Kilogramele în plus sunt factor de risc pentru victimele coronavirusului

factor de risc pentru coronavirus

Flagel al societății moderne, obezitatea își aduce nefasta contribuție și în actuala pandemie. În mod paradoxal, tot în această perioadă mâncăm mai mult… Specialiștii trag un semnal de alarmă: Kilogramele în plus sunt factor de risc pentru victimele coronavirusului

Un reputat epidemiolog francez, profesorul Jean-François Delfraissy, spune că obezitatea îi afectează crucial pe cei infectați cu coronavirus. Este și explicația numărului mare de decese din SUA, unde 42,4% din populație este obeză. Experții sugerează că obezitatea poate pune SUA în pericol de o pandemie similară cu cea observată în 1918, de gripă spaniolă. „Acest virus este îngrozitor. Poate să lovească tinerii, în special pe cei obezi. Cei care au o greutate mult peste limite vor trebui să fie cu adevărat foarte atenți', a declarat Delfraissy.

Obezitatea este cunoscută ca factor de risc pentru mai multe afecțiuni cronice de sănătate, inclusiv diabet de tip 2, hipertensiune arterială, accidente vasculare cerebrale, atac de cord și chiar anumite tipuri de cancer. Pe lângă acestea, și riscul de infectare cu coronavirus și de deces este mai mare.

Un studiu asupra pandemiei de gripă H1N1 din 2009 a descoperit că persoanele obeze aveau un risc de două ori mai mare de a dezvolta complicații care necesitau spitalizare. În plus, un studiu recent realizat de Școala de Sănătate Publică a Universității din Michigan a descoperit încă un lucru îngrijorător. Potrivit studiului, adulții obezi care se infectează cu gripă nu numai că au un risc mai mare de complicații severe, dar și rămân contagioși mai mult timp. Ceea ce înseamnă un risc crescut de transmitere a virusului.

Oamenii de știință încă nu au găsit explicația certă pentru care cei obezi sunt mai contagioși. Însa cercetările conduc către ipoteza că obezitatea afectează răspunsul imun al organismului și duce la inflamații cronice.

Îngrijorările profesorului Jean-François Delfraissy vizavi de implicațiile pe care le are obezitatea au fost confirmate de cifrele de peste Ocean. Rapoartele americanilor sunt clare și fără echivoc. Stau dovadă ratele de deces din New Oreans și Louisiana, ca urmare a infectării cu coronavirus, mult mai mari decât în populația generală. În Louisiana, 97% dintre decese sunt din rândul pacienților cu obezitate și cu afecțiuni asociate acesteia. În New Orleans 36% din populație este obeză, 39% suferă de hipertensiune și 19% au diabet.

foto: 123rf

Citeste și:

EXCLUSIV AVANTAJE: Care este tratamentul pentru COVID-19? Dr. Anatol Burlacioc: „Este o schemă dată de medicii din Franța'

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate