Iti apar niste eruptii suspecte pe piele ori de cate ori mananci mezeluri, ciocolata sau piersici? Laptele iti provoaca balonare si indigestie? S-ar putea ca anumite alimente sa nu-ti faca prea bine.
Uneori, simptomele intolerantei alimentare sunt vagi si includ o combinatie de probleme gastrointestinale (diaree, probleme de digestie, stari de voma sau lipsa poftei de mancare, colon iritabil), dar si agravarea unei eczeme sau a unei crize de astm, dureri de cap, oboseala si iritabilitate, chiar dureri articulare.
Intoleranta alimentara se confunda adesea cu alte probleme de sanatate si nu poate fi identificata si tratata decat cu ajutorul medicului.
Cele mai des intalnite substante care determina intoleranta sunt lactoza (laptele de vaca) si glutenul (faina de grau), dar si soia, merele, carnea de porc sau de pui, ciupercile, unele substante naturale care se gasesc in fructe, legume, nuci si mirodenii, precum si aditivii alimentari (conservanti, coloranti, arome).
De exemplu, daca painea iti face rau, s-ar putea sa nu tolerezi oricare dintre ingredientele: faina de grau, conservanti, drojdie de bere sau agenti de afanare.
Daca nu sunt diagnosticate la timp, intolerantele alimentare pot duce la aparitia ulterioara a unor probleme serioase de sanatate: de exemplu, un copil cu intoleranta (neluata in seama) la lapte poate dezvolta boala Crohn, la maturitate.
In cazul riscului unor reactii severe, reintroducerea alimentelor se face sub stricta supraveghere a unui medic. "Dieta eliminatorie" poate fi un proces indelungat si frustrant. Primele simptome ale intolerantei alimentare apar la consumul progresiv de aliment, spre deosebire de alergii, care se declanseaza chiar si la cele mai mici cantitati.
Gradul de intoleranta difera de la o persoana la alta si depinde de cantitatea ingerata, ceea ce face foarte dificila stabilirea acesteia. Singura exceptie de la regula este celiachia (intoleranta la gluten), care nu admite nici cea mai mica urma de substanta.
Simptomele apar ulterior ingestiei de lapte (de vaca) si constau in greata, balonari si diaree. Acestea pot sa nu apara si in cazul produselor lactate de tipul iaurtului, de exemplu.
Alte variante pentru cei care nu tolereaza laptele de vaca sunt laptele de orez, de soia sau de migdale.
Simptomele acesteia variaza de la cele clasice (diaree, dureri abdominale, pierdere in greutate), pana la cele care nu au legatura cu traiectul gastrointestinal.
Viata celor cu intoleranta la gluten este destul de complicata, intrucat faina din cereale (mai ales din grau) are o larga utilizare in alimentatie si poate fi sau nu inclusa pe ambalajul produselor.
Exista insa si cateva cereale bine tolerate, cum este orezul, hrisca (seminte) si, in unele cazuri, ovazul, care pot fi inlocuitori ai fainii de grau in alimentatie.
Pentru persoanele cu celiachie, Institutul de Bioresurse Alimentare din Bucuresti a creat o linie speciala de produse de panificatie, care nu contin faina de grau (cu gluten).
Produsele sunt realizate dupa retete speciale, in laboratorul institutului, si se gasesc la magazinul Dieta, deschis recent in Bucuresti. De aici se pot aproviziona si bolnavii de diabet, pentru care exista produse fara zahar, paine speciala, fursecuri si dulceturi cu fructoza, precum si cei care tin diete fara sare, hipocalorice etc.
Etichetele cuprind toate ingredientele continute in produs, termenul de valabilitate, valoarea energetica pentru suta de grame, continutul de proteine si glucide si modul de preparare, acolo unde este cazul (faina, paste).
Alergia alimentara
Simptomele variaza de la eczeme si mancarimi ale pielii, pana la dureri abdominale, diaree, varsaturi, edem sau tulburari respiratorii (crize de astm) si soc anafilactic, care iti poate fi letal.
Text: Mihaela Doina Radulescu.