Laptele de țară este periculos pentru sănătate. Savoarea naturală este atât de importantă încât să riști să te îmbolnăvești de bruceloză?

Laptele de țară este periculos pentru sănătate

Laptele de țară este periculos pentru sănătate, demonstrează specialiștii în boli infecțioase. Iar bruceloza nu este singura afecțiune pe care o riști consumând lapte nesterilizat. Ai de ales între savoarea naturală a laptelui și siguranța sănătății tale și a familiei.

Laptele de țară este periculos pentru sănătate, chiar dacă e dintr-o sursă în care ai încredere


Mulți dintre cei care locuiesc la oraș au pe cineva care le aduce produse de la țară. Proaspete, savuroase, curate, din surse cunoscute de ani de zile. Chiar dacă ești sigură de calitatea produselor, există reguli pe care nu ar trebui să le încalci. Lucía Galán, medic pediatru și autoare a blogului „Lucía, mi pediatra' lansează un mesaj imperativ. „Nu consumați lapte nesterilizat! Asta ar însemna un pas înapoi în siguranța alimentară!'

Articolul a fost publicat în contextul în care, în Catalonia, a fost adoptat un act normativ care permite fermierilor vânzarea laptelui direct la sursă. Adică neprocesat industrial. La noi nici nu este nevoie de vreun act normativ special. Tradiția este mai puternică decât legea.

De asemenea, există un curent de opinie conform căruia majoritatea alimentelor își pierd cele mai importante calități prin prelucrarea termică. Dar, în cazul produselor de origine animală, riscurile de a le consuma crude sunt mai importante decât pierderile suferite la fierbere.

Laptele pasteurizat obișnuit vs. laptele UHT

Laptele de la supermarket are, deja, rezolvată problema sterilizării. Întâlnim două tipuri de lapte: pasteurizat și UHT. Care este diferența?

Laptele pasteurizat stă în rafturile frigorifice și are un termen de garanție mai mic decât cel UHT. Pasteurizarea presupune încălzirea rapidă la 72°C, timp de 15-20 de secunde, apoi răcirea lui bruscă la 4°C.

Laptele UHT (Ultra High Temperature) nu necesită refrigerarea înainte de desigilare și are un termen de garanție mai lung decât în cazul celui pasteurizat. Diferența este că încălzirea se face prin injectare cu vapori, la 150°C. Apoi, ca și în cazul pasteurizării, se răcește brusc la 4°C. În acest fel, bacteriile și orice agent patogen sunt definitiv distruse. Inclusiv fermenții și de aceea termenul de garanție este mai mare. Din acest motiv, laptele sterilizat prin metoda UHT nu are nevoie de conservanți. Și tot de aceea este puțin mai scump.

Laptele de țară este periculos pentru sănătate, mai ales dacă nu este bine fiert și păstrat

Dacă fierbem laptele, trebuie s-o facem timp de câteva minute. Ceea ce nu se întâmplă, pentru că noi oprim focul imediat ce acesta se umflă. De fapt, acela este momentul în care abia a atins temperatura de fierbere. Ar trebui să-l punem înapoi, la fiert și să tot repetăm operația de 4-5 ori. Apoi să-l păstrăm la o temperatură de maxim 1 grad, nu de 4 grade, cum sunt setate, de obicei, frigiderele.

De ce laptele de țară este periculos pentru sănătate

Doctorul în Știința și Tehnologia Alimentației Miguel A. Lurueña trage, la rândul lui, un semnal de alarmă. „Laptele de vacă poate conține microorganisme patogene încă din momentul în care iese din uger. Apoi, reprezintă mediul ideal pentru dezvoltarea acestora: apă, nutrienți, pH.'

Bacteria din lapte care îngrijorează cel mai tare comunitatea științifică și medicală este Brucella. Aceasta stă la baza afecțiunii numite bruceloză. Tratamentul brucelozei este de lungă durată, cu antibiotice mai puțin comune și, oricum, boala poate fi mortală. Migrând din tractul digestiv peste tot în organism, Brucella poate provoca pneumonie sau meningită.

Listeria monocytogenes, Campylobacter, Salmonella, E.Coli sunt alte bacterii extrem de periculoase care se pot dezvolta în laptele insuficient prelucrat termic. Pentru copii, bătrâni și femeile însărcinate, infestarea cu una dintre aceste bacterii poate fi fatală. De asemenea, în toate cazurile în care o afecțiune preexistentă, extenuarea sau hrănirea necorespunzătoare au diminuat nivelul de imunitate al organismului.

Ce pierde și ce păstrează laptele prin fierbere

Cu siguranță, după fierbere, laptele nu mai are același gust și același miros natural. Asta reprezintă o pierdere pentru cei cărora le place laptele crud. Dincolo de asta, însă, cât se pierde?

Se pierde o parte dintre bacteriile probiotice care ajută la menținerea echilibrului florei intestinale, mai ales în cazul consumului de antibiotice. „Dar nici nu s-a demonstrat că aceste bacterii benefice ajung în cantitatea și de calitatea corespunzătoare în intestine, după consumarea laptelui', contra-argumentează nutriționistul Marián García. „Probioticele se pot compensa din produse farmaceutice speciale', adaugă el.

Vitaminele, în general, se distrug la temperaturi ridicate. Dar nu vitaminele constituie principala virtute a laptelui. Calciul, însă, principalul obiectiv nutritiv al consumului de lactate, nu se distruge nici prin simpla fierbere pe aragaz, nici prin pasteurizare, nici prin sterilizarea UHT.

Mihaela Serea
Foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sfatul Medicului