Marco Missiroli: „Tinerii de azi sunt mai puțin interesați de sex, ei au un devotament față de propria imagine”

„Să fim cu adevărat credincioși față de noi înșine sau să fim cu adevărat credincioși altora. Sau poate că adevăratul curaj este să fii la mijloc?' – sintetizează scriitorul italian Marco Missiroli tema cărții „Fidelitate', tradusă în 32 de țări, printre care și România, la editura Trei și transformată în serial Netflix. Câștigătoare a premiului Strega în 2019 și numărul 1 în Italia, cartea lui Marco Missiroli a dovedit că „fidelitatea' este un subiect care, probabil, va continua să suscite interes, indiferent de vremuri și de generații. Care este opinia personală a autorului despre loialitate, vă invităm să descoperiți în interviul de mai jos.

Interviu realizat de Camelia Cavadia, scriitoare, contributor Avantaje

Câștigător al Premiului Strega 2019, romanul Fidelitate a fost nr. 1 în Italia, este tradus în 32 de țări și transformat într-un serial Netflix. Care credeți că este secretul succesului?
Cred că acest roman plasează cititorul și societatea contemporană care îl reprezintă în fața unei oglinzi care îl obligă să privească în interior sau cel puțin să răspundă la o întrebare crucială: cât de dispus ești să fii cu adevărat sincer cu tine însuți? În astfel de momente, egoiste și colective, este un scurtcircuit care scoate în evidență un nerv descoperit.

Într-un interviu pentru The Telegraph dezvăluiați că mulți cititori au tratat povestea lui Carlo și a Margheritei într-un mod foarte personal. Unii mărturiseau în mesaje pe social media că romanul Fidelitate i-a făcut să-și privească cu ochi critic propria căsnicie, să-i vadă și părțile mai întunecate. Cum vă explicați că povestea lui Carlo și a Margheritei a avut forța de a îndemna cititorii la un astfel de exercițiu de sinceritate?
Carlo și Margherita sunt sinceri: cu ei înșiși mai presus de toate. Acest lucru generează în roman o energie a autenticității inconfortabilă', pentru că merge să alunge vocile interioare pe care mulți dintre noi le putem avea față de libertate, eliberare și, cu siguranță, fidelitate. Este un roman care încearcă să scoată universalul din individ. Spun eu, pentru a spune noi.

Ați mărturisit că tema cărții v-a fost inspirată de o confesiune a tatălui dumneavoastră, care spunea că fidelitatea față de soție l-a „costat' renunțarea la o parte din sine însuși. Cum ați primit această confesiune atât de curajoasă?
Ne plimbam într-o zi de octombrie, iar tatăl meu mi-a dezvăluit că nu a trădat-o niciodată pe mama mea. Confesiunea lui a venit firesc, chiar dacă știa că mai atinsesem și alteori această temă. Din acel moment m-am gândit că bolile sale cardiovasculare din trecut ar putea fi atribuite și acelei frâne pe care și-a impus-o. Fidelitatea acelei generații, a vechii generații, este diferită de fidelitatea noastră, de fidelitatea noii generații: m-am gândit la ea atunci și acolo, pentru prima dată.

„Dacă le suntem credincioși celorlalți, ne trădăm propriul sine?' – această întrebare se află în centrul romanului Fidelitate. Există oare o singură variantă corectă de răspuns la această întrebare?
Poate că nu e tocmai un mod corect de a răspunde, ori nu este răspunsul ideal, dar în opinia mea este onest să stabilim dacă avem curaj față de una sau cealaltă lume: să fim cu adevărat credincioși față de noi înșine sau să fim cu adevărat credincioși altora? Sau poate că adevăratul curaj este să fii la mijloc?

Romanul prezintă mai multe tipuri de relații de cuplu, care „declină' în mod diferit cuvântul „fidelitate'. Credeți că există la generațiile de astăzi o relativizare a noțiunii de fidelitate? Suntem la fel de dornici să ne asumăm, să luăm în serios acest principiu ca generațiile anterioare?
Cea mai nouă generație, milenialii, cred că aduce un nou concept pentru Fidelitate: ei au un devotament față de imagine. Sunt copii ai rețelelor sociale mult mai mult decât generația mea și se cântăresc după unitatea de măsură a aspectului. Ei sunt mult mai puțin interesați de sex decât noi, iar acest lucru spune multe despre pierderea aderenței față de celălalt și față de lumea în carne și oase care îi înconjoară.

Față de cine avem mai întâi datoria să fim fideli, față de noi înșine sau față de partenerul cu care formăm un cuplu?
Față de noi înșine. Eu așa văd lucrurile. Dar mă gândesc că în prima parte a vieții mele am crezut contrariul.

Cum ați primit vestea realizării de către Netflix a unui serial inspirat de roman?
A fost neașteptat și frumos: agentul meu m-a sunat să-mi spună, eram în tren și m-am gândit: 'Wow, tema loialității nu va muri niciodată!'

Credeți că serialul reușește să redea subtilitatea relațiilor dintre personaje așa cum sunt acestea surprinse în carte?
Nu, dar nici nu speram să se întâmple. Literatura și cinematografia sunt substanțe diferite, au consistențe diferite și cred că fiecare are propriile reguli. Am urmărit serialul Fidelitate cu o curiozitate extremă și cu amuzament.

Ați afirmat că ați conceput Fidelitate în barul Refeel din Milano: „Mi-a fost teamă să stau singur să scriu'. De ce v-a fost teamă?
De propriii demoni. Iar confruntarea cu ei printre oameni a fost încurajatoare. Nu spun că fiecare roman ar trebui scris așa. Fidelitate da, și poate că nu este o coincidență faptul că este o poveste a unor indivizi legați de conexiuni subtile.

În acest moment scrieți la o altă carte?
Da, se numește Avere tutto' și va fi lansată la sfârșitul lunii septembrie, în Italia. Are o temă complet diferită de Fidelitate, deși secretul este din nou un fir comun.

Aveți o rutină preferată de scris?
Scriu dimineața, de la 8:30 până la 12-12:30. Am setat o pagină în Word de 21 cm x 14.5 cm, cu font Garamond de 13. Scriu o pagină pe zi, în fiecare zi, până la sfârșit. Apoi petrec cu editarea textului cam doi ani.

Ce le-ați spune cititoarelor revistei Avantaje despre romanul Fidelitate?
Citiți-l fără să vă întrebați nimic. Dar, în cele din urmă, întrebați-vă: Vreau să fiu sinceră cu mine însămi sau cu ceilalți?

Foto: Valentina Vasi

George Mihăiță: Am jucat în cel mai bun film românesc din toate timpurile'

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Interviurile Avantaje