Joaca-te, vorbeste-i, daruieste-i timpul tau

Copil, parinte

Lucruri de nepretuit
E greu sa fii parinte, mai ales in astfel de vremuri. E greu ca dupa o zi de munca sa gasesti energie sa te mai duci si in parc cu copilul, sa te cocoti pe role sau pe bicicleta si sa-l insotesti la o plimbare. Dar oare ce mai e usor pe lumea asta? N-o sa-ti vina sa crezi, dar cel mai usor lucru pe lume e sa te joci! Nu spune nimeni sa te intorci la papusile din carpa si la mingile textile, dar sa lasi frau liber imaginatiei e foarte la indemana, e relaxant si sanatos si nu te costa nimic – la propriu!

Timpul e unul dintre putinele lucruri pe care nu-l poti pastra, nu-l poti „economisi sau conserva; nu poti sa pastrezi putin timp pentru mai tarziu si sa-l folosesti apoi, nu poti sa-l pui intr-un borcan si sa-l deschizi cand e nevoie… Dar daca tot nu-l poti pastra, macar sa-l traiesti, alaturi de cei dragi si nu in lumi separate. Ne-am obisnuit sa traim fiecare in lumea lui, daca se poate virtuala, incat ne-am pierdut deprinderea de a face lucruri impreuna. De a ne juca, de a discuta despre orice, de a impartasi impresii. Asadar sa ne jucam! Dar de-a ce?

Tentatia televizorului

Cum sa ii abati atentia
Tentatia televizorului, computerului si a jocurilor electronice este din ce in ce mai puternica si mai dificil de controlat. Cum ii organizezi timpul astfel incat sa nu devina dependent de toate aceste tentatii? Sau urmeaza sa pleci in vacanta si te ingrozeste gandul ca domnul Goe se va plictisi in timpul calatoriei si te va zapaci si pe tine, asa ca te tot gandesti ce joc nou sa-i cumperi, ce DVD ori te miri ce alta minune electronica i-ar putea tine companie? Dar de ce sa nu profiti de timpul petrecut impreuna si sa va jucati sau sa vorbiti pur si simplu despre orice va trece prin cap?

Uite, eu iti voi propun niste jocuri care nu costa nimic si care, pe langa faptul ca sunt relaxante si iti stimuleaza creativitatea, vor contribui la construirea unei relatii autentice cu copilul tau; vei constata cu placuta uimire ca odrasla ta va fi incantata de atentia pe care i-o acorzi si ca se vor prinde in joc si altii din anturajul calatoriei voastre. Care e beneficiul? In primul rand, dragi parinti, va imbogatiti sufleteste, ori de cate ori va jucati „de-a copiii' cu copiii vostri. Haideti sa le fim, macar in timpul liber, parteneri de joaca. Va garantez ca va veti simti atat de bine incat va veti deconecta de la toate grijile cotidiene.

In mijloacele de transport

Cum sa ii pastrezi atentia
Cu trenul – povesteste-i cum erau inainte locomotivele cu aburi si faceti comparatie cu desenul animat „Locomotiva Thomas'. Povestiti-le cum erau garile inainte, cum, inainte de tren, oamenii foloseau trasuri si cum erau nevoiti sa schimbe caii, care oboseau dupa cateva ore de mers, iar sa ajungi de acasa pana la bunica, dura cateva zile bune; tocmai de aceea au inventat locomotiva cu aburi si apoi trenul de astazi care merge mult mai rapid, pe sinele lui si opreste doar in gara – da, are si el semafoare, dar mai putine decat au masinile. Puteti chiar sa le cumparati carti de colorat cu trenuri ori sa le tipariti de pe Internet , inainte de a pleca in calatorie, poze cu trenuri vechi si noi si sa le aratati copiilor.

Cu masina /autocarul – e o alta poveste! Sunt sigura ca va intreba cum de merge masina, de ce se invart rotile si alte asemenea. Le puteti spune despre caii putere care sunt acolo, sub capota, si care nu se hranesc precum caii adevarati – cu fan, ci cu motorina ori benzina. Acei cai fac posibila miscarea masinii si cu cat sunt mai multi, cu atat masina merge mai repede. Cand oprim masina, calutii se odihnesc.

Copil, parinte

Hai sa ne jucam

Antreneaza-ti creativitatea
De-a „Forma norilor' si a Stelelor Cautam nori pe cer si ne imaginam povesti despre ei: de unde vin, unde s-ar duce, cu cine se imprieteneste norisorul in forma de delfin, oare s-a ratacit de mama lui? Dar norul in forma de dragon sau, uite, cel in forma de corabie – o fi chiar Capitanul Hook? Daca e noapte, puteti sa va uitati impreuna la stele si sa va imaginati figuri geometrice sau chiar sa le numarati. Cine are mai multe, castiga!

Pe partea mea/ pe partea ta
Pentru ca in masina, fiecare sta la cate un geam, fiecare are altceva de vazut… Puteti asadar, sa numarati copacii, lanurile de grau, raurile; daca treci cu masina prin sate, arata-le copiilor casele cele mai frumoase, intreaba-i care le place cel mai mult, cati oameni cred ei ca locuiesc in casa verde ori in cea portocalie, au ei copii?

Dar oare cat de mari sunt copiii? Nu uita de concursul „partea mea/partea ta': pe partea mea sunt mai mult case, pe partea ta sunt multe lanuri; pe partea mea sunt mai multe flori, dar iata, iti dau si tie sa ai pe partea ta; pe partea ta e o padurice, poti sa-mi dai o ramura sa am pe partea mea?

Leaganul pisicii
Aveti nevoie de o bucata de sfoara (sau un elastic de bani ceva mai largut) pe care o „innozi' printre degete, dupa care treci modelul obtinut pe degetele partenerului de joc. Daca transferul nu reuseste, o iei de la capat. Daca iti iese, atunci tu ai scapat de complicatie, iar celalalt trebuie sa stie sa se descurce… e chiar distractiv si reconfortant.

Invata sa privesti lumea prin ochii lor – este esential sa te pui in pielea lor!

Citeste si Legea cererii si ofertei functioneaza si in dragoste!

 

joc

Ce fel de jucarii?

Nu neaparat sofisticate. Jung spunea ca jucariile copiilor trebuie sa aiba o latura deschisa imaginatiei. Copiii nu au nevoie de o realitate bruta, de o reprezentare exacta a elefantului sau a printesei, ei au nevoie sa intregeasca imaginea, astfel incat elefantul sau printesa sa corespunda propriei realitati.

Daca ii oferi o casuta a papusii, ai grija sa nu fie complet mobilata, mai lasa loc si pentru o cutie de chibrituri goala care ar putea fi o masuta; de asemenea, o masinuta e mai bine sa nu fie foarte dotata, volanul lipsa il va „invita pe copil sa puna in loc un dop de pluta, de pilda.

Copilul are o mare disponibilitate de a interpreta roluri: el poate fi la fel de usor un pantof, un avion sau doamna de la gradinita.

Aceasta disponibilitate ii influenteaza jocul, prezent in absolut toate ritualurile: de somn (adoarme cu jucaria preferata), de toaleta (face baie cu o ratusca, cel putin), de masa (mananca impreuna cu un personaj favorit).

Din pacate, tehnologiile moderne ofera copiilor jucarii care mai de care mai sofisticate, mai aproape de perfectiune, dar care nu ii stimuleaza intotdeauna imaginatia; el poate deveni un bun tehnician, un performer al telecomenzii televizorului, al PC-ului, un mare amator de jocuri de strategie sofisticate, dar uitam de „Nu te supara, frate!, „Piticot, jocuri reale, in care copiii interactioneaza autentic.

Poti sa-i mai spui unui copil povesti cu balauri sau cu cai care mananca jaratec? Iti va raspunde prompt ca acum 100 de milioane de ani erau brontozauri sau tiranozauri, ca printesa adormita probabil era in moarte clinica, iar marul cade pe pamant nu pentru ca-i obosit, ci pentru ca Newton a observat asta acum doua secole si se numeste „forta atractiei gravitationale. Fii pregatita sa schimbi oricand registrul!

Lectia naturii

Lasa copiii mai mult in parc si mai putin la aparatura complicata si nichelata din living, lasa-i sa-si mai juleasca genunchii, sa–si imagineze balene din norii de pe cer, sa deseneze cu un bat in nisip, sa faca castele, sa culeaga fructe din livada, sa dea graunte unui puisor, sa culeaga fructe de padure chiar din padure, sa se bucure de vantul ce suiera printre ramurile copacilor si de cercurile desenate in apa de o pietricica; personificati fiecare element al naturii, spune-le ca Parcul e si el obosit seara, ca nu primeste copii decat daca e soare afara, ca Jucariile din magazin au si ele mamicile lor si in loc sa se duca la gradinita, stau pe raft sa le poata admira copiii, pentru ca asta e serviciul' lor, sau ca Soarele seara se duce sa se culce si el, cat e el de Soare si de Mare !
Daruiti-le, asadar, cele mai nepretuite si sanatoase daruri: atentia si timpul vostru!

In era digitala, mizeaza pe inteligenta emotionala

Studiile au aratat ca acesti copii „digitalizati ai mileniului III au rezultate exceptionale pana in jurul varstei de 12 ani, moment in care capacitatea lor de atentie le este afectata, nivelul inteligentei atinge un prag, dupa care, s-a demonstrat un regres al performantelor scolare fata de generatiile anterioare (studiu realizat in Statele Unite). Asadar, nu trebuie uitata inteligenta emotionala.

Psiholog Loredana Tudorache

Text: Psiholog Loredana Tudorache, psihoterapeut sistemic de cuplu, copil si familie

Foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Copii