Synagis – profilaxia infectiei cu virusul sincitial respirator

Synagis – profilaxia infectiei cu virusul sincitial respirator

bebeVSR are un caracter sezonier marcat, incidenta maxima a infectiei inregistrandu-se in perioada octombrie – martie a fiecarui an. La copiii cu stare buna de sanatate, aceasta infectie nu se agraveaza, de obicei se vindeca rapid si nu determina sechele pulmonare.

Copiii nascuti prematuri (indeosebi cei cu VG < 35 de saptamani) sau cei cu afectiuni cronice (pulmonara sau cardiaca) pot suferi o infectie mai severa care necesita spitalizare, duce la sechele sau chiar la deces.

Care dintre nou-nascuti au risc inalt de infectie severa pentru virusul sincitial respirator?

  •  nou-nascutii prematuri in special cei externati la domiciliu, la debutul sau in cursul sezonului de virus sincitial respirator
  •  nou-nascutii cu boli congenitale cardiace (cele cu debit pulmonar foarte ridicat) in special inainte si dupa o interventie chirurgicala corectoare
  •  nou-nascutul cu boli pulmonare cronice cum ar fi fibroza chistica, displazia bronho-pulmonara sau hernia diafragmatica operata
  •  nou-nascutii cu boli neuro-vasculare
  •  nou-nascutii cu imunodeficiente primare sau secundare, sau cei ce primesc un tratament imunosupresor

La aceste grupe se mai adauga si asocierea cu factorii individuali sociali sau epidemiologici care pot creste suplimentar riscul infectiei severe cu VSR.

Acesti factori, suplimentar sunt reprezentati de expunerea la fumul de tigara sau la medii contagioase ( crese, hipermarketuri, sali de asteptare, perechi de copii, impartirea camerei cu un frate mai mare), care detemina cresterea riscului pentru boala.

In acest sens este extrem de important sa se insiste asupra:

  •  spalatului pe maini, in perioadele de risc crescut pentru infectie ;
  •  scaderea contactului cu fratii care merg la gradinita sau scoala;
  •  evitarea contactului cu persoane care sufera de guturai.

In cazul in care un pacient cu infectie VSR este internat in spital ne amintim faptul ca virusul este prezent in secretiile respiratorii timp de 6-7 zile si ca supravietuieste 7 ore pe anumite suprafete si 1-2 ore in materialele textile.

VSR –ul se transmite mai degraba prin contact, decat prin secretii respiratorii si este bine cunoscut faptul ca mentinerea unei distante de 2 m poate oferi protectie suplimentara.
 
Ce se poate face?
Pentru prevenirea infectiei cu virusul sincitial respirator la copiii cu risc crescut pentru boli severe sau care au o imunitate deficitara (secundara prematuritatii sau unor boli) este acum disponibila o imunoglobulina specifica – PALIVIZUMAB – un anticorp monoclonal umanizat administrat profilactic intramuscular la pacientii cu risc foarte crescut pentru VSR.

Denumirea comerciala a produsului este Synagis, actioneaza prin legare de VSR si impiedica patrunderea acestuia in celula gazda.

Aceasta imunoglobulina cu administrare intramusculara nu interactioneaza cu vaccinul rujeolic- rubeolic- varicelo-zosterian si cu vaccinul pentru parotidita epidemica, dar in schimb detine o protectie suplimentara impotriva altor infectii virale respiratorii.
 

Informatii generale:
Medicamentul PALIVIZUMAB a fost aprobat de FDA in ianuarie 1996 in Statele Unite ale Americii, ca si tratament de preventie al infectiilor severe cu VSR .

Deoarece anticorpul monoclonal nu provine dintr-o imunoglobulina umana nu este expus riscului de contaminare cu agenti infectiosi.

PALIVIZUMAB nu este un produs uman sanguin, si de aceea nu se asociaza cu riscul contaminarii cu agenti patogeni cu transmitere sanguina. Acest produs se administreaza in injectii intramusculare o data pe luna, in timpul sezonului cu VSR. Studiile efectuate in Statele Unite ale Americii, Canada si Marea Britanie au aratat ca acest tratament profilactic a redus cu 55% spitalizarile asociate cu VSR, iar efectele secundare au fost nesemnificative.

Cea mai semnificativa reducere a severitatii bolii care poate fi mortala, s-a realizat la pacientul fara displazie bronho-pulmonara cand reducerea spitalizarii a fost de 78%.

Ce sa luam aminte?
Infectia cu virusul sincitial respirator este o afectiune severa, fiind o cauza de majora spitalizare in randul copiilor cu risc, la care infectia determina bronsiolita, pneumonie si in Copiii cu risc crescut de afectiune sunt nou-nascutii inainte de termen, copii cu boli pulmonare cronice sau cardiace si copiii cu imunodeficiente.

Palivizumabul (Synagisul) este o imunoglobulina care confera protectie timp de o luna impotriva infectiei cu VSR, de aceea se va administra lunar in perioada endemica octombrie-martie. Riscul pentru infectii severe creste cand se adauga factori sociali si epidemiologici specifici ( alti copii in colectivitati, conditii igienice deficitare parinti fumatori).

Doza calculata este de 15 mg/kgc administrat intramuscular, lunar, fiind efectuata de un cadru medical special instruit, se vor informa parintii ca aceasta imunizare confera un grad inalt de protectie impotriva acestui tip grav de infectii. Epidemia de infectii cu VSR debuteaza in fiecare an in luna noiembrie, atinge un varf in perioada decembrie – ianuarie si scade rapid in luna februarie –martie. Afectiunea este mai frecventa decat gripa si dvs va puteti ajuta copiii, mai ales cei cu risc crescut de boala ( prematuri sau sugari cu boli pulmonare cronice sau malformatii congenitale de cord) sa nu mai faca aceasta afectiune severa care poate fi si letala.

Synagisul este o imunoglobulina produsa prin inginerie genetica fara reactii importante la copiii care nu interactioneaza cu alte vaccinari precum cele pentru tusea convulsiva, haemophilus influenzae sau pneumococ.

Vaccinarea antigripala dupa varsta de 6 luni este indicata in cazul copiilor tratati cu Synagis precum si pentru membrii familiei acestora.

Campania de imunizare pentru aceasta afectiune a inceput in iarna lui 2008 – 2009 in cateva centre medicale – maternitati din Bucuresti, Iasi, Targu-Mures, Timisoara si Cluj.

Pentru anul 2009/2010 Ministerul Sanatatii si Familiei continua campania de imunizare impotriva acestei infectii in aceste maternitati regionale de grad III (asigura asistenta medicala pentru cazurile cele mai grave din regiunea lor, au cei mai multi prematuri supravietuitori sub 32 saptamani varsta de gestatie).

Aceste maternitati sunt: Maternitatea Polizu Bucuresti, Maternitatea “Panait Sarbu” Bucuresti, Maternitatea Cantacuzino Bucuresti , Spitalul Universitar Bucuresti, Maternitatea Cuza Voda Iasi, Maternitatea Spitalul Judetean Targu Mures, Maternitatea Spitalul Clinic “ Dr Dumitru Popescu” Timisoara, Maternitatea Cluj-Napoca.

Cazurile eligibile pentru administrare vor fi alese de catre specialisti neonatologi din fiecare unitate medicala, care dupa consimtamantul informat al parintilor vor administra imunoglobulina in perioada octombrie 2009-martie 2010. Administrarea se face gratuit lunar la nivelul maternitatii unde s-a nascut copilul.

 

 

Dr. Gabriela Olariu
Medic primar pediatrie
Sef de sectie neonatologie
Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie Timisoara

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
Libertatea
Retete
Baby
ELLE
VIVA!
Shtiu.ro
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Mai multe din Mama si copilul