Nu vreau sa ma transform in mama!

Vocatia mamei mele e sacrificiul

"De cand ma stiu, mama robotea prin casa si se ocupa de noi. Pentru ea, noi eram viata ei", spune Diana, asistent manager, in varsta de 25 de ani. In vocea ei se simte mahnire si revolta mocnita. Chiar daca incearca sa-si ascunda sentimentele si sa prezinte situatia obiectiv, se vede ca isi stapaneste cu greu emotiile.

Ce anume o deranjeaza cel mai tare? Faptul ca mama ei s-a sacrificat pentru ea si fratii ei, ca nu si-a construit o cariera, ca s-a lasat dominata de sot (care a si parasit-o in cele din urma), ca a renuntat sa se intrebe ce vrea ea de fapt, ce rost are in viata, multumindu-se sa fie de ajutor copiilor si familiei.

Doua extreme, o solutie rezonabila
Aceste doua tipuri de justificari aduc in discutie cazuri diametral opuse: o mama care renunta la propria ei viata si o mama exclusiv preocupata de propria-i persoana. Ca atare, reactiile sunt si ele extreme, spune psihologul Catalina Cristescu.

Solutiile aparent logice gasite de Diana si Ioana nu sunt neaparat functionale si benefice, ci sunt "copilaresti", menite sa le protejeze de suferinte ulterioare. Ioana si Diana trebuie sa inteleaga ca exista si alte modele materne si familiale decat cele pe care le-au avut ele. De fapt, gama variatiilor este foarte mare. Ele trebuie sa renunte la o justificare de genul "nu vreau sa fac x, pentru ca si mama a facut x" in favoarea unui ideal de genul "voi face x, dar altfel decat l-a facut mama".

La fel, nu e constructiv sa iti propui sa obtii rezultate diametral opuse, ci ideal este sa incerci sa faci "x" asa cum e mai bine, renuntand la a face in permanenta comparatii. Poti descoperi cu surprindere ca nu tot ce facea mama era gresit, iar asta te poate ajuta sa gasesti o punte de legatura cu cea care iti este mama si de care credeai ca te leaga doar bagajul genetic.

 

Text: Sabina Dorneanu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Huff
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Psihologie