Meteosensibilitatea, un mit?

Nu puține persoane susțin că sunt meteosensibile. Durerile de cap, schimbările de dispoziție, stările de anxietate sau depresie se numără printre cele mai frecvente simptome.

Există cu adevărat o legătură directă între schimbările vremii și schimbările prin care trece organismul? Atunci când vremea fluctuează – o zi este cald, în următoarea temperaturile scad sau se instalează ploaia – da. Există o legătură directă. Iar explicația este foarte simplă. Organismul are nevoie de o perioadă de timp pentru a se acomoda în fața schimbărilor. Iar atunci când acestea se întâmplă des, pe o perioadă mai lungă de timp, organismul intră într-o stare de încordare, care se manifestă diferit de la individ la individ.

În cazul unora, apar durerile de cap. Alții susțin că au o indispoziție care nu are cauze obiective sau oboseală inexplicabilă. Și sunt și persoane care sunt mai grav afectate, nivelul de stres fiind unul foarte ridicat.

Așadar, nu doar faptul că se instalează sezonul rece e problema – ci alternanța rapidă rece-frig-cald-umezeală este cea care ne dă peste cap.

Pe de altă parte, este adevărat că în sezonul călduros, cu zile lungi și luminoase, ne simțim mult mai bine. Însă asta nu înseamnă că persoanele care emigrează din zone friguroase în cele călduroase nu suferă de această meteosensibilitate.

Scăpăm de meteosensibilitate?

Depinde de fiecare individ modul în care își gestionează sensibilitatea. Însă, odată ce ai făcut legătura între schimbările climatice și cele de dispoziție, este recomandat să nu te complaci în această situație. În lunile reci, măsoară-ți nivelul de vitamina D și, dacă e cazul, suplimentează. De asemenea, procură-ți o lampă terapeutică cu lumină naturală, care să creeze o atmosferă ambientală plăcută.

Dacă temperatura o permite, ieși la plimbarea zilnică indiferent că plouă sau nu. Petrecerea unei ore în aer liber (într-o zonă cu mai puțină poluare) are multe beneficii, indiferent că îți place sau nu anotimpul.

Citește și: De e ce mai bine să scape de petele hiperpigmentare în sezonul rece?

Foto: Shutterstock

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate