“Mami, tati, divorțați?” Nevoile copilului în timpul unui divorț

Nu ai ajuns aici întâmplător, când tocmai vorbeam despre divorț, nu-i așa? Poate ai văzut în jurul tău o situație de acest fel sau chiar ai experimentat una, oricum ar fi, momentul este pigmentat de incertitudini cu privire la cum anume să-i vorbești, să-i explici și să-l acompaniezi pe copilul tău în această perioadă. Te invit să-l asculți pe copilul tău care, dacă ar ști să o formuleze, te-ar ruga să:

copil-trist

foto copil trist via Shutterstock

1. Să rămâi, atât tu cât și tati împlicați în viața mea. Mi-aș dori să simt că sunteți în continuare o echipă, să simt că încă mai comunicați, deoarece așa simt că încă mai contez, că sunt important pentru voi. Atunci când nu mai vorbiți unul despre altul sau unul cu altul, simt că eu sunt vinovatul.

2. Să nu țipați când sunt de față: asta mă face să mă simt nesigur, crispat și temător, poate chiar vinovat. Vă rog să nu vă certați cu privire la mine: mă culpabilizez și nu înțeleg, este vina mea?

3. Nu vorbiți în termeni negativi celălalt părinte când nu sunt de față, mă face să mă indoiesc de mine, de trăirile mele când de fapt am nevoie să mă simt sigur pe emoțiile si sentimentele mele față de voi. Mă face să simt că sunt dator unuia cu o decizie, ca și cum ar trebui să fiu de partea ta și în același timp mă simt vinovat că trădez o parte importantă din mine, celălalt părinte.

4. Întrebați-mă cum m-am simțit cu celălalt părinte atunci când am fost împreună, asta mă face să simt că sunteți în continuare în relații bune și că suntem împreună, chiar dacă stăm separat. Mă ajută să văd aspectele pozitive din ambele întâlniri și să vă apreciez pe amândoi.

5. Să vorbiți despre planurile voastre cu privire la mine, ce credeți că e bun sau important să fac, cum să mă dezvolt, cum să mă susțineți, deoarece am nevoi să vă simt pe amândoi coparteneri.

Știu, este un moment greu cel al separării și de cele mai multe ori te poate acapara un sentiment de împietrire, ai senzația că nu știi ce să-I spui, astfel încât să nu îl îndurerezi. Ce spui dacă ai vorbi despre asta realist: 'Am simțit amândoi că nu ne mai înțelegem', asigurându-l că veți găsi o soluție astfel încât să beneficieze de timp regulat cu amândoi.

Este bine să știi că oferirea informațiilor copilului tău se face în funcție de vârsta lui, de etapa lui de creștere, cei mici percutând explicațiile mai simple și clarificatoare. De asemenea, securizează-și copilul prin mesaje de iubrie, conținere, afecțiune, astfel încât să simtă că nu este vina lui, nu este o tragedie nedigerabilă, ci doar cea mai bună soluție pe care ați găsit-o.

Te invit să-i descrii și schimbările care se vor realiza în perioada următoare, implicați-vă amândoi în redecorare și confirm-i că vă veți descurca în continuare chiar dacă anumite lucruri vor lua o formă diferită și nu greșită. În loc de a comunica prin vocea disperării, caută să înțelegi ce ți se întâmplă, oferă-ți timp și caută ajutor la rândul tău în aceste momente, suport specializat, deorece frica este un sentiment și un comportament ușor trădabil și transmisibil. Ai răbdare, te invit să îmbrățișezi necunoscutul, astfel vei crește, odată cu toleranța la incertitudine și deci,  odată noul.

Autor: Cristina Dobrescu, psiholog clinician, terapeut ABA.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Copii