Locul fostului partener in viata ta

partener, cuplu

O varianta dorita de multi (in special de femei) este pastrarea legaturii cu fostul partener, printr-o relatie de prietenie. Separarea de partener poate trezi emotii vechi, cum ar fi teama de abandon, de singuratate, poate deasemenea evidentia un gol interior umplut pana acum de cealalalt. Din momentul desparitirii planurile nu se mai impart la doi, ele devin individuale, in unele situatii se recalculeaza chiar si bugetul, locuinta nu mai e aceeasi, spatiul avand parca alte dimensiuni. Uneori pare pustie si mare, alteori fara culoare si sufocanta.

Aceasta furtuna de emotii, care trece aproape prin mintea oricarei persoane aflata in plin „doliu” dupa o proaspata despartie, e posibil sa nu fie usor de suportat si de acceptat de toti cei afectati de ruptura. In final o parte dintre cei care nu rezista avalansei de emotii coplesitoare intra intr-o relatie de prietenie cu fostul partener de cuplu (care este si el vulnerabil la suferinta celuilalt) blocandu-si astfel intr-un mod inconstient posibilitatea de a se elibera de tensiunea acumulata pe intreaga relatie, de a-si gasi noi repere in viata, de a continua sa traiasca si cel mai important blocandu-si intrarea intr-o noua experienta de cuplu. Dorinta de a mentine o legatura cu fostul partener deseori vine ca o supapa la emotiile nedorite si greu de suportat.

Pe de-o parte a sti ca celuilalt inca ii mai pasa de tine si ca intr-un coltisor al sufletului lui te mai doreste, hraneste orgoliul oricarei persoane, care nutreste inconstient sentimente de regret, furie, ura sau chiar invidie fata de fostul partener. Mai mult, confesiunile, contactul fizic, pot crea confuzie intre nevoia de a avea o relatie asa cum ti-o doresti tu, cu o nou persoana si nevoia fundamentala de atasament pe care ti-a implinit-o intr-o masura considerabila fostul partener si care te imbie parca la o noua apropiere. Ti se pare interesant?

Inainte de a te intreba ce loc poti sa-i dai fostului partener in viata ta, e de dorit ca mai intai sa-ti regasesti tu locul, de fapt sa devii constient(a) de el si sa-l sustii, sa-l hranesti dedicandu-ti timp pentru a refleta, pentru placerile proprii, pentru hobby-uri, pentru noi prietenii.

Ofera-ti spatiu si timp pentru a reflecta, tine-ti un jurnal sau mergi intr-o calatorie singur(a). Schimba peisajul, aerul, sau poti pur si simplu sa-ti redecorezi camera.

Fiecare separare necesita o perioada de doliu, timp in care, daca nu te opui cautand cu incapatinare sa-ti alimentezi suferinta, acceptarea se va instala natural.

Abia dupa aceasta importanta perioada care poate dura luni de zile, poate chiar ani, e posibila o relatie de prietenie cu fostul tau partener, daca v-o doriti. De ce? Pentru ca emotiile fiecaruia s-au diminuat in intensitate si poate pentru ca recunoasteti in celalalt acele lucruri pe care dintotdeauna le-ati simpatizat.

Ce se intampla cu celelalte lucrui neplacute? Ele pot fi mai usor suportate la distanta. De aceea e posibil sa functioneze relatia de prietenie, pentru ca sunteti la „dinstanta” potrivita unul fata de celalalt. Insa nu de putine ori, dupa o relatie de cuplu, distanta (sau apropierea) pe care o consideri potrivita este una foarte mare, iar aceasta decizie este normala.

Tu alegi rolul, locul si distanta fata de ceilalti inclusiv fata de partenerul de viata!

Psiholog Anca Raducan

Asociatia EMOVERE

Asociatia EMOVERE
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Dragoste & Sex