Ziua Internațională a Iei, sărbătorită la Viena

După succesul înregistrat de evenimentul organizat în anul 2015, cu ocazia sărbătoririi „Zilei mondiale a iei romanesti, Asociația Culturală „Mihai Eminescu din Viena și-a propus să continue tradiția și în acest an.

Ediția 2016 a „Zilei Iei Românești la Viena și-a propus focusarea atenției pe promovarea iei românești, că element de vestimentație care poate fi utilizat atât în asortarea ținutelor de tip „casual cât și pentru cele de business'. Cu alte cuvinte, se dorește ca ia românească să nu lipsească din garderoba femeilor moderne.

În acest scop, vor fi prezentate modele variate de ie, atât în ceea ce privește culorile, cât și materialele din care sunt realizate, din colecția Flori de ie', fondat de Cristina Chiriac. Pentru ilustrarea faptului că ia este un produs care se potrivește oricui' și poate fi adaptată în diferite ținute, s-a propus ca modelele care vor ajuta voluntar la prezentarea colecției să fie alese dintre membrele comunității românești din Austria, care nu au nicio legătură cu activitatea de modeling. Pentru păstrarea unei linii de modă românești, pantofii cu care vor fi încălțate modelele vor fi puși la dispoziție de firmă Musette. Make-up-ul modelele va fi realizat de stilista Brândușa Bordeianu, care va ști să pună în valoare frumusețea proverbială a româncelor. Evenimentul, care se adresează atât românilor cât și austriecilor, va avea loc în sala Maria Theresia, din Palatul Schönbrunn. După terminarea programului, spectatorii vor fi invitați să deguste vinuri românești Liliac', produse în podgoriile transilvănene Batoc și Lechinta, și să socializeze în grădina Orangeriei palatului.

Intrarea la eveniment se face gratuit, dar numai pe bază de invitație. 

În deschiderea prezentării colecției de ii românești, doamna conf. univ. dr. Marilena Stoian va vorbi despre istoria și importanța culturală a iei. Nu lipsește din program o prezentare multimedia a destinației România. Programul se va încheia cu un recital al uneia dintre cele mai de succes cântărețele din noul văl pop' al României, talentata Nicole Cherry, care va fi acompaniată de formația să. Evenimentul se bucură de susținerea Institutului Cultural Român din București, al Ambasadei României din Austria, al Biroului Național de Turism al României din Austria și al ICR Viena. La realizarea acestui eveniment mai contribuie și firma Hant Projekt Management GmbH' și Galeria de Artă Five' din Viena.

Acest eveniment este un minunat prilej pentru noi, românii din dispora, de-a ne face cunoscute valorile perene, de-a promova cultura și tradițiile populare dar și meșteșuguri și produse românești, în cadrul unui demers, mai amplu, de păstrarea identității culturale a românilor din Austria. Prin astfel de evenimente vrem să arătăm că, indiferent unde ne-am afla, suntem mândri că suntem români.' (Laura Hanț – președinte al Asociației Mihai Eminescu' din Viena).

Cuvintele sunt sărace în acest context pentru a exprima bucuria pe care o simț atunci când văd valorile românești apreciate peste granită dar numai. Dorul de tară și patriotismul căpăta alte dimensiuni și ne ajută pe noi, cei de astăzi dar și pe generațiile viitoare să nu uităm nici o clipă rădăcinile din care ne tragem.  Ia este parte din istoria României și este dovada vie că este cel mai bun ambasador al României”.(Cristina Chiriac – Fondator Flori de ie')

Data: 20 iunie 2016, orele 18:30

Locația: Palatul Schönbrunn /Apothekentracht, Viena

Organizator: Asociația culturală „Mihai Eminescu și partenerii săi

Parteneri media: Jurnalul Românesc, România TV, Uniunea Jurnaliștilor Români de Pretutindeni (UJRP) și TVR Internațional

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Diverse