Mihaela Bilic: “De ce e nevoie de 7 lingurițe de zahăr într-un pahar de suc?”

Mihaela Bilic, capcanele din băuturile cu zahăr

Medicul nutriţionist Mihaela Bilic atrage atenţia asupra capcanelor din băuturile cu zahăr: “De ce e nevoie de 7 lingurițe de zahăr într-un pahar de suc”?

Băuturile cu zahăr au ridicat multe semne de întrebare de-a lungul timpului. Specialiștii au spus, în nenumărate rânduri, că băuturile răcoritoare cu zahăr sunt un adevărat pericol atât pentru sănătate, cât și pentru dietă.

Mihaela Bilic: “De ce e nevoie de 7 lingurițe de zahăr într-un pahar de suc?”

Într-o postare pe Facebook, medicul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția asupra capcanelor din băuturile cu zahăr.

“Când vine vorba de un desert, niciodată mintea noastră nu o să asocieze o băutură cu o prăjitură chiar dacă câteodată conținutul caloric e similar. Organismul nu numără caloriile venite din lichide, le consideră apă, prin urmare nu satură și nici mare satisfacție nu produc.

“Nu consumați caloriile în formă lichidă” este recomandarea esențială când vorbim de siluetă. Apa cu mult zahăr și apa cu multă fructoză (așa cum avem în sucurile naturale) nu fac decât să încarce ficatul cu “materie primă”din care se produce ușor grăsime de depozit – și nu oriunde, ci pe burtă/abdomen.

Dar înapoi la gust, acolo unde silueta și sațietatea sunt sabotate din plin. Ei bine, nici satisfacția gustativă nu e pe măsura aportului energetic, dacă ne gândim ce puțin ne bucurăm de aroma celor 7 lingurițe de zahăr dintr-un pahar de suc. Dacă am consuma zahărul echivalent sub formă de prăjitură sau ciocolată, simțurile noastre ne-ar mulțumi!

Mereu m-am întrebat de ce e nevoie de 7 lingurițe de zahăr într-un pahar de suc, când 2-3 ar fi suficiente să îndulcească licoarea. Dacă ai punea atâta zahăr într-o limonadă făcută în casă, ar fi imposibil să o bei. Si când spun “zahăr” mă refer la orice agent de îndulcire, mierea inclusă.

Atunci cum se face că nu percepem gustul intens dulce al unui pahar de suc? Răspunsul e năucitor de banal: zeama de lămâie, concentratul de fructe, sarea și dioxidul de carbon “ascund” zahărul. Mai simplu spus, tot ce e acrișor și/sau acidulat taie din dulceață. Și ca răul să fie și mai rău, temperatura poate “sabota” și ea percepția: cu cât un lichid e mai rece, cu atât PARE mai puțin dulce. Atunci să nu ne mai mirăm că toate sucurile sunt servite reci.

Data viitoare când veți simți nevoia să vă răcoriți și să vă hidratați cu un pahar de suc, întrebați-vă pragmatic: n-ați prefera un pahar de apă și o mică prăjitură? Nu de alta, dar “bugetul” caloric e similar, însă plăcerea și satisfacția sunt incomparabile”, a scris medicul pe pagina personală de Facebook.

 

Foto:facebook.com

 

Vezi si:

 

 

 

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sfatul Medicului