Noi metode de investigatie videoimagistice in gastroenterologie

Noi metode de investigatie videoimagistice in gastroenterologie
  • Videocapsula
  • Narrow band imaging
  • Confocal endomicroscopy

Videocapsula reprezinta metoda cea mai comoda din cele care vor fi prezentate in cele ce urmeaza pt ca nu presupune inghitirea endoscopului, ci doar a unei capsule de marimea unui comprimat de Ampicilina, insa dotata cu camera de luat vederi si lumini.

Metoda nu este mai exacta decat endoscopia clasica in ceea ce priveste vizualizarea esofagului, stomacului si colonului, insa capteaza imagini mult mai bune la nivel de intestin subtire (duoden, jejun si ileon) decat tranzitul baritat. Se adreseaza deci patologiei intestinului subtire, in principal anemiei de cauza neprecizata (cand endoscopia superioara si colonoscopia nu au gasit sursa de sangerare), sindroamelor de malabsorbite, celiachiei, bolilor inflamatorii cu afectarea intestinului subtire.

Ca tehnica, este vorba in principiu de inghitirea capsulei dupa o pregatire prealabila (post timp de 12 ore si evacuare colonica completa) dupa care imaginile vor fi captate si inregistrate de electrozii purtati (asemanatori cu cei folositi la electrocardiograma) timp de 8-9 ore, cat tine bateria dispozitivului (moment in care capsula a ajuns in colon). Imaginile stocate in dispozitivul pe care-l purtam vor fi analizate pe computer iar capsula va fi eliminata odata cu materiile fecale restante.

Dezavantajul metodei este ca nu poate fi ghidata prin intestin asa cum se face cu endoscopul, nu poate preleva biopsii din leziunile intalnite si nu "vede" foarte bine intreg lumenul esofagului, stomacului si colonului, insa se fac eforturi de catre companiile producatoare pt realizarea unor videocapsule din ce in ce mai performante care sa inlocuiasca in cele din urma endoscopul clasic, scutind astfel pacientul de disconfortul cauzat de acesta.

Narrow band imaging
In endoscopis superioara clasica aspectul mucoaselor normale este rosiatic iar leziunile mici se detecteaza destul de greu si necesita prelevarea de biopsii multiple, uneori in orb, sperand sa se "prinda" si modificarile lezionale.

Tehnica narrow-band mareste contrastul leziune-mucoasa normala, fiind foarte usor atat de detectat endoscopic cat si de prelevat biopsii tintite. Practic, se foloseste tot endoscopul clasic, atat superior cat si colonoscopul iar dupa vizualizarea, sa zicem a esofagului , se apasa pe un buton, care schimba banda de lumina folosita de endoscop in fascicule cu banda ingusta rosu-verde-albastru, imaginea vazuta fiind in scala gri-maroniu si marita datorita unui sistem de magnificatie (ca la microscop).

Se vizualizeaza astfel mult mai fidel atat suprafata mucoasei cat si vasele superficiale. Tehnica este folosita actual pentru detectia esofagului Barrett si urmarirea acestuia, cancerelor digestive mai ales la debut (de esofag, stomac, colon) dar si leziunilor de gastrita sau polipilor.

Confocal endomicroscopy
Tehnica este si mai eficienta decat narrow-band imaging pentru vizualizarea marita, ca la microscop, a mucoasei tubului digestiv superior sau inferior. Practic, se foloseste un endoscop normal insa prevazut cu un microscop confocal miniatural la varf si care utilizeaza o raza laser argon albastra ce capteaza imagini mult marite de la diferite adancimi ale mucoasei, imaginea rezultata fiind tridimensionala in tonuri de gri.

Pentru contrast maxim se folosesc agenti fluorescenti care coloreaza structurile mucoasei superficiale, fie topici (care se pulverizeaza pe mucoasa prin canalul de lucru al endoscopului) fie sistemici (se injecteaza intravenos). Astfel, avand magnificatie de 1000 ori, se imbunatateste considerabil rata de detectie a leziunilor , mai ales a celor premaligne (care au potential de transformare in cancer) si maligne la debut (cancer in stadiu initial).

DR. DANA BUCUR
Medic specialist Gastroenterologie
Clinia Polisano Bucuresti
B-dul Timisoara nr. 26 Z, corp C
Programari: Tel: 021-315.32.05/ 06/ 07; Fax:021-315.32.08
www.clinicapolisano.eu
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate