Migrena nu e o simpla durere de cap!

Migrena are un caracter ereditar: se poate intampla ca intr-o familie in care bunica a suferit de migrena, fiica si chiar nepoata sa se confrunte cu aceasta suferinta.

Migrena este descrisa ca o durere de cap avand urmatoarele caracteristici:

 • afecteaza in general o jumatate a capului (unilaterala)
 • are intensitate moderat-severa
 • caracter pulsatil
 • amplificata de efortul fizic

Cefaleea survine periodic sub forma de atacuri cu durata de la 4 ore pana la 72 ore.

In acest interval de timp pacientul prezinta, asociat durerii de cap, greata, varsaturi, ameteli, tulburari ale vederii si este deranjat de zgomote (fonosensibil) si lumina puternica (fotosensibil). Frecventa crizelor variaza de la o persoana la alta – la unii pot aparea de cateva ori pe luna, in timp ce altii au doar cateva crize pe parcursul intregii vieti.

Cel mai adesea se intalnesc doua forme de migrena:

 • migrena comuna (fara aura)
 • migrena clasica (cu aura)

Migrena comuna este cea mai frecventa, avand caracteristicile prezentate anterior, in timp ce migrena clasica este precedata de un fenomen neurologic denumit “aura“. In ce consta acesta? Frecvent apar tulburari vizuale de tipul luminilor scanteietoare (flashuri), zig-zag-uri luminoase ce preced cu 10-60 minute aparitia durerii de cap. Mult mai rare, dar mai severe, sunt tulburarile senzitive si motorii ce preced cefaleea, de tipul hemiparezelor tranzitorii.

De ce apare migrena?
Se pare ca este vorba despre un cumul de factori vasculari, chimici ce declanseaza periodic aceste episoade. O substanta denumita serotonina determina ingustarea vaselor din creier intr-o prima faza; ulterior, dupa epuizarea ei la nivel cerebral, vasele se dilata si se inflameaza. Ingustarea vaselor este cauza tulburarilor vizuale, iar dilatarea si inflamarea vaselor sunt raspunzatoare de aparitia durerilor de cap.

Cum se pune diagnosticul?
In principal examenul clinic neurologic corelat cu istoricul familial, antecedentele personale si factorii declansatori ofera suficiente date pentru diagnosticul de migrena. In anumite situatii (caracter atipic al durerii, debut brusc, alte simptome de insotire) se impun anumite investigatii suplimentare.

Tratamentul migrenei
Urmareste doua directii: tratamentul atacului migrenos si tratamentul profilactic. Indicatiile actuale ale tratamentului profilactic in migrena se refera la:

 • pacienti ce prezinta o frecventa mare a atacurilor ( > 3 in interval de o luna), eventual asociat cu un risc al supradozarii medicatiei pentru faza acuta.
 • medicatia de faza acuta ineficienta, prezenta unor reactii adverse importante
 • prezenta unor forme mai rare de migrena

Tratamentul profilactic se va administra pe o perioada mai lunga de timp (in general peste 6 luni) Nu voi insista asupra tratamentului medicamentos intrucat el nu trebuie autoinitiat si nici autocondus din cauza riscurilor pe care le comporta. Una dintre situatiile cel mai frecvent intalnite este suprapunerea peste tabloul migrenei a unui tip de cefalee cu alte caractere de cat cefaleea migrenoasa (permanenta, atipica) datorata abuzului de analgezice.

In schimb merita amintiti anumiti factori declansatori si masurile de evitare a acestora:

 • evitarea alimentelor ce contin tiramina: vin rosu, cascaval,branza maturata,nuci, ciocolata, citrice; evitarea consumului excesiv de aspartam,a glutamatului monosodic (folosit in mancarea chinezeasca),a carnii cu nitrati – mezelurile, in special. De asemenea privarea si/sau abuzul de cofeina sunt importanti factori declansatori.
 • respectarea regimului somn-veghe
 • evitarea suprasolicitarilor psihice si fizice
 • dintre factorii senzoriali: lumina puternica, zgomotele puternice, mirosurile intense (atat cele placute cat si cele neplacute)

Pe langa necesitatea evitarii factorilor declansatori, pacientul trebuie informat asupra caracterului afectiunii, modului de administrare al medicamentelor, riscului abuzului medicamentos si asupra necesitatii tratamentului sistematic, existand riscul aparitiei unor forme mai severe ca statusul migrenos si infarctul migrenos.

DR. FLORIN TISCHLER
Medic specialist Neurolog
Clinia Polisano Cuza Voda
Str. Cuza Voda nr.53, sector 4
Programari: Tel: 021-337.04.75/ 76/ 77; Fax: 021-336.96.88
www.clinicapolisano.eu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sport si sanatate