O baie cu stil

Baia este incaperea in care inovatiile arhitecturii moderne au fost cel mai usor acceptate.

Privind inapoi in istorie, am putea fi surprinsi sa aflam ca fostul Imperiu Bizantin era mult mai evoluat in privinta bailor decat Occidentul de astazi. Iar, pana la inceputul secolului al XX-lea, a face baie o data pe luna trecea drept norma pentru cei considerati curati.
In grandioasa epoca a Regelui Soare, dantelele si matasurile acopereau niste trupuri nu tocmai curate; de aceea, domnii si doamnele recurgeau la parfum si la ‘egratinoire’, o unealta de fildes sau argint, in forma de gheruta, cu care se scarpinau pe sub peruca! Ramane sa ghiciti de ce!
La inceputul erei crestine, imbaiatul nu era privit cu ochi buni. Francisc de Assisi considera murdaria drept semn al sfinteniei.

Pana la inceputul secolului trecut, casele fie nu aveau o camera de baie, fie ea era mobilata ca si restul incaperilor din locuinta, cu covoare, scaune, masuta de toaleta. Imaginea ospitaliera a baii s-a transformat intr-una mai rece, o data cu folosirea unor materiale mai igienice (fonta emailata, portelan glazurat). Intreaga conceptie asupra baii s-a schimbat in anii ’20, ca urmare a progreselor tehnologice si a conturarii unei noi atitudini fata de igiena.

Tot din aceasta epoca dateaza si preocuparile pentru intretinerea corpului (atunci au aparut salile de sport in locuintele celor bogati). Astfel, a te relaxa intr-o cada cu apa fierbinte dupa o zi obositoare de munca a devenit un lucru accesibil pentru tot mai multa lume.

Proiectarea

  • Baia – ca si bucataria – necesita o proiectare mai atenta decat orice alta camera, si asta pentru ca eventualele greseli costa mult mai mult decat in cazul altei incaperi. O data obiectele sanitare instalate, ele tind sa devina semipermanente, iar schimbarea pozitiei lor presupune eforturi considerabile. Inainte de a trece la fapte, este bine sa avem in vedere cateva gabarite minime, necesare pentru amplasarea obiectelor sanitare.
  • In afara obiectelor sanitare propriu-zise, in baie vom mai avea nevoie de spatii de depozitare pentru o mica farmacie, produse cosmetice sau prosoape de schimb. Exista o multime de solutii, incepand cu dulapioare si rafturi din PAL melaminat si ajungand pana la mobilier cu chiuvete inglobate, care utilizeaza spatiul de sub si din partile laterale ale chiuvetei. In goana dupa economisirea de centimetri patrati in aceasta mica incapere, proiectantii au creat sisteme de rafturi metalice, care folosesc spatiul de deasupra bazinelor de apa, amplasate pe vasul de WC.
  • O alta rezolvare poate fi folosirea niselor rezultate din constructia ghenelor (canalelor) pentru traseul conductelor pe verticala.
  • Intr-o baie bine luminata si suficient de mare, plantele sunt binevenite si confera un aer de eleganta. Horticultorii recomanda plante rezistente la caldura si umiditate, cum ar fi filodendronul, feriga sau spathiphylum-ul.
  • Pentru amplasarea corpurilor sanitare avem neaparat nevoie de avizul unui specialist, pentru a ne asigura ca solutia aleasa poate fi pusa in practica; de exemplu, scurgerea WC-ului are nevoie de o panta minima, iar usa baii ar fi bine sa se deschida catre interior, pentru ca in acest fel ‘impinge’ aerul spre interior.

Finisajele

  • Suprafetele pardoselii si ale peretilor trebuie sa fie usor de intretinut. Din cauza umiditatii si a condensului, este necesara folosirea unor materiale etanse. Placajele de ceramica raman cele mai raspandite, existand o oferta impresionanta de modele si calitati de faianta.
  • Desi piata de placaje ceramice din Romania este invadata de placi de mari dimensiuni (33×33 cm), este de preferat un placaj care sa tina cont de marimea baii. Asta inseamna ca pentru un spatiu mic este bine sa folosim placi de dimensiuni mai mici (mai ales ca placajele care evoca mozaicul bailor romane sunt la moda). Problema etanseizarii rosturilor dintre placile de pardoseala se rezolva foarte bine cu un adeziv special pentru rosturi. Pentru rosturile de pe pereti, este indicat siliconul (se gaseste in toate magazinele de specialitate).
  • Atunci cand aleg modelul pardoselii, multe persoane iau in calcul numai aspectul si costul, fara a-si pune problema daca placile de gresie nu vor deveni alunecoase atunci cand sunt umede. Nu trebuie uitat ca baia este locul in care se produc multe accidente, care se soldeaza cu fracturi.
  • Pentru pardoseala, pot fi folosite si placajele de marmura, dar trebuie sa stim ca sunt mai scumpe, iar manopera de montare este proportionala cu pretul materialului. Alta varianta este linoleumul, care creeaza suprafete etanse si nealunecoase. Deosebite sunt pardoselile de lemn sau pluta, care sunt extrem de placute si elegante, dar presupun o intretinere mai dificila.

Lavoarele

  • In masura in care spatiul o permite, alegeti o chiuveta suficient de mare, pentru a permite spalatul pe cap. De preferinta, optati pentru modele cu savoniere incorporate. Exista mai multe modele de lavoare: pe console, pe picior sau incastrate.

  • Pentru modelele care se fixeaza direct pe perete, verificati mai intai daca peretele este suficient de rezistent pentru a sustine lavoarul (un perete de BCA sau din paianta probabil ca nu va suporta o asemenea greutate). Lavoarele se instaleaza, de regula, la o inaltime de 83 de cm. Moderne sunt obiectele sanitare (lavoarele, WC-urile, bideurile) suspendate.

Vasele de WC-uri

  • Majoritatea vaselor de WC sunt facute din portelan sanitar glazurat si se gasesc astazi intr-o mare varietate de forme si culori.
  • Bazinele cu apa pot fi amplasate direct pe vas, la inaltime – asa cum erau toate WC-urile inainte -, sau incastrate in perete.

Robinetele

  • Proverbul ‘sunt prea sarac, ca sa-mi cumpar un lucru ieftin’ este, cu siguranta, valabil in cazul robinetelor – al calitatii mecanismului lor – si asta pentru ca este un lucru pe care il folosim de mai multe ori pe zi.

  • Nimic mai enervant decat un robinet care susura intruna sau altul care nu curge la inceput, pentru ca mai apoi sa stropeasca puternic.
  • Astazi, in magazinele de specialitate se gasesc robinete intr-o mare varietate de modele, materiale si culori.
  • Exista robinete cu dusuri extensibile, ideale pentru clatitul in chiuveta sau pentru baile de mici dimensiuni, in care nu mai este loc pentru un dus separat.

Cazile de baie

  • Modelele din fonta emailata sunt solide, la un pret mai convenabil, dar intr-o gama mult mai restransa de modele. Cazile din rasini acrilice au forme diferite, sunt usoare si simplu de intretinut. Cazile din portelan sau din marmura sunt extrem de scumpe, dar de o mare frumusete.

  • Dimensiunea clasica este de 180×70 cm, dar puteti opta pentru o cada care sa nu fie dreptunghiulara, ci trapezoidala, patrata sau rotunda. Cazile cu hidromasaj (jacuzzi) – deocamdata disponibile la preturi foarte ridicate – imbina necesitatile igienei cu valorile terapeutice ale masajului cu jeturi de apa sub presiune, care tonifica muschii si au un efect stimulator asupra circulatiei.

Dusurile

  • Mai economicoase din punct de vedere al spatiului decat cazile, dusurile ocupa o suprafata de 90×90 cm sau chiar mai putin.
  • Exista astazi cabine de dus prefabricate, ideale pentru locurile mici sau pentru vestiare. Atentie la asigurarea etanseitatii peretilor (cea mai la indemana solutie este siliconul).

Condensul

  • Asigurati o ventilatie corespunzatoare, pentru a preveni condensul. In cazul in care baia nu are ventilatie directa (fereastra), un ventilator este absolut necesar.
  • Partea dinspre baie a ventilatorului este acoperita de o grila, iar spre exterior comunica printr-un tub cu un diametru de cca zece cm. Poate fi actionat in mod direct, printr-un intrerupator propriu, sau poate fi legat de iluminatul baii, asa incat sa functioneze in timp ce lumina din baie este aprinsa, iar cineva se afla inauntru.
  • Pluta (sau lemnul), care tinde sa absoarba umiditatea, este mai eficace in asemenea situatii decat placajele din ceramica.

Incalzirea

  • Incalzirea baii ridica probleme din cauza necesitatii de a economisi spatiu. Solutia ideala este incalzirea prin pardoseala, prea putin raspandita la noi.
  • Daca suntem nevoiti sa recurgem la radiatoare, putem lua in considerare modele plate, speciale pentru baie. Daca – in cazul unei case de vacanta sau al unui atelier, de exemplu – investitia pentru un cazan de apa calda nu se justifica, putem recurge la un boiler (un recipient prin care trece o rezistenta electrica incalzita si care produce apa calda). Exista mai multe modele si dimensiuni, in functie de debitul necesar.
  • Un accesoriu extrem de placut ar fi si suporturile incalzite pentru prosoape.

Oglinda

  • Oglinda se numara printre elementele esentiale ale baii, fiind indispensabila pentru ras sau machiaj.
  • Locul ei obisnuit este deasupra chiuvetei, dar poate fi montata si in locuri mai putin conventionale, cum ar fi in apropierea cazii sau pe un perete intreg. In acest caz, rolul decorativ al oglinzii devine mult mai important decat cel strict functional.
  • Atentie! Oglinzile mari, fiind grele, necesita o prindere solida in perete.
  • O idee buna ar fi achizitionarea unui mobilier de baie ultramodern, cu oglinzi prevazute cu sistem de dezaburire (o rezistenta electrica, lipita pe spatele oglinzii, la fel ca la lunetele masinilor).

Fereastra

O fereastra in baie inseamna ventilatie naturala, dar poate atrage si priviri indiscrete.
Daca vrem sa le evitam, putem folosi sticla mata sau jaluzelele orizontale, care fac lumina sa vibreze intr-un mod placut; sau, pur si simplu, o perdeluta.

Pentru o baie moderna

Daca doriti sa aveti o baie moderna, n-ar fi rau sa cumparati faianta mozaic, intr-o nuanta asortata cu placile de gresie, un lavoar incastrat, jacuzzi.

  • La moda este si stilul retro, cu obiecte sanitare si robinete in stilul anilor ’30, pereti varuiti si lambrisati cu lemn (sipci tratate pentru a deveni impermeabile). Atmosfera este intregita de o pardoseala din dusumele date cu lacuri incolore.
  • Continua sa fie la moda placarea peretilor si a pardoselii cu gresie rugoasa in aceeasi gama cromatica.

de Arhitect Marius Marcu-Lapadat MB Studio
Fotografii puse la dispozitie de Eurocasa by Sorexim

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Decoratiuni