(P) Recomandările medicului dentist pentru dinți sănătoși

Periajul dinților și folosirea aței dentare sunt elemente de bază într-o bună rutină dentară. Cu toate acestea, există și alte lucruri pe care le poți face pentru a menține sănătatea dinților și a gingiilor. Am pregătit pentru tine câteva recomandări ale medicului nostru dentist.

  1. Periază-ți dinții de două pe zi pentru două minute.

Păstrarea dinților curați și sănătoși începe cu o întreținere regulată. Perierea timp de două minute la rând de două ori pe zi, cunoscută sub numele de regula 2×2, va ajuta la menținerea plăcii la distanță.

Pentru a ușura curățarea fiecărui dinte, încearcă să periezi 30 de secunde pe fiecare cadran al gurii (partea dreaptă sus, partea stângă sus, partea dreaptă jos, partea stângă jos). Folosirea tehnicilor potrivite este, de asemenea, importantă pentru a te asigura că dinții sunt curățați corect și că nu deteriorezi gingiile.

Folosind mici mișcări circulare, înclină capul periuței dentare spre gingii. Asigură-te că ai curățat toate suprafețele, precum și de-a lungul liniei gingivale, atât pe partea din față, cât și pe cea din spate a dinților. Unii pacienți consideră că utilizarea unei periuțe de dinți electrice ajută, de asemenea.

  1. Utilizează zilnic ața dentară

Este recomandat să folosești ața dentară în fiecare seară înainte de periere pentru a îndepărta tot ceea ce periuța de dinți este incapabilă să elimine. Dacă te decizi să omiți ața dentară din rutina ta zilnică, particulele mici de alimente și alte depozite care sunt omise de periuța de dinți se pot transforma în cele din urmă în carii.

Pentru a evita acest lucru, asigură-te că petreci cel puțin două minute pe zi pentru curățarea dinților cu ață dentară. Când începi să folosești ața dentară, există riscul de a răni gingiile sensibile. Acest lucru este natural și se va opri după câteva zile de utilizare ale aței dentare.

Când folosești ața dentară, asigura-te că o glisezi în sus și în jos de-a lungul întregului dinte. Nu ignora spațiile înguste, acesta este unul dintre cele mai importante locuri pentru a folosi ața dentară, deoarece periuța de dinți nu poate ajunge în aceste zone.

  1. Înlocuiește periuța de dinți atunci când apar semne de uzură

Ca regulă generală, schimbarea periuței la fiecare 3 luni ar trebui să o mențină în formă pentru a-ți curăța dinții în mod corespunzător. Periuțele de dinți deteriorate nu îți pot curăța corect suprafața dinților și îți pot deteriora gingiile.

Clătește întotdeauna bine periuța de dinți și păstrează într-un loc aerisit pentru a se usca. Nu uita să înlocuiești periuța de dinți dacă ai fost bolnav pentru a preveni reintroducerea bacteriilor nocive în gură.

  1. Vizitează-ți medicul dentist la fiecare 6 luni

Medicul dentist va putea preveni problemele înainte de a începe sau cel puțin să le identifice într-un stadiu incipient, dacă ai programări dentare regulate.

Vizitele regulate la dentist sau la o clinica stomatologica permit, de asemenea, dinților tăi o curățare profesională amănunțită, îndepărtând orice acumulare de placă și tartru, care te va ajuta să îți menții dinții și gingiile sănătoase.

  1. Adoptă o dietă sănătoasă

Evitarea alimentelor îndulcite (cum ar fi dulciuri băuturi carbogazoase sau bomboane), precum și includerea alimentelor bogate în calciu va ajuta la susținerea dinților puternici și sănătoși. Ca beneficiu secundar, și corpul tău îți va mulțumi!

Unele alimente care te vor ajuta să îți întărești dinții includ legumele verzi, migdalele, iaurtul și lactatele. Poți discuta cu medicul dentist pentru recomandări de alimente care te vor ajuta să îți menții dinții puternici pentru o perioadă îndelungată.

  1. Utilizează produse de igienă dentară

Periajul și folosirea aței dentare sunt esențiale pentru sănătatea dentară preventivă, dar îți poți păstra dinții în stare excelentă, încorporând și produse suplimentare în rutina ta orală.

Exemplele acestor produse includ apă de gură, irigatoare orale, produse de curățare interdentare și produse de curățare a limbii. Acestea pot ajuta la o bună sănătate orală și trebuie utilizate împreună cu periuța și ața dentară.

  1. Hidratează-te corespunzător

O hidratare suficientă nu este bună doar pentru sănătatea ta generală, dar ajută și la menținerea unui flux de salivă sănătos. Saliva ajută la sănătatea dentară prin mișcarea particulelor de alimente prin gură, împiedicând așezarea acestora pe dinți, unde pot favoriza dezvoltarea bacteriilor. 

  1. Încearcă să renunți la fumat

 Fumatul provoacă colorarea dinților, dar și probleme grave de sănătate, cum ar fi boala gingivală (parodontală) care poate duce la pierderea dinților și cancerul oral, printre alte probleme. Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le-ai putea face pentru sănătatea bucală și generală este să renunți la acest viciu.

Practicarea unei igiene orale adecvate te poate ajuta să-ți menții dinții și gingiile sănătoase. Periajul și folosirea aței dentare zilnic, renunțarea la fumat, adoptarea unui stil de viață sănătos și efectuarea controalelor dentare regulate te pot ajuta să eviți cariile, bolile gingivale și alte probleme dentare. De asemenea, și sănătatea generală va fi îmbunătățită în mod considerabil.

Sursa foto: pexels.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sfatul Medicului