Invata sa faci potpourri
Lista de plante folosite pentru a realiza potpourri-uri este foarte lunga. Exista peste 300 de plante utilizate in aceste aranjamente, inclusiv ciuperci si licheni. Cele mai folosite plante sunt: lavanda, trandafirii, scortisoara, santalul, rozmarinul si altele.
Metode de uscare
Cand uscati plantele pentru a realiza un potpourri este foarte important ca ele sa nu se sfarame, sa ramana in bucati cat mai mari. Bucatile mici nu sunt nici estetice, nici nu isi pastreaza aroma.
Ideal ar fi sa culegeti ierburile in cursul diminetii. Daca le culegeti prea devreme s-ar putea sa mai aiba urme de roua; daca le culegeti prea tarziu, caldura le-ar putea face sa-si piarda din proprietati.
Cea mai simpla metoda de uscare este uscarea la aer. Legati tulpinile plantelor cu o sfoara sau cu un elastic si atarnati-le cu cozile in sus intr-o camera calda si uscata. Aveti grija sa nu bata soarele direct pe ele. Plantele sunt bine uscate atunci cand frunzele devin sfaramicioase. Daca doriti sa le uscati mai repede puteti folosi cuptorul cu microunde.
Tot ce trebuie sa faceti este sa asezati un strat de plante pe o farfurie si sa o bagati in cuptorul cu microunde. Uscarea dureaza pana la 2 minute si este bine sa le verificati la fiecare 30 de secunde.
Finalizare
Pentru a realiza un potpourri aveti nevoie de un vas in care sa amestecati ierburile cu uleiurile esentiale alese si un vas etans in care sa le depozitati o zi sau doua pana cand parfumul uleiurilor patrunde in plante. Vasul in care tineti potpourri-ul trebuie sa stea ferit de soare sau surse de caldura. Cand este gata de folosit poate fi asezat intr-un vas decorativ sau intr-un saculet.
Pentru ca potpourri-ul sa-si pastreze mai mult timp parfumul se pot folosi diverse fixative, care nu doar mentin aroma, dar o si imbogatesc. Cele mai folosite fixative sunt: radacina de iris, scoarta de santal, mir, tamaie, boabe de tonka, frunze de patchouli, batoane de scortisoara intregi sau macinate, pastai de vanilie, lavanda, frunze de salvie, nucsoara, fibre de celuloza, aschii de cedru, coaja de lamaie.
Pentru a improspata parfumul potpourri-ului folositi cateva picaturi de ulei esential, inchideti vasul cu potpourri cu un capac si scuturati-l pentru a ajuta uleiurile sa patrunda din nou in plante.
Plante folosite pentru a realiza un potpourri
Ierburi aromate si condimente: scortisoara, coriandru, rozmarin, salvie, cimbrisor, cuisoare, ienibahar, nucsoara, dafin, seminte de chimen.
Flori: orice fel de flori.
Fructe: orice fel de coaja de fructe.
Combinatiile de plante si de uleiuri esentiale sunt infinite. Trebuie doar sa aveti curaj sa experimentati pana gasiti combinatiile care vi se potrivesc cel mai bine.
Cititi retetele de potpourri recomandate de noi in pagina urmatoare.
Retete de potpourri
Amestec 1
- 1 ceasca de coaja de mar uscata;
- 1 ceasca de coaja de portocale uscata;
- jumatate de ceasca de batoane de scortisoara;
- jumatata de ceasca de anason stelat;
- jumatate de ceasca de cuisoare;
- 15-20 de picaturi de ulei esential de cuisoare;
- jumatate de ceasca de boabe de tonka.
Amestec 2
- 1 ceasca de frunze de dafin;
- 1 ceasca de frunze de rozmarin;
- 1 ceasca de frunze de patchouli;
- jumatate de ceasca de boabe de ienupar;
- jumatate de ceasca de batoane de scortisoara;
- jumatate de ceasca de aschii de santal;
- 15-20 de picaturi de ulei esential de rozmarin.
Amestec 3
- 10 flori de galbenele;
- 6 frunze de muscata;
- petalele uscate a 5 trandafiri;
- 2 lingurite de lavanda.
Amestec 4
- 2 cesti ace de cedru;
- 2 cesti conuri de pin;
- 1 ceasca de cuisoare;
- 1 ceasca de batoane de scortisoara;
- ulei esential de vanilie.
Amestec 5
- 1 ceasca de ace de cedru;
- 2 cesti de petale de trandafir;
- 1 ceasca de merisoare;
- jumatete de ceasca de cuisoare;
- conuri de brad;
- 2 cesti de coji de portocale;
- ulei esential de portocale sau trandafiri.
Amestec 6
- 4 conuri de brad;
- 2 cesti de seminte de nucsoara;
- 12 batoane de scortisoara;
- 4-6 pastai de vanilie;
- seminte de orice fel;
- 2 lingurite de scortisoara;
- cuisoare;
- 4 picaturi de ulei esential de vanilie;
- 4 picaturi de ulei esential de cedru.
Text: Laura Comanescu; Foto: Dreamstime