Osteoporoza – Cum să reduci din riscuri ACUM

Pare mult prea devreme, nu? În cazul femeilor, şi apariţia menopauzei reprezintă un risc suplimentar pentru că nivelul estrogenilor scade, şi ştim deja că acest hormon joacă un rol vital în menţinerea densităţii osoase.

Dacă la toate acestea se adaugă un stil de viaţă deficitar, micile disconforturi se pot accentua sau agrava.

Ce înseamnă stil de viaţă deficitar? Acesta nu presupune doar consumarea unor alimente nepotrivite, ci şi urmarea unor diete severe, lipsite de substanţele atât de importante sistemului osos, precum calciu, pe de o parte, şi vitamina D, pe de altă parte, care ajută la fixarea calciului în organism.

Poţi procura vitamina D în mod natural, prin expunerea la soare, prin includerea în alimentaţie a peştilor uleioşi (somon, macrou sau hering) şi a ouălor.

Cu toate acestea, un studiu recent realizat de Health Supplements Information Service a arătat că peste 80% din femei nu primesc nivelul recomandat de vitamina D.

Osteoporoza nu este neaparat o boală care trimite semnale de alarmă. Multe persoane nici nu constientizeaza ca suferă de aşa ceva până în momentul în care se produce o fractură.

O încheietură ruptă în urma unei caderi usoare, în cazul unei femei de vârstă mijlocie, este semnalul clasic.

Există însă şi persoane care se plâng de dureri de spate sau observă ca au scăzut din înălţime, explicăţia fiind că oasele coloanei vertebrale încep să se compreseze.

În cazul unei fracturi de sold, de exemplu, se ştie că recuperarea va fi mai dificilă, pentru că acum apar şi alte probleme cauzate de imobilitate: infecţii ale tractului urinar, infecţii în piept, apariţia cheagurilor de sânge, etc.

În categoria persoanelor predispuse la osteoporoză se înscriu si cele dependente, aceste dependenţe reducând nivelurile normale ale hormonilor.

Consumatorii de alcool vor fi afectaţi, pentru că le lipsesc nutrienţii de bază, iar alţi factori de risc includ istoricul familial, fumatul, alte boli care afectează sistemul digestiv (boala Crohn) sau anumite medicamente (corticosteroizii).

Daca te încadrezi într-una din categoriile de risc major, ia legatura cu medicul de familie sau specialist pentru a-ţi recomanda o densitometrie osoasă.

PĂSTREAZĂ-ŢI OASELE SĂNĂTOASE

Studiile americane scot în evidenţă că persoanele vârstnice care fac plimbări de 20 de minute, de trei ori pe săptămână, au şanse mai mici de a suferi de fracturi, pentru că organismul este mult mai
rezistent.

… CÂND AI 20 DE ANI

Acum organismul are nevoie de circa 700 mg de calciu pe zi (200-300 de mg provenind de la produse precum lapte, brânza sau iaurt).

Evită alimentele procesate care conţin sare, şi băuturile acidulate – acidul fosforic conţinut de acestea determină pierderea calciului din organism.

Persoanele care dorm mai puţin de 6 ore pe noapte sunt predispuse şi ele la osteoporoza.

… CÂND AI 30 DE ANI

Ţesutul osos începe să se slăbească, determinând pierderea, într-un ritm lent, a densităţii osoase.

Nivelul crescut de stres şi lipsa exerciţiilor fizice pot accentua această pierdere.

Redu numărul ceştilor de cafea la cinci (ceşti, nu căni), orientează-te spre alimente care ajută la întărirea
sistemului osos.

Spre exemplu, alege sendvişuri cu carne de peşte şi iaurturi. Femeile însarcinate ar trebui să consume suplimente de calciu, însă doar la recomandarea medicului.

În ceea ce priveşte activitatea fizică, trebuie să te orientezi către exerciţii „de impact“ care întaresc densitatea osoasă, precum joggingul.

… CÂND AI 40 DE ANI

Osteoartrita, manifestată prin durerile articulare, apare, de regulă, la această vârstă, dar poate fi prevenită, dacă reuşeşti să menţii starea de sănătate la un nivel acceptabil.

Ia în considerare suplimentele cu Omega 3 şi încearcă sa-ţi păstrezi greutatea la un nivel constant.

… CÂND AI 50 DE ANI

Menopauza determină scăderea nivelului de estrogen, hormon esenţial în cadrul sistemului osos. Începe să consumi cât mai multe seminţe şi soia.

… CÂND AI 60 DE ANI

Capacitatea organismului de a absorbi minerale se deteriorează cu până la 25%, deci creşte aportul de calciu la 1300 mg pe zi dacă ai peste 65 de ani, spun reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Consumă multe legume proaspete, pâine din cereale integrale, sucuri de fructe proaspete şi peşte. Include în alimentaţie proteine

Pro mişcare

Studiile americane scot în evidenţă că persoanele vârstnice care fac plimbări de 20 de minute, de trei ori pe săptămână, au şanse mai mici de a suferi de fracturi, pentru că organismul este mult mai rezistent.

Autor: Cătălina Ioancea

Ai suficienta vitamina D?
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sport si sanatate