Mari pasiuni la varste mici

Copilul nu are nevoie doar de hrana, caldura, imbracaminte si jucarii! Are nevoie si de satisfactii personale, de dobandirea unor deprinderi noi, de pasiuni inedite!

Cu totii suntem de acord ca scoala nu e suficienta. Fie ca e vorba despre tabere de vara sau de activitati pe care copiii le pot desfasura in cluburi, va vom ajuta sa gasiti o solutie inteligenta pentru timpul liber al copilului.

Construieste, impreuna cu el, o schema a intereselor. Identifica ceea ce crezi ca il va motiva mai mult: sport, arte plastice, muzica etc. Toate preocuparile isi vor gasi un raspuns, iar voi veti fi multumiti.

Ce il intereseaza

O activitate extrascolara ii poate face pe fiul si/sau pe fiica ta mai implicati si mai multumiti de ei insisi ca niciodata. Le va reda increderea in sine, va fi o preocupare care le va umple o mare parte din timpul liber, ferindu-i de tentatiile periculoase ale adolescen-tei. Incepand de la varsta de sase-sapte ani, copilul isi mareste considerabil puterea de concentrare, interesul pentru preocuparile extracasnice, dorinta de competitie si capacitatea de invatare.

E timpul potrivit sa incercati impreuna sa alegeti o activitate care sa il preocupe. Prezinta-i copilului cateva formule care crezi ca i s-ar potrivi si lasa-l pe el sa aleaga. Accepta preferintele copiilor, ajuta-i sa treaca peste momentele grele ale inceputurilor, sprijina-i daca vor intampina vreun esec.

Daca copilului ii place fotbalul si are inclinatii, este mai simplu ca el sa fie indrumat spre o pregatire organizata in acest domeniu. Ca parinte, te simti mai bine daca este inscris la un club, nu sa bata mingea in spatele blocului. La club este in siguranta, si antrenamentele se desfasoara sub indrumarea unui antrenor. In fiecare sector al Capitalei si in fiecare oras din tara exista cluburi sportive pentru cei mici.

Fii un bun model

Puterea exemplului este esentiala, iar ei va vor aprecia si vor incerca sa urmeze modelul vostru. Un copil care a invatat de mic sa dezvolte o relatie sincera cu parintii lui, care stie sa comunice deschis si sa decida singur, care apreciaza doza de independenta pe care i-o ofera parintii si se raporteaza in permanenta la astepta-rile celor din jurul sau va reusi sa devina un adolescent echilibrat.

Ce i se potriveste

Joaca in aer liber si, mai tarziu, sportul, rezolva o multime dintre problemele de sanatate care il afecteaza in special pe copilul mic.

Iata cele mai importante activitati pentru copii si varstele la care ar fi potrivit sa le inceapa:
Atletismul se recomanda cu incepere de la varsta de zece ani, atat pentru fetite, cat si pentru baieti. Este un exercitiu fizic care modeleaza toti muschii, dezvolta cutia toracica, favorizeaza o respiratie buna;

Inotul este considerat cel mai complex dintre toate sporturile, pentru ca mareste capacitatea respiratorie, redreseaza viciile de postura si intareste musculatura care sustine coloana vertebrala. Se recomanda incepand de la varsta de patru ani;

Patinajul este recomandat fetelor si baietilor incepand cu varsta de cinci ani, atunci cand incep sa-si coordoneze miscarile corpului. Patinajul dezvolta detenta, echilibrul, stapanirea propriului corp;

Tenisul mareste detenta, dezvolta indemanarea, coordonarea, viteza, rezistenta, creste puterea de concentrare si spiritul de competitie. Poate fi practicat de la cinci-sase ani.

Baschetul este un sport excelent pentru muschii spatelui, care dau o buna sustinere coloanei vertebrale. Este recomandat in special copiilor scunzi, deoarece favorizeaza cresterea. Se poate practica chiar de la varsta de sase ani;

Ciclismul poate fi inceput de la doi-trei ani, mai intai cu tricicleta, apoi cu bicicleta cu roti ajutatoare si, la sfarsit, cu o bicicleta normala. Demersul educativ al acestui sport se bazeaza pe autonomie, pe stapanirea de sine si respectul partenerilor;

Dansul/baletul este sportul preferat al fetelor. Poate fi practicat de la patru ani. Acest sport imbina stapanirea corporala cu cea mentala, indreptand tinuta si accentuandu-le gratia.

Voleiul este un sport pe care copilul il descopera la scoala sau pe plaja, la mare. Poate fi practicat cu incepere de la varsta de sase ani;

Judo este recomandat de la sapte ani. Contribuie la echilibrarea fizica si nervoasa, dezvolta siguranta si usurinta in gesturi si este o scoala excelenta pentru castigarea increderii in propriile forte;

Fotbalul dezvolta mai mult partea inferioara a corpului, in detrimentul celei superioare. Poate fi practicat incepand cu varsta de zece ani.

Insoteste-ti copilul la prima lectie

Inca din perioada gradinitei, veti afla, voi parintii, si educatoarea, ce incli-natii are copilul. Unora le place desenul, altora muzica, iar cei mai multi vor doar sa se joace.

Este grav pentru dezvoltarea copiilor daca ei sunt fortati sa faca un sport care nu le place. Va fi o corvoada pentru ei.. Alegerea trebuie sa-i apartina copilului. Il poti ajuta, sfatui si testa, dar nu-l forta. Chiar daca nu e decat o forma de a-i ocupa timpul liber, activitatea extrascolara trebuie sa beneficieze de aceeasi atentie din partea parintilor ca si cea scolara. Incurajarile permanente sunt adevaratele motivatii ale copilului.

Nu ezita sa iti rupi cateva ore din timpul tau pentru a-l insoti la prima lectie sau la primul antrenament. Vei trai aceleasi sentimente ca si in prima zi de gradinita sau de scoala a copilului. La sfarsitul primei lectii, du-l la o cofetarie pentru a sarbatori, ca recunoastere a meritelor lui.

Au nevoie de muzica

Muzica are un rol esential in educarea copiilor. Muzica pe care o aude in casa, inca din primele luni de viata, nu va fi uitata niciodata si ea formeaza adevaratul gust si simt artistic. Iata cateva beneficii pe care muzica le poate aduce copiilor:

  • cresterea increderii in fortele proprii;
  • dezvoltarea deprinderii de a asculta, fapt care accentueaza sensibilitatea, creativitatea si imaginatia;
  • dezvoltarea de reale abilitati pentru matematica la cei care iau lectii de muzica in perioada prescolara;
  • dezvoltarea armonioasa, autodisciplina si perseverenta.

Tine cont de…

Exista trei principii pe care trebuie sa le ai in vedere atunci cand decizi ca este momentul ca el sa inceapa o activitate sportiva.

  1. Un copil sportiv este mai sanatos, pentru ca exercitiile fizice favorizeaza transpiratia abundenta, iar aceasta accelereaza eliminarea toxinelor din organism. Miscarea are o influ-enta pozitiva asupra oxigenarii sangelui si digestiei.
  2. Sportul modeleaza corpul. Articulatiile copilului vor deveni suple, spatele drept, miscarile vor fi gratioase si reflexele mai bune. Pentru scolarii care nu reusesc sa isi tina corect corpul in timpul lucrului la birou, sportul este recomandat in scopul evitarii deformarii coloanei ver- tebrale.
  3. Nu exagera! Exercitiile de forta sunt interzise copiilor sub 14 ani, pentru ca dezvolta intens musculatura. Muschii supradezvol-tati nu favorizeaza creste-rea, ci, dimpotriva, o incetinesc, deoarece isi pierd extensibilitatea care insoteste procesul de lungire a oaselor, il franeaza sau chiar il blocheaza.

Cluburi pentru cei mici

Cluburi sportive
Cele mai multe cluburi apartin retelei nationale a Ministerului Tineretului si Sportului, prin directiile judetene de tineret si sport. Activitatile acestora sunt gratuite pentru copii, iar baza de dotare a fost, in mare parte, refacuta. Instructorii care se ocupa de copii sunt antrenori cu atestat, specializati pe discipline.

Cluburi ale copiilor
Aceste cluburi se afla in subordinea Ministerului Educatiei, iar copiii pot desfasura diferite activitati: coregrafie, studiul instrumentelor, pictura, teatru, foto, cenaclu literar, balet, dansuri, sah, etc. Ca si in cazul cluburilor sportive, cluburi ale copiilor exista in fiecare judet si sunt gratuite.

Afla mai multe despre cum isi pot petrece copiii timpul liber, precum si adrese ale cluburilor pentru copiii din toata tara din cartea Cluburi pentru copii de Vera Secrieriu, aparuta la Editura Cartea de buzunar.

Text: Lacramioara Tiriblecea; Foto: arhiva Edipresse.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Copii