Jocul care educa

Dupa publicarea articolului despre terapia prin arta, am primit numeroase telefoane la redactie. Ca sa raspundem curiozitatii voastre, iata mai multe informatii despre drama therapy.

Douazeci si ceva de copii alearga. Vorbesc, zambesc. Rad. Sunt fericiti. |n sala de sport intra o tanara. Copiii ii vin in intampinare. La comanda ei, se prind de maini si formeaza un cerc. Merg in cerc. Apoi alearga. Dupa aceea, la comanda ei, isi desprind mainile si incep sa le foloseasca de parca ar fi aripi, iar ei – avioane…
Nu prea pare ora de sport. Nici nu e. Este o ora din programul Magia Cartii, organizat de Compania Coca Cola si Fundatia Concept, in colaborare cu Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului. Programul isi propune sa deschida apetitul pentru lectura al copiilor cu ajutorul metodelor drama in education. Iata cum s-a desfasurat ora la care am asistat la clasa a III-a A, Scoala Generala nr. 35 din Bucuresti.

 

1 Madalina Dan, unul dintre cei doi psihologi implicati, ii antreneaza pe copii in jocuri de incalzire. Astfel, copiii se elibereaza de tensiuni si se vor concentra mai bine in timpul exercitiilor care urmeaza.
2 Actiunile se petrec in cerc, participantii tinandu-se de mana si conformandu-se indicatiilor: alearga, sunt avioane care se pregatesc de decolare, sunt flori care se deschid etc. Li se cere sa urmareasca un coleg, apoi sunt rugati sa aminteasca de personaje care urmaresc pe cineva intr-una din povestile citite.
3 Momentul cel mai impresionant a fost atunci cand copiii au imitat o ploaie de vara, frecandu-si palmele, pocnindu-si degetele si tropaind. Chiar suna ca o ploaie de vara!
4 Copiilor li se cere sa enumere personaje care le-au placut si personaje negative, care nu le-au placut, si sa isi motiveze alegerea.
5 Acum, unul dintre copii este un balaur rau, rau, rau, iar ceilalti copii sunt invitati sa-i modifice expresia corporala, astfel incat sa devina si mai fioros.
6 Apoi balaurul cel rau este modelat de catre colegi astfel incat sa fie "imbunat". Copiilor li se spune ca nimeni nu e rau in totalitate, nici bun in totalitate; cu totii avem si parti bune, dar si defecte.
7 In final, copiilor li se cere sa alerge si sa tipe cat timp psihologul tine palma cu degetele rasfirate si sa stea pe loc si sa taca atunci cand strange pumnul.

Maria Mirciu si Madalina Dan, psihologi cu specializare in asistenta sociala, au lucrat in ultimii cinci ani la Constanta, in proiecte de prevenire a violentei la copii. Maria Mirciu spune: "Drama in education este o metoda de educatie cu ajutorul jocului si al actului teatral, care este foarte folosita in lume pentru ca are un impact mult mai mare asupra copilului. Acesta e pus sa experimenteze stari, situatii si sa se transpuna prin joc in anumite situatii de viata, situatii sociale si situatii morale, care raman in memoria copilului si intra in comportamentul sau".

 

Cei doi psihologi sunt foarte mandri de progresele grupului de copii. "Daca la inceput baietii si fetele erau tentati sa stea separat si existau tendinte de discriminare fata de cei care fac parte din alte etnii, acum aceste manifestari s-au estompat. Copiii nu stiau cum sa se comporte in echipa, intrau intr-un fel de tipicuri scolare, n-aveau tendinta sa participe, ci numai sa stea, asa cum stau toata ziua in banci. Acum, limbajul nonverbal este mult mai concordant cu limbajul verbal."

Cea mai multumita de experimentul Magia Cartii este invatatoarea clasei a III-a A, Hermina Herta. "De cand au inceput programul, transformarea este evidenta. Venind aici, invatand anumite reguli, colaboreaza mult mai bine atat in clasa, cat si cu colegii de la alte clase. Inainte fusese un calvar sa stabilim care sunt regulile grupului; acum putem lucra pe echipe, fiindca au invatat sa vorbeasca pe rand, sa se respecte, sunt mult mai cuminti – pe scurt, s-au umanizat.
Scoala fiind in Ferentari, intr-o zona cu mari probleme de natura sociala, era firesc ca violenta de pe strazi sa isi puna amprenta asupra comportamentului lor. Venind insa la Magia Cartii, au invatat sa fie mai buni cu ei insisi si cu ceilalti. Au ajuns sa citeasca mai mult, stiu sa caracterizeze personajele bune, personajele rele. Au invatat sa fie toleranti.“
Daca ii intrebi pe copii, iti raspund ca le place la Magia Cartii pentru ca se joaca, tipa si uneori se… bat! "n gluma, evident.

 

Un ajutor pentru invatatori
Pentru inceput, programul Magia Cartii s-a desfasurat in sase scoli bucurestene, la nivelul claselor a III-a si a IV-a.
In paralel cu orele desfasurate cu copiii, o echipa formata din psihologi, actori, dansatori, asistenti sociali ii pregatesc pe invatatorii si profesorii din scolile respective, astfel incat programul sa poata continua.
Actorul Adrian Paduraru, instructor al profesorilor, considera lucrul cu profesorii mai subtil si cu efecte de lunga durata. "Pentru ei, cei implicati in educatie, teatrul este un foarte bun instrument pentru abordarea problemelor delicate, unde simpla dezbatere verbala nu este suficienta."

A consemnat Irina Dimiu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Copii