Invata sa-ti iubesti corpul
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/mu-plugins/rro-admin/assets/img/no-picture.jpg)
Nu te simti bine in propria piele si incerci sa-ti ascunzi corpul? O relatie pozitiva cu propriul corp iti poate revigora increderea in tine si iti poate schimba, in bine, perspectiva asupra vietii.
Cele mai multe femei sunt nemultumite de propria infatisare. Vesnic au probleme cu greutatea, tin diete, se straduiesc sa mearga la sala de gimnastica, sunt interesate de creme si lotiuni de remodelare corporala, cauta haine care sa le ascunda imperfectiunile.
E ceva gresit in atitudinea lor? Nu neaparat. Este firesc sa iti doresti sa arati cat mai bine, pentru ca frumusetea fizica este perceputa ca o premisa a succesului pe plan social. O prezenta placuta pune sub auspicii pozitive relatiile sociale – oricine, sau aproape oricine, este sensibil la frumos…
Problemele incep de acolo de unde nemultumirile legate de propriul corp marcheaza negativ relatia pe care fiecare o are cu sine. Aceste nemultumiri pot deveni complexe de inferioritate, dand nastere sentimentelor de nesiguranta si diminuand respectul de sine.
„La scoala, colegii ma ironizau”
Laura are 28 de ani si considera ca infatisarea ei fizica i-a creat intotdeauna probleme. „Nu seman deloc cu mama mea. Ea este o femeie mica de statura, delicata, cu sani mici si solduri inguste. De la varste mici, s-a dovedit ca eram un copil foarte robust, cu osatura mare si musculatura bine conturata.
Mama imi spunea ca voi fi o femeie-jandarm, dar nu o intelegeam prea bine. De fiecare data cand imi cumpara haine, se mira de masura de care aveam nevoie, neuitand niciodata sa faca glume pe seama picioarelor mele mari sau a soldurilor de timpuriu dezvoltate. Despre sani, ce sa mai zic?!
Nici nu intrasem bine in pubertate cand s-a vazut clar ca voi fi o femeie cu sanii mari. La scoala, colegii ma ironizau si le simteam privirile cum imi masurau bustul care, cu trecerea anilor, lua proportii.
Mama m-a obligat de la 14 ani sa port sutiene cu croiala grosolana, spunandu-mi ca erau cele mai sanatoase pentru mine. Am devenit o tanara care evita sa se priveasca in oglinda. Imi era jena de statura mea, de sanii mei.
Imi era greu sa intru in magazine de haine sau lenjerie, pentru ca imi era groaza de privirile vanzatoarelor – aveam senzatia ca, chiar inainte de a deschide gura pentru a cere ceva, imi vor spune ca nu au marimea mea.
Am crescut incercand sa imi ascund sanii sub bluze cat mai largi, iar gleznele – sub pantaloni cat mai lungi. La relatii de iubire nici nu indrazneam sa visez – ce barbat s-ar fi simtit atras de statura mea uriasa?!”
O parte importanta a personalitatii este imaginea de sine – cu alte cuvinte, felul in care iti percepi si iti evaluezi trasaturile, inclusiv cele fizice. Imaginea despre propriul corp se formeaza incepand din copilarie, iar factorii sociali si culturali sunt baza acestei imagini.
Primii care participa la formarea imaginii copilului despre propriul corp sunt parintii – aprecierile lor raman de o importanta covarsitoare pentru modul in care viitorul adult se va percepe pe sine. La pubertate si in adolescenta, schimbarile corporale a-trag, in mod firesc, modelari ale imaginii corporale.
La granita dintre copilarie si tinerete, imaginea despre propria infatisare este in continua schimbare. Intervine o intele-gere superioara a lucrurilor, iar modelul de frumusete impus de societate e din ce in ce mai important pentru adolescentii in formare.
Descoperirea propriei sexualitati e inca o piatra de incercare pentru imaginea corporala, fiindca in aceasta ecuatie intervine perceptia partenerului si cunoasterea propriului corp, din punct de vedere erotic. De la modelul de frumusete al Antichitatii si pana la cel din zilele noastre, e o cale foarte lunga.
Astazi, starurile de cinema si frumusetile modei dau tonul in toate amanuntele ce contureaza un ideal de frumusete – de la circumferinta bustului pana la culoarea parului sau forma buzelor. Nici nu este de mirare ca orice adolescenta sau tanara viseaza sa aiba un corp similar cu cel al vedetelor de la Hollywood, in conditiile in care bombardamentul mass-media creeaza un asemenea impact! Din pacate, perfectiunea este greu de atins… Iar daca, potrivit canoanelor in vigoare, nu esti o frumusete, inseamna ca nu ai valoare?! Nici vorba!
Femeile, barbatii si modelul corporal
Un sondaj realizat cu cativa ani in urma in SUA si Europa arata faptul ca femeile, mai mult decat barbatii, au tendinta de a se percepe ca avand dimensiuni corporale mai mari decat in realitate.
Intrebate ce fel de model corporal ar fi atractiv pentru barbati, femeile au ales, in majoritate, modele cu dimensiuni mai mici decat cele alese chiar de barbati.
Cu alte cuvinte, in ciuda parerii generale, barbatii sunt atrasi in mai mare masura de formele pline ale femeilor. Aceasta nu inseamna insa ca doamnele se pot ingrasa peste masura…
Nu stia ca este atragatoare
Chiar daca i se parea un lucru imposibil, Laura a descoperit – atunci cand l-a intalnit pe actualul ei sot – ca infatisarea ei poate fi atragatoare. „Ne-a facut cunostinta un prieten comun si chiar de la prima privire a lui Bogdan mi-am dat seama, cu stupoare, ca ma placea. La inceput l-am ignorat, am crezut ca vrea sa rada de mine, dar el a fost perseverent si a stiut sa imi darame toate prejudecatile legate de infatisarea mea.
Mi-a spus ca sunt frumoasa, inteligenta si amuzanta. Mi-a aratat ca ii place corpul meu si, treptat, pentru ca el imi iubea corpul, am invatat si eu sa mi-l iubesc. Alaturi de el, am descoperit magazine de lenjerie unde mi-am gasit sutiene potrivite si sexi, am inceput sa port bluze mulate – pentru ca lui ii place bustul meu – si pantofi cu bareta pe glezna.
Acum ma simt increzatoare in mine insami si imi face placere sa ma privesc in oglinda. Ma simt eliberata de o mare povara – cea pe care mi-am construit-o singura, detestandu-mi corpul.”
Iata cum poti invata sa ai incredere in propriul corp, cu calitatile si defectele lui.
1. Accepta-i imperfectiunile
Ele sunt o parte din tine, care te fac sa fii unica si speciala, in sens pozitiv. Te-ai gandit vreodata cum ar fi sa fii perfecta din punct de vedere fizic? Probabil ca ai visat la asta. Dar nu cumva, daca visul ar deveni realitate, ti-ai pune prea des intrebarea daca cei din jur mai vad si altceva in afara de fizicul tau impecabil?
2. Imagineaza-te frumoasa si placuta de cei din jur
Oamenii vad ceea ce vrei tu sa vada. Pune-ti in valoare calitatile si arata-le cu incredere celor din jur. Defectele vor ramane in umbra si vor trece mai mult neobservate.
3. Alege o abordare realista
Incearca sa nu asociezi felul in care arati cu alte trasaturi ale personalitatii tale. Daca slabesti, nu inseamna ca viata ta, in toate celelalte aspecte ale sale, se va schimba miraculos. Dar, daca ai incredere in tine si te accepti asa cum esti – si pentru ceea ce esti – te vei putea concentra asupra lucrurilor cu adevarat importante, care fac parte din viata ta.
4. Tinuta este esentiala
Cand nu te simti bine in propria piele si esti nesigura de felul in care arati, vei oferi privirii celor din jur un fizic care nu atrage atentia. Asadar, lucreaza la tinuta: indreapta-ti umerii, suge burta, tine barbia sus. Rezultatul? Nu numai ca vei arata mult mai bine, insa increderea in tine va inregistra un salt simtitor. Iar acest lucru se va vedea si in privirile celorlalti!
5. Schimbari mici, diferente mari
Incearca un nou fard, schimba-ti tunsoarea sau alege alte culori pentru tinuta de zi cu zi. Este uimitor cum asemenea schimbari minore iti vor creste respectul de sine. Poate ca nu te vor transforma brusc intr-o frumusete, dar si cel mai mic efort il vei percepe ca pe o schimbare in bine. ?i fii sigura de inca ceva: nici complimentele nu vor intarzia sa apara!
Text: Valentin Banica, Foto: Dreamstime