Nu-ți place ploaia? Nici nouă! Iată și argumentele științifice
Să ridice mâna sus cine nu iubește ploaia! Când plouă nu ai o dispoziție tocmai bună, la serviciu nu ai același spor sau poate că tot ce ai vrea să faci într-o zi ploioasă e să dormi. Dar de ce se întâmplă toate astea? Tu cu ce probleme te confrunți când plouă?
Dintre femei și bărbați, cea mai afectată categorie este prima. E clar că în zilele ploioase, dispoziția și nivelul de stimă sunt mult mai scăzute în cazul femeilor. O primă explicație a neplăcerii noastre legate de ploaia este atmofera întunecată. În lipsa soarelui, corpul nostru are tendința de a secreta melatonina. Supranumit și hormonul somnului, el este vinovat pentru stările noastre de somnolență și apatie. În plus, scade și nivelul de serotonină (hormonul fericirii) și apare pofta de mâncare „rea': prăjeli, chipsuri, dulciuri. Tocmai de aceea, dacă ai treabă, primul pas este să nu cazi în capcana întunericului. Aprinde luminile, pune muzica preferată și dispoziția ți se va schimba în câteva minute.
Chiar dacă primul gând, atunci când te uiți pe fereastră, este că nu vei ieși la aer, ar trebui să faci exact invers. Să te echipezi cu cizme și haine impermeabile și să iei o gură proaspătă de aer. Nimic nu e mai reconfortant și mai revitalizant decat o porție de aer, atunci când ploaia o permite.
Iar dacă ieșitul afară nu este posibil din cauza temperaturii foarte scăzute sau a vântului foarte puternic, mobilizează-te să faci mișcare. Pornește youtube-ul, caută câteva exerciții fizice de relaxare și nu te mai gândi de două ori! Îți va schimba dispoziția.
Ploaia și copiii
În cazul copiilor, un studiu foarte interesant realizat în 1997 a cercetat legătura dintre cei mici și ploaie. Cu cât presiunea din barometru era mai joasă, cu atât comportamentul copiilor devenea mai agresiv, mai negativ.
Părțile bune
Ploaia are însă și părțile bune, atunci când vrei și poți să te odihnești. Ritmicitatea ploii duce la ceea ce se numește „sunetul roz', cel care relaxează și ajută la o mai bună odihnă a corpului.
Citește și: Ce este depresia sezonieră?
Foto: Shutterstock
Vezi şi ce este lapovița și cum se formează!