Luna cadourilor a sosit, asa ca e timpul sa faci o plimbare prin magazine. Daca vrei sa economisesti timp, energie si bani, alege-le pe cele virtuale.
Daca nu ai facut deja lista de cadouri pentru cei dragi, poate ca ar trebui sa te apuci de ea, usor-usor, si sa o asezi “la vedere”, pentru a fi sigura ca nu omiti pe cineva sau ceva.
Pentru a nu-ti risipi timpul si nervii si, mai ales, pentru a evita aglomeratia care se produce in magazine in aceasta perioada, iti propunem sa iti faci cumparaturile online, stand confortabil acasa sau la birou, in fata calculatorului.
Cumparaturile online au aparut pe la inceputul anilor ’90. Ele constau, in general, in achizitionarea de produse si servicii prin intermediul internetului. Pentru acest domeniu, internetul reprezinta o imensa piata de desfacere, unde poti gasi magazine electronice, depozite comerciale si chiar targuri de marfuri virtuale.
Iata ce trebuie sa stii inainte de a da curs shopping-ului online:
Odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, ne putem bucura si noi de privilegiul cumparaturilor online. In acest sens, exista chiar si un organism – European Consumer Center – cu birouri in fiecare tara membra a Uniunii Europene, mai putin in Romania si Bulgaria, unde se vor deschide in curand.
Un magazin online trebuie sa prezinte obligatoriu o pagina cu “Termeni si conditii” de utilizare, care joaca si rol de contract incheiat intre cumparator si vanzator.
Plata se face, in general, prin intermediul cardurilor de debit sau de credit, sistemului E-Currency (unitate elctronica) sau sistemului PayPal (introdus in Romania din 21.05.2007). Sistemul PayPal a aparut in 1998, pentru a permite vanzatorilor si cumparatorilor (cu adresa de e-mail) sa efectueze sau sa primeasca plati online prin sistem Escrow (vei livra banii pentru cumparaturi in contul celui care vinde, dar acesta nu va avea acces la ei pana cand nu iti vor fi livrate marfurile).
Daca ai un cont deschis pe www.paypal.com, vei efectua mult mai usor orice fel de plata online in strainatate, mai ales pe www.ebay.com (cel mai mare site de licitatii, care a achizitionat sistemul PayPal, in 2002).
In 2005 s-a lansat in Romania sistemul securizat de plati online “Leul Virtual”, prin site-ul www.leuvirtual.ro. Leul Virtual este un E-Currency folosit ca unitate electronica in trocul virtual, iar paritatea monedei noastre nationale (ROL) cu unitatea Leu Virtual este 1.
Banii virtuali sau electronici sunt cunoscuti sub mai multe forme: e-gold, e-money, electronic cash, electronic currency, digital money, digital cash sau digital currency. Sistemul E-Currency este o simpla moneda virtuala. El poate lucra cu aur (cum sunt sistemele E-Gold si C-Gold), fara aur sau cu ambele forme (cum sunt sistemele E-Bullion si Liberty Reserve).
Pentru a fi sigura ca datele tale raman confidentiale, asigura-te ca pentru criptarea acestora se foloseste o interfata mai sofisticata, cum este SSL (Secure Sockets Layer) sau 3D Secure (folosit in Romania). Iata doua mici indicii care te vor ajuta in alegerea unei cai sigure de procesare a datelor tale:
Daca nu vezi aceste doua indicii, este de preferat sa nu aplici pentru finalizarea cumparaturilor.
Iata cateva adrese web pentru cumparaturile tale online:
eBay Inc. este o companie din America, care are ca obiect de activitate comertul online, fiind cea mai mare firma de licitatii electronice din lume. Fondata in 1995 de Pierre Omidyar, in San Jose (California – S.U.A), mai tarziu s-a extins in circa 30 de tari, printre care Anglia, Franta, Italia, Germania, Austria si Elvetia. O licitatie pe eBay este diferita de una traditionala. Doua dintre aceste diferente sunt:
Prin eBay se vand si se cumpara, la nivel mondial, milioane de obiecte noi/utilizate, cum ar fi: piese de arta, decoratiuni, electronice, mobile, automobile, bijuterii, imbracaminte, carti etc. Din 2005 se pot vinde/cumpara Si obiecte industriale Si comerciale. Se pot licita aproape orice fel de produse, cu conditia sa nu fie ilegale. www.ebay.com.
Text: Mirela Nita.