiind eficientă și non-invazivă.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate