Insomnia – cauze si remedii

Insomnia – cauze si remedii

Insomnie
Factorii obisnuiti care declanseaza tulburari ale somnului sunt: stresul, cafeina, disconfortul fizic, somnul in cursul zilei si culcarea devreme.

Tulburarile psihice pot fi de asemnea la originea insomniei:
depresia – asociata de obicei cu un somn intrerupt, scaderea timpului total de somn;
alcoolismul – poate fi atat o cauza cat si o consecinta a tulburarilor de somn. Exista tendinta de a folosi alcoolul ca mijloc de a provoca adormirea, obicei ce va duce la perturbarea ritmului normal de somn;
fumatul excesiv – ( mai mult de un pachet pe zi) determina dificultati de adormire – aparent in mod independent de cresterea asociata a consumului de cafea.
aportul excesiv de cafeina, cocaina si alti excitanti inainte de ora de culcare ( exemplu: racoritoarele ce contin stimulente nervoase in concentratii mari), determina o scadere a timpului de somn cu o prelungire a timpului de adormire.
sedativele si hipnoticele – benzodiazepinele care sunt medicatia de electie pentru tratamentul insomniilor, tind sa creasca timpul total de somn, sa scada timpul de adormire si frecventa trezirilor nocturne. Intreruperea medicatiei produce efecte inverse si duce la continuarea medicatiei.

Accesul facil si folosirea in exces si de multe ori nejustificata a sedativelor a dus la cresterea frecventei reactiilor adverse, deloc de neglijat.

Efectele adverse cele mai frecvente ale benzodiazepinelor sunt:
cardiovasculare: hipotensiune arteriala, tahicardie, bigeminism, ritm nodal si pot ajunge pana la compicatii fatale – stopul cardiac.
respiratorii: tuse, apnee, bronhospasm, laringospasm, dispnee, depresie respiratorie.
pe sistem nervos central: amnezie retrograde, euforie confuzie, cefalee, anxietate, insomnie, tulburari de vorbie, fatigabilitate.
oftalmice : tulburari de vedere.
gastro-intestinale: greata, voma, tulburari de tranzit.

Administarea pe termen lung a acestor medicamente, duce la instalarea tolerantei si a dependentei, fiind necesare doze din ce in ce mai mari pentru obtinerea efectului scontat si in consecinta efectele adverse vor fi mai importante. Pe de alta parte, oprirea brusca a tratamentului duce la aparitia fenomenelor de sevraj si de rebound, in care simptomatologia anterioara folosirii sedativelor se accentueaza, fiind necesara reluarea tratamentului. Pacientul va intra intr-un cerc vicios in care folosirea medicatiei duce la aparitia de efecte adverse , iar oprirea tratamentului duce la aparitia fenomenelor de sevraj.

De aceea pacientul trebuie educat in sensul adoptarii unui regim de viata echilibrat si apelarea la terapii de consiliere psihologica, tratamentul medicamentos fiind indicat in ultima instanta si pe o perioada scurta de timp.

Ca masuri alternative la barbiturice si hipnotice pacientul trebuie indrumat sa adopte alte masuri de inducere a somnului :

  • sa mearga seara la culcare numai dupa ce apare senzatia de somn;
  • dormitorul se foloseste numai pentru dormit si activitati sexuale;
  • daca nu apare senzatia de somn dupa 20 de minute, pacientul trebuie sa paraseasca dormitorul si sa revina dupa ce apare senzatia de somn;
  • dimineata trebuie sa se trezeasca la aproximativ aceeasi ora;
  • evitarea ingestiei unor cantitati mari de lichide seara inainte de culcare;
  • evitarea consumului de cafeina si bauturi energizante;
  • interzis consumul de alcool pentru inducerea somnului;
  • trebuie instituit un program de exercitii zilnice;
  • practicarea unor tehnici de relaxare.

Daca tratamentul medicamentos este impetuos necesar, se recomanda folosirea benzodiazepinelor cu actiune scurta sau de lunga durata, a zolpidemului sau a zaleplonului pe o perioada de maxim 3 saptamani, in incercarea de a depasi evenimentul declansator al insomniei. Terapia pe termen scurt este relativ sigura, incidenta fenomenelor de toleranta, dependenta si a reactiilor adverse fiind redusa.

Insomnia este o boala frecvent intalnita cu implicatii serioase in desfasurarea normala a activitatilor zilnice. Tratarea corecta a acesteia intr-un stadiu incipient are mari sanse de reusita, cronicizarea ei ducand la dificultati majore de tratament.

Dr. Octavia Mironescu
Medic specialist medicina de familie

Clinica Anima Titan

W: clinica-anima.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
Retete
Baby
ELLE
VIVA!
Shtiu.ro
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Mai multe din Sport si sanatate