O baie cu stil

Baia este incaperea in care inovatiile arhitecturii moderne au fost cel mai usor acceptate.

Privind inapoi in istorie, am putea fi surprinsi sa aflam ca fostul Imperiu Bizantin era mult mai evoluat in privinta bailor decat Occidentul de astazi. Iar, pana la inceputul secolului al XX-lea, a face baie o data pe luna trecea drept norma pentru cei considerati curati.
In grandioasa epoca a Regelui Soare, dantelele si matasurile acopereau niste trupuri nu tocmai curate; de aceea, domnii si doamnele recurgeau la parfum si la ‘egratinoire’, o unealta de fildes sau argint, in forma de gheruta, cu care se scarpinau pe sub peruca! Ramane sa ghiciti de ce!
La inceputul erei crestine, imbaiatul nu era privit cu ochi buni. Francisc de Assisi considera murdaria drept semn al sfinteniei.

Pana la inceputul secolului trecut, casele fie nu aveau o camera de baie, fie ea era mobilata ca si restul incaperilor din locuinta, cu covoare, scaune, masuta de toaleta. Imaginea ospitaliera a baii s-a transformat intr-una mai rece, o data cu folosirea unor materiale mai igienice (fonta emailata, portelan glazurat). Intreaga conceptie asupra baii s-a schimbat in anii ’20, ca urmare a progreselor tehnologice si a conturarii unei noi atitudini fata de igiena.

Tot din aceasta epoca dateaza si preocuparile pentru intretinerea corpului (atunci au aparut salile de sport in locuintele celor bogati). Astfel, a te relaxa intr-o cada cu apa fierbinte dupa o zi obositoare de munca a devenit un lucru accesibil pentru tot mai multa lume.

Proiectarea

  • Baia – ca si bucataria – necesita o proiectare mai atenta decat orice alta camera, si asta pentru ca eventualele greseli costa mult mai mult decat in cazul altei incaperi. O data obiectele sanitare instalate, ele tind sa devina semipermanente, iar schimbarea pozitiei lor presupune eforturi considerabile. Inainte de a trece la fapte, este bine sa avem in vedere cateva gabarite minime, necesare pentru amplasarea obiectelor sanitare.
  • In afara obiectelor sanitare propriu-zise, in baie vom mai avea nevoie de spatii de depozitare pentru o mica farmacie, produse cosmetice sau prosoape de schimb. Exista o multime de solutii, incepand cu dulapioare si rafturi din PAL melaminat si ajungand pana la mobilier cu chiuvete inglobate, care utilizeaza spatiul de sub si din partile laterale ale chiuvetei. In goana dupa economisirea de centimetri patrati in aceasta mica incapere, proiectantii au creat sisteme de rafturi metalice, care folosesc spatiul de deasupra bazinelor de apa, amplasate pe vasul de WC.
  • O alta rezolvare poate fi folosirea niselor rezultate din constructia ghenelor (canalelor) pentru traseul conductelor pe verticala.
  • Intr-o baie bine luminata si suficient de mare, plantele sunt binevenite si confera un aer de eleganta. Horticultorii recomanda plante rezistente la caldura si umiditate, cum ar fi filodendronul, feriga sau spathiphylum-ul.
  • Pentru amplasarea corpurilor sanitare avem neaparat nevoie de avizul unui specialist, pentru a ne asigura ca solutia aleasa poate fi pusa in practica; de exemplu, scurgerea WC-ului are nevoie de o panta minima, iar usa baii ar fi bine sa se deschida catre interior, pentru ca in acest fel ‘impinge’ aerul spre interior.

Finisajele

  • Suprafetele pardoselii si ale peretilor trebuie sa fie usor de intretinut. Din cauza umiditatii si a condensului, este necesara folosirea unor materiale etanse. Placajele de ceramica raman cele mai raspandite, existand o oferta impresionanta de modele si calitati de faianta.
  • Desi piata de placaje ceramice din Romania este invadata de placi de mari dimensiuni (33×33 cm), este de preferat un placaj care sa tina cont de marimea baii. Asta inseamna ca pentru un spatiu mic este bine sa folosim placi de dimensiuni mai mici (mai ales ca placajele care evoca mozaicul bailor romane sunt la moda). Problema etanseizarii rosturilor dintre placile de pardoseala se rezolva foarte bine cu un adeziv special pentru rosturi. Pentru rosturile de pe pereti, este indicat siliconul (se gaseste in toate magazinele de specialitate).
  • Atunci cand aleg modelul pardoselii, multe persoane iau in calcul numai aspectul si costul, fara a-si pune problema daca placile de gresie nu vor deveni alunecoase atunci cand sunt umede. Nu trebuie uitat ca baia este locul in care se produc multe accidente, care se soldeaza cu fracturi.
  • Pentru pardoseala, pot fi folosite si placajele de marmura, dar trebuie sa stim ca sunt mai scumpe, iar manopera de montare este proportionala cu pretul materialului. Alta varianta este linoleumul, care creeaza suprafete etanse si nealunecoase. Deosebite sunt pardoselile de lemn sau pluta, care sunt extrem de placute si elegante, dar presupun o intretinere mai dificila.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Decoratiuni