Un focar de variola maimuței poate atinge apogeul dacă nu se iau măsuri, spun oamenii de știință
Un focar de variola maimuței poate atinge apogeul dacă nu se iau măsuri sanitare. Au fost confirmate deja șase cazuri de infectare cu virusul specific, toate în rândul bărbaților în vârstă de 30 de ani. Două persoane au decedat în ultima lună.
Cuprins
Variola maimuței continuă să afecteze oamenii din întreaga lume. Organizația Mondială a Sănătății a transmis un ghid pentru autoritățile sanitare în vederea prevenirii și controlul focarelor de Monkeypox (variola maimuței), eliminarea transmiterii de la om la om a bolii și reducerea răspândirii virusului de la animale la oameni.
Conform OMS, virusul variolei maimuțelor este un ortopoxvirus care provoacă mpox (variola maimuțelor), o boală cu simptome asemănătoare variolei, deși mai puțin severă. S-a știut despre acest virus că afectează de obicei rozătoarele, cum ar fi șobolanii sau șoarecii, sau primatele non-umane, cum ar fi maimuțele. În timp ce variola a fost eradicată în 1980, variola maimuței se transmite de la animale la om.
Care sunt simptomele pentru variola maimuței
Simptomele Mpox pot începe la 3 până la 17 zile după ce o persoană a fost expusă. Timpul dintre momentul expunerii și apariția simptomelor se numește perioadă de incubație. Simptomele Mpox durează 2 până la 4 săptămâni și pot include:
- Febră
- Erupții cutanate
- Noduli limfatici umflați
- Durere de cap
- Dureri musculare și dureri de spate
- Frisoane
- Oboseală
La aproximativ 1 până la 4 zile după ce începe febra, apare o erupție pe piele. Erupția apare adesea mai întâi pe față, mâini sau picioare și apoi se răspândește în alte părți ale corpului. Dar în cazurile de variola maimuței înregistrate în urmă cu 2 ani, erupția cutanată a început adesea în zona genitală, gură sau gât. Erupția mpox trece prin mai multe etape. Petele plate se transformă în vezicule. Apoi, veziculele se umplu cu puroi, crustă și se desprind pe o perioadă de 2 până la 4 săptămâni.
Cât timp ești contagios cu variola maimuței?
Puteți răspândi mpox în timp ce aveți simptome. Deci, de când încep simptomele până când erupția cutanată și crustele se vindecă. Atenție: boala se poate răspândi și de la om la om. Se poate transmite prin contactul cu fluidele corporale, leziuni pe piele sau pe suprafețele mucoasei interne, cum ar fi în gură sau gât, picături respiratorii și obiecte contaminate.
Cele mai bune probe de diagnostic sunt prelevate direct din erupție cutanată – piele, lichid sau cruste sau biopsie, acolo unde este posibil.
Oamenii de știință din întreaga lume au spus că este dificil de făcut predicții, dar este posibil ca transmisia virusului să continue câteva luni, posibil mai mult.
Cum se răspândește virusul mpox?
Virusul se răspândește prin contactul apropiat cu un animal sau o persoană infectată. Sau se poate răspândi atunci când o persoană manipulează materiale cum ar fi păturile care au fost în contact cu cineva care are mpox. Și prin sex.
Virusul mpox se răspândește de la o persoană la alta prin:
Contact direct cu erupții cutanate, cruste sau fluide corporale ale unei persoane infectate.
Contact prelungit (mai mult de patru ore) cu picăturile respiratorii de la o persoană infectată. Aceasta include contactul sexual.
Haine, cearșafuri, pături sau alte materiale care au fost în contact cu erupții cutanate sau fluide corporale ale unei persoane infectate.
O persoană gravidă infectată poate răspândi virusul mpox la făt.
Mpox se răspândește de la un animal la om prin:
Mușcături sau zgârieturi de animale.
Vânat sălbatic care este gătit pentru mâncare.
Produse, cum ar fi piei sau blănuri, realizate din animale infectate.
Contact direct cu fluidele corporale sau erupții cutanate ale animalelor cu mpox.
Oamenii de știință au creionat 3 scenarii, fiecare dintre ele incluzând „transmiterea susținută' a bolii:
- între bărbați care întrețin sex cu bărbați;
- în afara acestor grupuri;
- printre grupurile vulnerabile ale populației.
- Transmiterea constantă poate duce și la mutații care fac virusul mai contagios, subliniază oamenii de știință.
„Îmi amintesc clar că am spus: Cred că o să mor, pentru că nu puteam să mănânc sau să beau. Nici măcar nu puteam să-mi înghit propria saliva', a spus Harun Tulunai, 35 de ani, care a fost internat cu variola maimuței în Londra la începutul lunii iulie, dar acum și-a revenit complet.
În primele patru luni ale anului 2024, au fost raportate peste 97.000 de cazuri de variola maimuței și 186 de decese în 117 țări.
Citeste și:
De ce te trezești dimineața cu dureri de cap?