La ce pericol te expui atunci când urmărești imagini șocante la TV? Uite de ce ar trebui să eviți aceste programe

Vedem tot timpul anunţuri pe posturile de televiziune ȋn care suntem avertizaţi că urmărirea unor imagini și videoclipuri poate avea un puternic impact emoţional. Auzim, vedem, dar puțini dintre noi ținem cont de ceea ce ni se spune, fără să știm care este pericolul la care ne expunem într-o astfel de situație.

Poate că, dacă ni s-ar explica destul de explicit care este rolul mesajului, am ȋnţelege că el nu este difuzat ȋntȃmplător. Astfel de avertismente se adresează nu doar copiilor, cardiacilor și persoanelor sensibile, ci sunt utile tuturor.  Știi de ce?

La ce pericol te expui atunci când urmărești imagini șocante la TV?

Impactul emoţional este, ȋntr-adevăr, unul foarte puternic, ȋn funcţie de gradul de violenţă pe care ȋl prezintă. Se vorbește foarte puţin despre Tulburarea de stres posttraumatic (TSPT), dar ea este mai mult prezentă ȋn ambulatoriul spitalelor și ȋn clinicile medicale.  Această tulburare, TSPT, afectează persoanele care au suferit un eveniment traumatic major cum ar fi atac fizic, viol, privare de libertate, accident ori au trecut prin incendii, inundaţii sau alte dezastre naturale. Ceea ce nu se știe este faptul că TSPT afectează și persoanele care au fost martore la aceste evenimente, dar și pe cei care urmăresc imagini cu aceste scene la televizor.

Prin intermediul televizorului devenim cu toţii martori ai evenimentelor. Sigur, asta nu ȋnseamnă că toţi vom ajunge să suferim de Tulburare de stres posttraumatic, dar există cazuri ȋn care, pe un fond emoţional sensibil, ȋn funcţie de intensitatea stimulului stresor, aceasta se poate instala cu ușurinţă.

Ce ȋnseamnă Tulburarea de stres posttraumatic și cum se manifestă?

TSPT reprezintă o tulburare cronică de anxietate ce afectează toate ariile de funcţionare ale persoanei expuse la un fenomen traumatic extrem. Pot să apară modificări ȋn plan fizic, ȋnsoţite de  imagini necontrolate, intruzive, retrăirea momentului traumatic de parcă s-ar petrece din nou și din nou, coșmaruri repetitive, gȃnduri și comportamente dezadaptative, evitări, retragere, izolare, frică.

Ȋn funcţie de timpul scurs de la evenimentul traumatic (fie că vorbim de persoane direct implicate sau martori ai evenimentelor) pȃnă la debutul simptomelor, Tulburarea de stres posttraumatic poate fi:

  1. acută – apar simptome ȋntr-un timp de pȃnă la 3 luni
  2. cronică – apar simptome ȋntre 3 și 6 luni
  3. cu debut tardiv – simptomele apar după 6 luni de la producerea evenimentului traumatic

 Așadar, ȋnainte de a ignora avertismentele TV cu privire la imaginile difuzate, asigură-te că ești pregătită să le vizionezi, luȃnd ȋn calcul riscul la care te expui.

Raluca Ignat

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Teamă, frică, anxietate… învață să faci diferența între ele

Cum să te readaptezi la serviciu după concediu?

Când au femeile chef de sex?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Diverse