Migrena nu e o simpla durere de cap!

Migrena are un caracter ereditar: se poate intampla ca intr-o familie in care bunica a suferit de migrena, fiica si chiar nepoata sa se confrunte cu aceasta suferinta.

Migrena este descrisa ca o durere de cap avand urmatoarele caracteristici:

  • afecteaza in general o jumatate a capului (unilaterala)
  • are intensitate moderat-severa
  • caracter pulsatil
  • amplificata de efortul fizic

Cefaleea survine periodic sub forma de atacuri cu durata de la 4 ore pana la 72 ore.

In acest interval de timp pacientul prezinta, asociat durerii de cap, greata, varsaturi, ameteli, tulburari ale vederii si este deranjat de zgomote (fonosensibil) si lumina puternica (fotosensibil). Frecventa crizelor variaza de la o persoana la alta – la unii pot aparea de cateva ori pe luna, in timp ce altii au doar cateva crize pe parcursul intregii vieti.

Cel mai adesea se intalnesc doua forme de migrena:

  • migrena comuna (fara aura)
  • migrena clasica (cu aura)

Migrena comuna este cea mai frecventa, avand caracteristicile prezentate anterior, in timp ce migrena clasica este precedata de un fenomen neurologic denumit “aura“. In ce consta acesta? Frecvent apar tulburari vizuale de tipul luminilor scanteietoare (flashuri), zig-zag-uri luminoase ce preced cu 10-60 minute aparitia durerii de cap. Mult mai rare, dar mai severe, sunt tulburarile senzitive si motorii ce preced cefaleea, de tipul hemiparezelor tranzitorii.

De ce apare migrena?
Se pare ca este vorba despre un cumul de factori vasculari, chimici ce declanseaza periodic aceste episoade. O substanta denumita serotonina determina ingustarea vaselor din creier intr-o prima faza; ulterior, dupa epuizarea ei la nivel cerebral, vasele se dilata si se inflameaza. Ingustarea vaselor este cauza tulburarilor vizuale, iar dilatarea si inflamarea vaselor sunt raspunzatoare de aparitia durerilor de cap.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate