(P) Ce efecte adverse poate avea exercițiul fizic intens?

Ce efecte adverse poate avea exercițiul fizic intens

În ciuda bunelor intenții, persoanele care petrec multe ore la sală se pot trezi cu unele probleme de sănătate.

Un studiu publicat în revista medicală Alimentary Pharmacology and Therapeutics arata că exercițiul fizic intens poate declanșa sindromul de intestin permeabil – o afecțiune în care mucoasa intestinală se deteriorează, rezultând pătrunderea toxinelor în organism – dar exercițiile grele și orele lungi la sală pot cauza și alte probleme de sănătate.

De pildă, suprasolicitarea poate duce la aritmii cardiace (modificări ale ritmului cardiac normal). Simptomele includ oboseală, tremur, amețeli. Pot să apară, de asemenea, probleme la nivelul articulațiilor, cum ar fi artroza, o boală degenerativă a cărei principală cauză este stresul mecanic pe suprafața articulară a cartilajului. Află din acest articol mai multe despre ce este artroza.

Și sistemul imunitar are de suferit, din cauza creșterii nivelului de cortizol, hormonul secretat de organism atunci când suntem stresați. Persoanele care depun mult efort pot observa și diverse simptome care nu țin de vreo afecțiune: sete excesivă, mai ales în timpul nopții, indicând o posibilă deshidratare, lipsa transpirației, din încercarea organismului de a regla fluidele, tulburări de somn sau somnolență ziua etc. Suprasolicitarea poate duce uneori și la depresie.

Cum previi suprasolicitarea

Cel mai bun mod de a preveni aceste stări este schimbarea programului de antrenament sau activitate fizică, în așa fel încât să existe suficiente pauze. Pentru a trata simptomele de mai sus, este bine să te adresezi medicului.

Sursa foto: Shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate