O să rămâi fără grai: iată cum se fereau strămoșii noștri de sarcini nedorite!

Metodele de contracepție nu aparțin timpurilor moderne. Ele se folosesc din cele mai vechi timpuri, primele descrieri ale unor prezervative din piele de șarpe datând din urmă cu peste 3.000 de ani. Dar asta nu e tot: iată cum se fereau strămoșii noștri de sarcini nedorite!

Prezervative din intestine

Cel mai vechi desen care reprezintă un prezervativ a fost descoperit într-un mormânt egiptean săpat cu 3.000 de ani în urmă, dar descrieri ale metodelor de contracepție folosite în antichitate au fost descifrate pe diverse papirusuri datând chiar și din perioade mai vechi. Inițial, folosirea prezervativelor era parte a unor ritualuri de inițiere masculine, dar foarte repede au ajuns să fie folosite atât pentru controlul sarcinilor nedorite cât și ca metodă de prevenire a transmiterii unor boli și infecții.

Primele prezervative au fost fabricate din pielea netăbăcită a unor animale sau din intestinele acestora, dar existau și unele manufacturate din baga (carapace de broască țestoasă) din corn de rinocer sau chiar dintr-un amestec de rașini ale unor copaci ce devenea elastic asemănător cauciucului.

Contracepție cu balegă de crocodil

Pe lângă prezervativul destinat să blocheze pătrunderea spermei în vagin, femeile din antichitate foloseau o serie de substanțe ale căror proprietăți se credea că reduc motilitatea sau ucid spermatozoizii. Astfel precursorii spermicidelor moderne erau, la vreme aceea: balega de crocodil sau de elefant, drojdia fermentată sau anumite amestecuri de sucuri de ierburi cu miere și fructe. De altfel, o credință feminină ce s-a trasmis până în zilele noastre era aceea că în perioada alăptării la sân a copilului, riscul unei sarcini dispare, însă metoda nu este absolut sigură.

Iată cum se fereau strămoșii noștri de sarcini nedorite:

Diafragma din pietricele

Prima diafragmă apropiată de cea modernă a fost inventată în 1920 de un medic german care a folosit membrane de intestin și fire de argint dar forme rudimentare de diafragmă erau folosite de arabii conducători de caravane ce traversau deșertul, ei introduceau mici pietricele în uterul cămilelor pentru ca acestea să nu rămâna gestante în timpul lungilor traversări. Metoda a fost folosită și de femeile care nu vroiau să rămână însărcinate și care foloseau în acest scop mici fragmente de metal și sticlă lustruită. În Europa medievală cele mai vechi prezervative folosite datează din anul 1640, din perioada războiului dintre Oliver Cromwell si Regele Charles I și au fost descoperite în Anglia, la Dudley Castle, lânga Birmingham. Ele erau fabricate din intestine de pește și de miel și se pare că erau destul de răspândite printre soldați.

„Băuturi contraceptive' și bureți de mare cu oțet

Femeile la rândul lor foloseau ca „barieră antispermatozizi' jumătăți de lămâie care, introduse în vagin, acopereau cervixul și distrugeau spermatozoizii, hârtie uleioasă, ceară de albine, sau bureți de mare înmuiați în oțet. Tot din cele mai vechi timpuri femeile foloseau și amestecuri de substanțe ca „anticonceptionale orale' precursoarele pilulelor moderne, deși cu destulă reținere dat fiind efectele toxice ale unora dintre ele. Erau folosite „băuturi contraceptive' pe bază de uleiuri, fructe, ierburi, extracte din oragnele diferitelor animale, urină sau mercur.

Foto: Shutterstock

Citește și:

De ce am început să uit?

Bonurile fiscale se pot transforma într-un pericol pentru sănătate. Uite de ce nu ar trebui să le depozitezi în portofel sau în buzunar

Cafeaua îngrașă? Află răspunsul…

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate