O iarna fara gripa

Nu va tratati "din mers"

Unul dintre motivele pentru care la noi gripa declanseaza multe complicatii consta in obiceiul "de a duce boala pe picioare" – fie din dorinta de a nu lipsi de la serviciu, fie din convingerea

(gresita) ca gripa se vindeca de la sine. Asadar, atentie: oricat de tineri si de robusti am fi, instalarea gripei inseamna, obligatoriu, repaos total la pat si medicatie adecvata.
Nu trebuie neglijat faptul ca gripa agraveaza evolutia unor boli cronice existente, precum afectiuni cardiace, diabet, afectiuni bronho-pulmonare, boli renale, boli hepatice. O data instalata intr-un organism deja slabit si suferind, gripa creste riscul complicatiilor si costurile terapiei.

In fiecare an, un nou vaccin

Gripa se afla in permanenta in atentia specialistilor. Pentru prevenirea imbolnavirilor, centre nationale specializate produc in fiecare an un nou vaccin antigripal, specific sezonului viitor. Asadar, un vaccin produs in acest sezon isi pierde valabilitatea in cel urmator. In fiecare an avem de luptat cu alt virus, deci vaccinarea se impune in fiecare an.

Cum actioneaza vaccinul?

Virusurile gripale sunt foarte diverse, existand mai mult de 200 de variante. La contactul cu virusul, organismul reactioneaza producand anticorpi specifici. Cel mai la indemana mod de prevenire a gripei il constituie vaccinarea. Vaccinul antigripal contine particule virale atenuate sau inactivate (care nu mai sunt capabile sa produca boala). Administrarea vaccinului determina organismul sa „fabrice“ anticorpi si sa fie astfel mai bine pregatit pentru ca sa se apere la contactul cu virusurile vii.

INDICATII

  • categorii de varsta extreme: copii si batrani
  • persoane care prezinta un risc crescut de imbolnavire prin expunere repetata si prelungita la frig sau activitate in colectivitati si spatii aglomerate (scoli, spitale etc.). In aceste situatii, se impune vaccinarea deoarece, o data aparut primul caz, extinderea bolii este greu de controlat: un stranut raspandeste virusul pe o raza de cca 9 metri.

CONTRAINDICATII

Nu exista, cu exceptia celor valabile pentru orice alt vaccin (in special bolile autoimune: poliartrita reumatoida, lupus eritematos sistemic etc.). Puteti obtine recomandarea pentru vaccinare de la medicul de familie.

POLIDIN = vaccin antigripal?

La debutul gripei, multe persoane recurg la Polidin, insa acesta contine doar un amestec de bacterii care dau cele mai frecvente afectiuni respiratorii, in timp ce vaccinul antigripal contine fragmente de virusuri care provoaca gripa. Cele doua preparate au deci compozitii si actiuni diferite.

de Dr. Carmen Zub, Medic primar microbiologie, pentru Avantaje
Ilustratie: Cristian Grecu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate