Kitsch arta si gust de mana a doua

Ce este kitschul?

"Inlocuitorul ieftin al operei de arta, un substitut de prost gust; orice este fals e kitsch", explica designerul de interior Nadia Popescu. "Pentru mine, kitsch inseamna reproducerile ieftine ale unor tablouri celebre, pielea sintetica vopsita in culori stridente, candelabrele de sticla inzorzonate cu bucati colorate din plastic, catelusii de portelan si carpetele cu Rapirea din serai".

Pentru arhitectul Bruno Andresoiu, kitschuri sunt "veiozele care se aprind cand le atingi cu mana, pestele de sticla pe milieul de pe televizor, reproducerile unor statuete clasice lucrate in ipsos, piticii de gradina, mochetele taiate sub forma de tigru, gresia din dormitor si obiectele acelea de decor din portelan care au incorporata o mica fantana…".

In cartea "Psihologia kitschului" (Editura Meridiane,1980), Abraham Moles detaliaza: "Cuvantul ‘kitsch’ a aparut la Munchen, in 1860; ‘kitschen’ inseamna a face ceva de mantuiala, iar ‘verkitschen’ inseamna a degrada, a poci, a maslui, asadar, a vinde cuiva altceva in locul lucrului cerut de el".

Din Dictionarul de estetica generala aflam si definitia corecta a kitschului: "Kitsch, cuvant german intraductibil, utilizat pentru a desemna arta de prost gust. Kitschul semnifica arta-surogat si se refera la un univers uman lipsit de profunzime".

Pe intelesul tuturor, kitschul este o imitatie de proasta calitate, iar in Germania el a fost ridicat la rang de arta. Cel care a dat tonul a fost regele Ludovic al II-lea al Bavariei. In dorinta sa de maretie (la care n-a ajuns niciodata), el s-a fixat asupra imaginii Regelui Soare, Ludovic al XIV-lea, si a incercat toata viata sa o copieze. In urma unei vizite incognito facute in Franta, la castelul de la Versailles, el a dispus ridicarea unei constructii similare la Herrenchiemsee. Rezultatul a fost o copie nereusita, care a starnit insa admiratia supusilor sai, consacrand kitschul si ridicandu-l la rang de arta.

"Amintiri de familie"

Andreea este fericita. Si-a comandat jaluzele verticale pentru apartamentul de doua camere pe care tocmai l-a zugravit. Lucreaza la o statie de benzina, sta cu mama si cu fetita ei intr-un bloc destul de vechi, dintr-un oras de provincie si, cu toate ca banii nu-i ajung, anul acesta a reusit sa faca economii. A zugravit casa in galben-pai, a pus tapet pe hol si in curand va avea si jaluzele verticale, asa cum a vazut ea la firmele din centrul orasului.

Decorul este completat de canapeaua neagra, din imitatie de piele, achizitionata anul trecut, si de florile din plastic asezate pe un milieu din hartie aurita. Insa mandria Andreei este colectia de bibelouri indesate in cele doua vitrine din sufragerie. Are in jur de 100, bibelourile de portelan fiind o traditie in familie. Cele mai vechi sunt doi pesti din sticla colorata, cumparati in urma cu 20 de ani de mama ei, de la bai. De cand a divortat, Andreea n-a mai avut bani pentru noutatile din magazine. De altfel, nici n-ar avea unde sa le mai puna. Pe de alta parte, ar vrea sa arunce unele dintre ele, dar mama ei nu o lasa, spunand ca "sunt amintire de familie".

In ansamblu, Andreea este foarte multumita de casa ei. Nu a apelat niciodata la ajutorul unui arhitect. Daca ar face-o, acesta i-ar spune doua lucruri: unul ar fi faptul ca in Romania exista sute de mii de locuinte decorate in acelasi stil. Apoi ar sfatui-o sa arunce toate kitschurile din casa.

Animale si zeitati ceramice, in culori tipatoare, milieuri, sticlarie impodobita cu margele si paiete – ornamente cel putin amuzante pentru generatiile ce vor veni.

Sfaturi pentru persoanele care isi decoreaza singure casa:

  • Gandeste-ti interiorul ca pe un intreg.
  • Nu aduna obiecte inutile.
  • Nu incerca sa copiezi ceea ce vezi in casele altora.
  • Daca nu esti sigura de ceva, cere sfatul unui arhitect sau decorator de interior.
  • Reamenajeaza-ti periodic locuinta.

Gresie in sufragerie, tavane cu ornamente din ghips, canapele negre din imitatie de piele si candelabre din sticla. Vedem din ce in ce mai des astfel de case, de care proprietarii lor sunt mandri. Nu inseamna insa ca trebuie sa le copiem gusturile, pentru ca intram in zona kitschului.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Decoratiuni