La Blouse Roumaine, IA românească, mesager identitar în lume

Ia românească Liliana Turoiu si ES Michele Ramis
Vezi pozele

Ia românească nu mai este doar o parte a portului tradițional românesc, ci s-a transformat într-o piesă vestimentară recunoscută la nivel mondial, ea devenind mesager identitar în lume. 

E.S. Michele Ramis, noul ambasador al Franței, a recunoscut valoarea acestei piese vestimentare identitare: „Port o bluză românească în semn de prietenie pentru România Această declarație a fost făcută la evenimentul „Mesageri identitari, organizat de Institutul Cultural Român, în data de 6 iulie, și găzduit în Sufrageria Regală a Muzeului Național de Artă al României.

Pornind de la o selecție de tablouri aflate în patrimoniul muzeului, printre care „Țărănci în biserică (1912), de Camil Ressu, „Fata cu zestrea ei, de Nicolae Grigorescu (1885-1891), „Țărancă torcând (1884), de Sava Henția, „Interior țărănesc (1918) de Nicolae Vermont, „Țărani (1928-1930) de Ștefan Constantinescu, picturi faimoase în care sunt reprezentate personaje care poartă costume tradiționale , organizatorii au propus o serată dedicată simbolisticii veșmintelor naționale românești.

Președintele Institutului Cultural Român, Liliana Țuroiu, amfitrionul întâlnirii organizate de ICR și MNAR, a afirmat că „Mesageri identitari reprezintă „un proiect care trebuie să devină o tradiție, o permanență, o obișnuință necesară pentru noi toți. Prezentă la întâlnire purtând o frumoasă bluză românească, noul ambasador al Franței la București, Michele Ramis, a spus că îi face o deosebită plăcere și e mândră să o poarte, ca semn al prieteniei și apropierii de poporul român.

La Blouse Roumaine, creația lui Henri Matisse, și prietenia acestuia cu pictorul român Theodor Pallady

 „Sunt foarte mândră să port această bluză românească, simplă, atât de frumoasă, unul dintre semnele puternice pe care România le-a dăruit deja lumii, ca mesager identitar, pentru a fi iubită și înțeleasă. Acest semn a fost recepționat,  port această bluză tocmai pentru a da o mărturie  în acest sens, a subliniat ambasadorul Franței.

Prof. univ. dr. Adina Nanu a creionat istoria portului popular românesc, dând exemplele unor personalități interesate de motivele veșmintelor tradiționale:  „Pictorul Nicolae Grigorescu, care a pictat în Franța, la Barbizon, a reprezentat ca nimeni altul farmecul deosebit al femeii în port popular românesc, eleganța siluetei, strânsă în fusta dreaptă, lungă până la glezne. Silueta modelată de costumul popular are formă cilindrică a coloanei, impune o ținută dreaptă, demnă. (…) Regina Maria a primit și ea ca dar de nuntă un costum național și s-a înveșmântat apoi în straiele specifice diferitelor regiuni ale țării.

Deschide galeria foto pentru a vedea mai multe fotografii.

Citește și:

Cristina Chiriac: „Mi-aș dori să pot învăța pe toată lumea să iubească ia românească'

Ziua Internațională a Iei, sărbătorită la Viena

Cele mai frumoase ii românești

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Diverse