Noua schema de vaccinare pentru copii

Noua schema de vaccinare pentru copii

Conform acestei scheme se introduce vaccinarea fetitelor de 10 ani contra cancerului de col uterin (vaccinare pentru HPV, virusul papiloma uman) si se inlocuieste vaccinarea orala anti poliomielita cu vaccin injectabil inclus intr-un vaccin polivalent. Vaccinul DTPa se va face la varsta de 4 ani, apoi dT la 14 ani, urmand rapeluri la intervale de 10 ani.

Vaccinuri obligatorii pentru copii:

A) In maternitate: in prima zi de viata HB-VAX DNA (pentru hepatita B), din a patra zi pana la a saptea BCG (bacil Calmette-Guerin, pentru tuberculoza) ; vaccinarea in maternitate se face numai la nou-nascutii cu o greutate de peste 2500 grame.

B) La varsta de doua luni se vaccineaza DTPa (difterie, tetanos, pertusis acelular), IPV (vaccin injectabil pentru poliomielita) si AHB (pentru hepatita B).

Varianta in schema de la stat TETRAXIM (DTPa si IPV) si HB-VAX DNA, deci doua intepaturi.
La aceasta varsta se poate vaccina optional pentru Haemophilus Influenzae tip B, vaccinul ActHIB fiind oarecum subventionat de stat, avand un pret de numai 100 RON. ActHIB se poate amesteca in TETRAXIM. Alte variante sunt : INFANRIX-HEXA (contine cele sase vaccinuri pentru aceasta varsta, deci necesita o singura intepatura) sau PENTAXIM/PENTACTHIB (DTPa, IPV, HIB) si HB- VAX DNA, deci doua intepaturi.

C) La varsta de patru luni se vaccineaza DTPa si IPV, prin TETRAXIM. Daca se vaccineaza si anti-HIB (optional) se poate opta pentru PENTAXIM/PENTACTHIB sau INFANRIX (DTPa, IPV, HIB).

D) La varsta de sase luni se vaccineaza DTPa, IPV si AHB, deci TETRAXIM si HB- VAX DNA (doua intepaturi) sau, daca se inlude si HIB, PENTAXIM/PENTACTHIB si HB-VAX DNA (doua intepaturi) sau INFANRIX-HEXA (o singura intepatura).

E) La varsta de un an se vaccineaza DTPa si IPV prin TETRAXIM. Daca se include si anti-HIB, se poate asocia Act-HIB (doua intepaturi) sau, cu o singura intepatura, PENTAXIM/PENTACTHIB sau INFANRIX.
La varsta de un an se face prima doza de ROR VAX (pentru rubeola, rujeola si oreion) sau se poate opta pentru PRIORIX, sau se va face la varsta de 13 luni. Pentru copiii care traiesc in colectivitati se poate vaccina incepand cu varsta de noua luni.

F) La varsta de patru ani se vaccineaza DTPa (pentru difterie, tetanos, pertusis acelular). Se va continua cu rapel la fiecare 10 ani cu dT incepand de la varsta de 14 ani.
 

G) La varsta de 7 ani (clasa I), ROR-VAX (pentru rubeola, rujeola si oreion) sau PRIORIX, in campanii scolare.

H) La varsta de 9 ani (clasa a IIIa) vaccinare pentru poliomielita VPO (vaccin polio oral) in campanii scolare.

I) In clasa a IVa vaccinare pentru virusul papiloma uman (HPV), cu GARDASIL (imunizeaza pentru HPV 6, 11, 16, 18), se fac trei doze in interval de 6 luni in campanii de vaccinare scolara.

J) La varsta de 14 ani (clasa a VIIIa) vaccinare pentru difterie si tetanos prin dT si pentru rubeola numai la fete in campanii scolare. Acestea sunt ultimele vaccinuri incluse in schema de vaccinare obligatorie.

Vaccinuri suplimentare (optionale) pentru copii:
a) Vaccinarea pentru rotavirus cu ROTARIX (doua doze) sau ROTATEQ (trei doze).
ROTARIX se face in doua doze pana la varsta de sase luni, intre doze trebuie sa fie minim 4 saptamani; se recomanda vaccinarea la 2 si la 4 luni. ROTATEQ se face in trei doze pana la varsta de 8 luni, se recomanda vaccinarea la 2,4 si 6 luni.

b) Vaccinarea pentru pneumococ cu PREVENAR (recomandat pana la varsta de doi ani, se poate face pana la varsta de cinci ani) sau PNEUMO-23 (dupa varsta de doi ani).

Streptococus pneumoniae (pneumococul) este unul din principalii agenti patogeni infectiosi la varsta copilariei, precum si la persoanele varstnice si/sau care au boli cronice. Pneumococul afecteaza tractul respirator superior si poate provoca:

  •  infectii respiratorii superioare, incluzand otita medie si sinuzita
  •  pneumonie si alte infectii ale tractului respirator inferior
  •  infectie diseminata invaziva (bacteriemie, septicemie si meningita) care poate duce la deces.

Scopul vaccinarii este de a preveni boala pneumococica invaziva cu ajutorul vaccinurilor pneumococice.

PREVENAR: se recomanda vaccinarea la 2,4, 6 si 12 luni; pentru sugarii care au implinit 7 luni se recomanda trei doze, a doua doza la 4 saptamani dupa prima, a treia doza la cel putin doua luni si dupa varsta de un an; pentru sugarii care au implinit 12 luni doua doze la un interval de cel putin doua luni, iar pentru copiii care au implinit doi ani o singura doza.

Prevenar realizeaza imunizarea activa impotriva bolilor determinate de Streptococcus pneumoniae, adica boli precum sepsisul, meningita, pneumonia, bacteriemia si otita medie acuta.
PNEUMO 23 este necesara o singura doza iar rapelul se face nu mai devreme de 5 ani distanta.
 

c) Vaccinarea pentru varicela cu VARILRIX se administreaza intr-o singura doza incepand cu varsta de 9 luni pana la 12 ani inclusiv; incepand cu varsta de 13 ani se fac doua doze la un interval de minim sase saptamani.

d) Vaccinarea pentru hepatita A cu HAVRIX JUNIOR se face cu o singura doza pentru imunizarea primara, se face un rapel dupa sase pana la 12 luni dupa prima doza.

e) Vaccinarea pentru meningococ MENINGO A+C se face cu o singura doza.

f) Vaccinarea anti-gripala VAXIGRIP se poate face incepand cu varsta de sase luni (cu o doza de 0.25 ml fata de doza de 0.5 ml folosita la copiii mai mari de 36 de luni si adulti). Este indicata o a doua doza de vaccin la copiii mai mici de 8 ani care sunt vaccinati pentru prima data. Rapelul se face in fiecare an, vaccinul fiind adaptat la tulpinile existente.

BCG este vaccinul obligatoriu care protejeaza impotriva tuberculozei. Mycobacterium tuberculosis determina cel mai frecvent tuberculoza pulmonara (una din cele mai importante cauze de mortalitate in lume) dar diseminarea acestuia poate afecta mai ales ganglionii limfatici, rinichii, sistemul osos si creierul.

HB-VAX DNA este un vaccin realizat prin inginerie genetica care previne infectia cu virusul hepatitic B, virus care poate determina hepatita acuta, hepatita cronica si ciroza; hepatita cronica sau ciroza cu virus B cresc semnificativ riscul de cancer hepatic.

ActHIB este un vaccin care previne infectiile invazive cauzate de bacteria Haemophilus Influenzae de tip B (meningita, infectiile respiratorii, epiglotita, celulita, artrita, septicemia). Este indicat pentru toti copiii mai mici de cinci ani.

DTPa protejeaza impotriva difteriei, tetanosului si pertusis. Difteria apare mai ales la copiii mai mici de 15 ani nevaccinati. Este produsa de Corynebacterium diphtheriae care, de la locul unde se localizeaza (cel mai frecvent amigdale) elibereaza o toxina care afecteaza mai ales inima si sistemul nervos. Exista o forma respiratorie care are o mortalitate de 5-10 % si o forma cutanata care apare la tropice. Tetanosul este cauzat de o bacterie care se gaseste in pamant. Contaminarea apare atunci cand o rana vine in contact cu obiecte murdare sau prin muscaturi de animale. Bacteria produce o toxina care determina spasme si contracturi musculare suficient de puternice pentru a produce fracturi.

Tetanosul este letal in jumatate din cazuri, dar majoritatea copiilor infectati decedeaza.
Tusea convulsiva este caracterizata de accese de tuse precedate de o inspiratie zgomotoasa si la finalul carora sunt eliminate secretii vascoase. Tusea convulsiva este foarte periculoasa la copiii sub un an la care pot apare sufocarea si convulsiile. Alte complicatii sunt pneumonia, bronhopneumonia, paralizia.

IMOVAX POLIO si VPO protejeaza impotriva poliomielitei care determina paralizie la 1% dintre copiii infectati sau, uneori, deces.

ROR VAX si PRIORIX protejeaza impotriva rujeolei, rubeolei si oreionului. Rujeola (sau pojarul) este produsa de virusul rujeolic si se manifesta ca o eruptie cutanata de culoare rosie care apare mai intai pe fata apoi pe corp si membre. Complicatiile pot fi diareea, otita, pneumonia, encefalita si chiar decesul. Rubeola este produsa de virusul rubeolic, care se poate transmite de la mama la fat in primele luni de sarcina determinand rubeola congenitala (surditate, cataracta, glaucom, cardiopatie congenitala, intarziere mentala). La copii se manifesta ca adenopatie auriculara posterioara, cervicala si sub-
occipitala care este urmata de eruptie cutanata de culoare rosie care incepe pe fata si apoi se generalizeaza.

Exista si multe cazuri de rubeola care nu se manifesta clinic. Complicatiile sunt inflamarea articulatiilor si encefalita care poate determina decesul. Oreionul (sau parotidita epidemica) este produsa de virusul urlian si se manifesta cu marirea de volum a glandelor parotide (una sau ambele), febra si varsaturi dar poate evolua si fara a fi evidenta clinic. Complicatiile sunt orhita (inflamarea testiculelor) care rareori evolueaza spre sterilitate la baietii dupa pubertate, pancreatita, encefalita, meningita si surditatea.

GARDASIL ofera 70% protectie impotriva cancerelor genitale, anale si amigdaliene deoarece 70% din aceste cancere sunt cauzate de HPV 16 si 18. In plus, ofera 90% protectie impotriva condiloamelor genitale si papilomatozei laringiene deoarece acestea sunt cauzate in proportie de 90% de HPV 6 si 11. GARDASIL este oferit gratuit de statul roman. O alta varianta este CERVARIX care protejeaza impotriva HPV 16 si 18, deci nu impotriva condiloamelor genitale sau papilomatozei laringiene.

ROTATEQ si ROTARIX ofera protectie impotriva gastroenteritei acute cu rotavirus care evolueaza cu febra, varsaturi, diaree apoasa si intoleranta alimentara severa la copiii mici.

PREVENAR se foloseste pentru vaccinarea copiilor cu varsta cuprinsa intre doua luni si doi ani impotriva Streptococcus pneumoniae. Protejeaza mai ales impotriva meningitei si pneumoniei produse de Pneumococ dar si impotriva sinuzitei si otitei medii.

VARILRIX protejeaza impotriva varicelei care poate evolua cu afectare pulmonara sau meningeana severa.

HAVRIX JUNIOR protejeaza impotriva hepatitei A care poate evolua letal in 1% din cazuri.

MENINGO A+C protejeaza impotriva meningitei meningococice, tulpina A fiind cea mai frecvent implicata in tara noastra.

VAXIGRIP
protejeaza impotriva gripei care se manifesta prin febra, dureri de cap si dureri musculare, tuse uscata si semne digestive. Complicatiile sunt pulmonare (supra-infectie bacteriana), cardiace si nervoase.

 

Dr. Dona Luiza
Medic Specialist Pediatrie
Clinica Polisano Plaza
Telf: 021.315.32.05/06/07
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4

Recomandari
Libertatea
Shtiu.ro
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Mama si copilul