Mos Craciun online

Luna cadourilor a sosit, asa ca e timpul sa faci o plimbare prin magazine. Daca vrei sa economisesti timp, energie si bani, alege-le pe cele virtuale.

Daca nu ai facut deja lista de cadouri pentru cei dragi, poate ca ar trebui sa te apuci de ea, usor-usor, si sa o asezi "la vedere", pentru a fi sigura ca nu omiti pe cineva sau ceva.

Pentru a nu-ti risipi timpul si nervii si, mai ales, pentru a evita aglomeratia care se produce in magazine in aceasta perioada, iti propunem sa iti faci cumparaturile online, stand confortabil acasa sau la birou, in fata calculatorului.

Cumparaturile online au aparut pe la inceputul anilor ’90. Ele constau, in general, in achizitionarea de produse si servicii prin intermediul internetului. Pentru acest domeniu, internetul reprezinta o imensa piata de desfacere, unde poti gasi magazine electronice, depozite comerciale si chiar targuri de marfuri virtuale.

Iata ce trebuie sa stii inainte de a da curs shopping-ului online:

  • numele si adresa furnizorului;
  • caracteristicile marfurilor (bunului sau serviciului) pe care doresti sa le achizitionezi;
  • pretul (plus taxele/costurile de livrare) si modalitatea de plata;
  • durata contractului pe care il vei incheia cu furnizorul;
  • dreptul de a anula comanda si termenul in care poti face acest lucru;
  • clauzele prin care se anuleaza contractul;
  • comunicari privind garantia produselor.

Odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, ne putem bucura si noi de privilegiul cumparaturilor online. In acest sens, exista chiar si un organism – European Consumer Center – cu birouri in fiecare tara membra a Uniunii Europene, mai putin in Romania si Bulgaria, unde se vor deschide in curand.

Un magazin online trebuie sa prezinte obligatoriu o pagina cu "Termeni si conditii" de utilizare, care joaca si rol de contract incheiat intre cum­pa­rator si vanzator.

PLATILE ONLINE CU BANI ELECTRONICI

Plata se face, in general, prin intermediul cardurilor de debit sau de credit, sistemului E-Currency (unitate elctronica) sau sistemului PayPal (introdus in Romania din 21.05.2007). Sistemul PayPal a aparut in 1998, pentru a permite vanzatorilor si cumparatorilor (cu adresa de e-mail) sa efectueze sau sa primeasca plati online prin sistem Escrow (vei livra banii pentru cumparaturi in contul celui care vinde, dar acesta nu va avea acces la ei pana cand nu iti vor fi livrate marfurile).

Daca ai un cont deschis pe www.paypal.com, vei efectua mult mai usor orice fel de plata online in strainatate, mai ales pe www.ebay.com (cel mai mare site de licitatii, care a achizitionat sistemul PayPal, in 2002).

LEUL VIRTUAL

In 2005 s-a lansat in Romania sistemul securizat de plati online "Leul Virtual", prin site-ul www.leuvirtual.ro. Leul Virtual este un E-Currency folosit ca unitate electronica in trocul virtual, iar paritatea monedei noastre nationale (ROL) cu unitatea Leu Virtual este 1.

Banii virtuali sau electronici sunt cunoscuti sub mai multe forme: e-gold, e-money, electronic cash, electronic currency, digital money, digital cash sau digital currency. Sistemul E-Currency este o simpla moneda virtuala. El poate lucra cu aur (cum sunt sistemele E-Gold si C-Gold), fara aur sau cu ambele forme (cum sunt sistemele E-Bullion si Liberty Reserve).

Pentru a fi sigura ca datele tale raman confidentiale, asigura-te ca pentru criptarea acestora se foloseste o interfata mai sofisticata, cum este SSL (Secure Sockets Layer) sau 3D Secure (folosit in Romania). Iata doua mici indicii care te vor ajuta in alegerea unei cai sigure de procesare a datelor tale:

  • Asigura-te ca in bara de navigare, acolo unde adresele de web au in fata http://, in momentul in care vei fi redirectionata la o interfata de prelucrare securizata a datelor, adresa de acolo va incepe cu https://.
  • In partea de jos a paginii tale de web poate aparea (dar nu este obligatoriu!) o cheie sau un lacat, ceea ce inseamna ca tranzactia este securizata si confidentiala.

Daca nu vezi aceste doua indicii, este de preferat sa nu aplici pentru finalizarea cumparaturilor.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Decoratiuni