Osteosarcomul, cel mai întâlnit tip de cancer osos. Uite la ce vârstă poate să apară și care sunt primele semne


În timp ce alte tipuri de cancer se pot dezvolta indiferent de vârstă, cancerul osos apare, în cele mai multe dintre cazuri, la tinerii cu vârsta cuprinsă între 10 și 30 de ani. Având în vedere că acest tip de cancer se poate dezvolta cu ușurință în rândul copiilor, orice durere repetată trebuie să reprezinte un semn de alarmă pentru părinți.

Osteosarcomul, cel mai întâlnit tip de cancer osos

Cancerul osos poate lua diferite forme, iar osteosarcomul este cel mai întâlnit tip de cancer osos. De obicei, această boală afectează în principal oasele lungi, mai exact femurul și humerusul.

“Cel mai frecvent cancer osos este osteosarcomul care apare la tineri de la 10 la 30 de ani, mai frecvent apare la bărbați acest tip de cancer. Osteosarcomul debutează la capătul oaselor lungi, femur, humerus, la membrul pelvin, în jurul genunchiului, unde sunt cartilajele de creștere.”, a spus Ion Bogdan Codorean, medic primar ortopedie-traumatologie.

Ce trebuie să facă părinții atunci când copiii acuză dureri articulare?

Cancerul osos se poate dezvolta de la vârste fragede, ceea ce înseamnă că părinții trebuie să fie foarte atenți la durerile celor mici și să se prezinte la medic atunci când acestea se întind pe o perioadă lungă de timp. Invitat în emisiunea “Lifestyle sănătos”, Ion Bogdan Codorean, medic primar ortopedie-traumatologie, a explicat în ce situații durerile articulare pot reprezenta un factor de risc pentru apariția cancerului osos și ce trebuie să facă părinții într-o astfel de situație.

“Un părinte trebuie să știe că în situația în care copilul se plânge de dureri repetate, nu vorbesc acum de la prima durere, dar dacă are o durere acum, peste o săptămână spune din nou că îl doare în același loc, mai ales la nivelul membrelor pelvine, dar și la nivelul oaselor lungi, dacă copilul repetă și se plânge, atunci e bine să nu mai piardă timpul și să meargă cu copilul la medic și în urma unui consult se hotărăște ce investigații are nevoie să facă copilul pentru a lămuri situația. Bineînțeles că nu ne gândim cum vine un copil cu o durere, gata, e cancer. În durerile astea repetate și care nu sunt ca urmare a unui traumatism, automat începem și ne gândim la un diagnostic diferențial, ne gândim ce ar mai putea da dureri în locul ăla. Câteodată descoperim aceste cancere. Sunt situații fericite atunci când le descoperim întâmplător. De obicei sunt leziuni incipiente și pacientul are șanse mari de a fi tratat și poate să scape total de această boală.”, este de părere Ion Bogdan Codorean, medic primar ortopedie-traumatologie.

Urmărește materialul video de mai sus pentru a vedea declarația medicului Ion Bogdan Codorean.

Foto: 123rf.com

Citește și:

Ce este screeningul? Tot ce trebuie să știi despre metoda revoluționară pentru depistarea bolilor în fazele incipiente

Petre Sin s-a vindecat de cancer pulmonar. Lungul și anevoiosul drum de la diagnostic până la vindecare

Carmen Brumă, declarații tulburătoare despre lupta împotriva cancerului: „Știu ce înseamnă suferința provocată de această boală'

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din #NUcancerului