Legea e de partea ta!

Vestea buna este ca noua legislatie in domeniul relatiilor de munca protejeaza, poate mai mult ca niciodata, femeia angajata.

Fiecare dintre noi trebuie sa ne cunoastem drepturile, fara a neglija obligatiile care ne apartin deopotriva!

Informeaza-te!
O persoana informata este o persoana protejata. Atata timp cat iti semnezi contractul individual de munca in cunostinta de cauza, stiind exact ce poti obtine prin negocierea cu angajatorul tau, nu poti avea probleme de-a lungul perioadei in care esti angajata.

Nu numai Codul Muncii este cel care reglementeaza relatiile de munca, el este doar cadrul caruia se subordoneaza legislatia in domeniu. Avem legi care protejeaza femeia gravida, femeia care a nascut (aflata in perioada de lauzie), femeia care alapteaza, si, de asemenea, femeia care isi creste copilul in varsta de pana la doi ani, sau respectiv trei ani, in cazul copilului cu handicap.

Daca vrei sa beneficiezi de prevederile legale care te protejeaza, trebuie sa aduci la cunostinta angajatorului situatia ta de sanatate, respectiv sarcina, lauzia. La cererea pe care o vei inainta angajatorului trebuie sa anexezi un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist (in cazul gravidei).

Nu vei putea cere angajatorului sa-ti ofere conditiile legale pe care le meriti, daca nu ii aduci la cunostinta situatia in care te afli si care te indreptateste la protectia legala si nici nu vei putea sa-l tragi la raspundere in cazul in care iti nesocoteste drepturile.

Sarcina
In perioada care precede nasterea, ai dreptul la dispensa pentru consultatii prenatale, ce reprezinta un numar de ore libere platite de catre angajator, pe durata programului normal de lucru, pentru efectuarea consultatiilor si examenelor prenatale. Pentru aceasta, ai nevoie de recomandarea medicului de familie sau a medicului specialist.

Pe langa aceasta, angajatorii au obligatia de a acorda salariatelor gravide dispensa pentru consultatii prenatale in limita a maximum 16 ore pe luna. Dispensa se ofera in cazul in care investigatiile se pot efectua numai in timpul programului de lucru, fara diminuarea drepturilor salariale.

Nasterea Trebuie sa stii ca dupa nastere ai obligatia sa efectuezi concediul postnatal a carui durata este de 42 de zile, in cadrul concediului pentru sarcina si lauzie, cu durata totala de 126 de zile, de care beneficiaza toate salariatele, conform legii.

Concediul de risc maternal
Daca esti insarcinata sau alaptezi si desfasori la locul de munca o activitate care prezinta riscuri pentru sanatatea ta ori cu repercusiuni asupra sarcinii si alaptarii, cere-i angajatorului sa-ti modifice in mod corespunzator conditiile si/sau orarul de munca ori, daca nu este posibil, sa te repartizeze la alt loc de munca, fara riscuri pentru sanatatea sau securitatea ta, cu mentinerea veniturilor salariale.

Daca angajatorul, din motive justificate in mod obiectiv, nu poate sa indeplineasca cererea ta, atunci ai dreptul la concediu de risc maternal. Acesta se poate acorda, in intregime sau fractionat, pe o perioada ce nu poate depasi 120 de zile, de catre medicul de familie sau de medicul specialist, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevazute de legislatia privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.

Alaptarea
Daca alaptezi si ai ales sa te intorci la lucru, trebuie sa stii ca angajatorul este obligat sa iti acorde, in cursul programului de lucru, doua pauze pentru alaptare de cate o ora fiecare, pana cand copilul implineste varsta de un an. Aceste pauze includ si timpul necesar deplasarii pana la locul in care se gaseste copilul. Daca doresti, la cererea ta, pauzele pentru alaptare vor fi inlocuite cu reducerea duratei normale a timpului tau de munca cu doua ore zilnic.

Nu poti fi concediata!
Cel mai important lucru pe care trebuie sa il retii este ca angajatorul nu te poate concedia din motive care au legatura directa cu starea ta de graviditate, de lauzie sau cu faptul ca alaptezi. De asemenea, nu te poate concedia nici in perioada in care te afli in concediu de risc maternal, in concediu de maternitate, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, in varsta de pana la 3 ani, sau in concediu pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani, sau, in cazul copilului cu handicap, in varsta de pana la 18 ani.

Din pacate insa, aceasta interdictie in ceea ce priveste concedierea nu se aplica in cazul concedierii din motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

Daca raporturile de munca au incetat din motive pe care le consideri legate de starea ta, ai dreptul sa contesti decizia angajatorului in instanta. Actiunea in justitie este scutita de taxa judiciara de timbru si de timbru judiciar. De altfel, toate actiunile introduse la instanta competenta pe dreptul muncii sunt scutite de orice taxe judiciare.

Obligatiile angajatorului
Daca esti insarcinata, esti in perioada de lauzie sau alaptezi si mergi la serviciu, angajatorul tau are obligatia sa adopte toate masurile necesare, astfel incat sa previna expunerea ta la riscuri ce iti pot afecta sanatatea si securitatea.

Noi prevederi in favoarea ta
Codul Muncii recent modificat aduce o prevedere noua, conform careia angajatorul este obligat sa te despagubeasca in situatia in care ai suferit un prejudiciu material sau moral din vina sa, pe perioada indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.

Angajatorul nu poate exercita nici un fel de discriminare, pe motive de rasa, religie, sex, orientari sexuale, handicapuri etc. Nu te poate obliga sa prestezi o munca sub calificarea ta, nu are dreptul sa te jigneasca si nici sa abuzeze de pozitia sa.

Daca tu consideri ca ti s-a adus vreun prejudiciu, din vina angajatorului, adu-i acest lucru la cunostinta, iar daca el refuza sa te despagubeasca, te poti adresa cu plangere instantei competente – tribunalul in circumscriptia caruia isi are sediul social angajatorul.

Cand semnezi un contract, fii atenta la fiecare prevedere continuta; e bine sa stii ca poti dobandi chiar mai multe drepturi decat cele obligatorii prevazute de lege. Sa nu fii niciodata de acord cu inregistrarea unui salariu cu mult mai mic in contract decat cel primit in mod real.

Text: avocat Dana Bulacu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
ELLE
Ego.ro
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Decoratiuni