Jucariile potrivite dezvolta IQ-ul copiilor
Jucariile par a fi simple accesorii, dar sunt elemente esentiale ale dezvoltarii rationale si emotionale, nelipsite din orice cultura. Pentru majoritatea copiilor, jucariile reprezinta centrul atentiei si al activitatilor zilnice, construind o punte intre lumea fanteziei si cea reala.
Joaca este o activitate importanta pentru dezvoltarea rationala, jucariile reprezentand oportunitati de explorare, de cunoastere si de interactiune sociala. Unele studii au demonstrat ca stimularea gandirii prin intermediul jocului, la varste fragede, poate determina o crestere a IQ-ului cu 50 de puncte.
Pentru a influenta in mod pozitiv dezvoltarea copilului, esentiala este alegerea anumitor jucarii, ideale fiind cele care reusesc sa mentina interesul crescut al copiilor si care implica un factor de interactivitate intre copii.
Joaca este vitala pentru copil. Privat de aceasta, se va ofili ca o floare taiata de pe lujer. Pentru copil, joaca este distractie (pentru ca se amuza), instruire (copilul invata lucruri noi), miscare (alearga, sare, topaie, suie, coboara etc) si explorare (descopera, afla, intreaba, observa etc.). In joaca, copilul isi exerseaza deprinderile si abilitatile motrice, manuale, senzoriale, sociale; el imita ceea ce observa si pune in practica ceea ce a invatat.
Joaca este esentiala si in cladirea relatiei parinte-copil, in intelegerea si apropierea de el, in castigarea increderii reciproce. Este un pilon de baza in disciplinarea eficienta a copilului. Cel mai frumos compliment pe care l-am primit vreodata a venit din partea unui pusti de patru ani si jumatate care mi-a declarat „tu chiar stii sa te joci cu copiii!', declara Irina Petrea, pedagog si autor.
Psihologii sustin ca adeseori copiii sunt mult mai atrasi de jucariile care apartin altora sau sunt inaccesibile, jucariile fiind relationate cu simtul proprietatii. Caracteristica umana de a vedea lipsa sau inaccesibilitatea ca indicatori ai dorintei sau ai valorii este de necontestat, fiind documentat si atestat de foarte multi cercetatori.
De aceea, atunci cand un copil observa jucaria altui copil, aceasta il atrage in primul rand pentru ca el este constient ca jucaria apartine altcuiva si nu o poate avea. Indiferent de multitudinea de jucarii deja detinute, una noua sigur ii va trezi interesul.
Aceleasi studii au mai aratat ca fetele sunt implicate mai des in certuri legate de jucarii, in proportie de 11% fata de 3% dintre baieti. In schimb, baietii se plictisesc mult mai repede de o jucarie, pentru ca isi pierd interesul mai usor decat fetele, 13% dintre baieti fata de 5% dintre fete.
Jucariile functioneaza ca un magnet pentru copii in primul rand datorita culorii, aceasta fiind un stimul evident si provocand entuziasm. Marimea si forma sunt, de asemenea, imbolduri care atrag atentia copiilor deoarece, imediat ce acestia observa un obiect, isi imagineaza toate lucrurile pe care le-ar putea face cu acesta.
Conform unor studii realizate in tarile din Europa, 53% dintre baieti prefera jucariile cu mai multe functii, in timp ce fetele aleg jucariile dupa aspect si in functie de senzatia la atingere.
„Jucarie poate fi orice obiect care il mobilizeaza pe copil la o activitate vioaie, antrenanta, care ii dezvolta gandirea, imaginatia creatoare, il ajuta sa isi exerseze abilitatile si priceperile dobandite, memoria, spiritul de observatie. Chiar si o cutie de carton, un betisor, un pumn de lut, o bucata de hartie, o carpa devin jucarii in mainile copilului. Joaca este, pana la urma, insasi esenta copilariei.', afirma Irina Petrea, pedagog si autor.
Informatii oferite de Nestle.
Foto: Shutterstock.