Infecţiile urinare în sezonul rece: metode simple pentru a le preveni

Frigul nu este responsabil numai de probleme respiratorii şi de uscăciunea pielii, ci poate provoca şi apariţia infecţiilor urinare, cunoscute ca cistite. Numeroase studii au stabilit o legătură între infecţiile urinare şi temperaturile scăzute. În acest caz este vorba despre infecţiile care apar ca rezultat al diurezei provocate de frig. Mai precis, este o reacţie a corpului care are rolul de a preveni hipotermia. Corpul reduce fluxul sangvin care merge spre piele pentru a-l creşte în jurul organelor interne, cu scopul de a menţine căldura acestora. Printre aceste organe se numără şi rinichii, care trebuie să elimine substanţele de care nu au nevoie din sânge şi produc în acest caz o cantitate mai mare de urină. Acesta este motivul pentru care simţim mai frecvent nevoia de a merge la toaletă atunci când este frig.

De asemenea, în timpul iernii nu mai simţim nevoia de a consuma la fel de multă apă ca în zilele calde, iar rinichii nu mai au la dispoziţie o cantitate suficientă de lichid pentru a filtra toxinele. Acestea, dacă rămân mult timp în sistemul urinar, pot provoca infecţii ale vezicii. Aceste tulburări au ca simptome nevoia crescută de a urina, senzaţia de arsură şi disconfort în partea inferioară a abdomenului în timpul urinării, imposibilitatea de a goli total vezica, un miros urât al urinei, care poate avea o culoare închisă sau să fie tulbure, ori poate să conţină şi sânge. După caz, poate apărea chiar febra.

În cazul în care apar aceste simptome, trebuie să cereţi neapărat sfatul unui medic. Acesta, pe baza rezultatelor unor analize precum urocultura şi altele pe care le va recomanda, vă va prescrie tratamentul cel mai potrivit.

Ce puteţi face însă pentru a preveni aceste tulburări urinare provocate de diureza indusă de frig?

Un sfat deja clasic este să beți zilnic aproximativ opt pahare de apă. O bună hidratare ajută sistemul urinar să se debaraseze de toxine. Nu întârziaţi mersul la toaletă. Dacă o veţi face chiar atunci când simţiți nevoia de a urina, veţi ajuta vezica să se protejeze de infecțiile urinare.

Ştergeţi-vă cum trebuie, cu mişcări din faţă în spate şi asiguraţi-vă că zona este perfect uscată. Veţi împiedica astfel bacteriile care sunt prezente la nivelul anusului să ajungă la vezica urinară.

Optaţi pentru lenjerie intimă din bumbac. Este o ţesătură care respiră şi permite zonei intime să rămână uscată, prevenind proliferarea bacteriilor responsabile de infecţii urinare.

Creşteţi consumul de vitamina C, care ajută sistemul imunitar. Vitamina C creşte şi nivelul de aciditate din urină, prevenind aceeaşi înmulţire a bacteriilor. Fructe precum citrice, kiwi sau legumele ca ardeiul gras sunt o bună metodă de a creşte nivelul de vitamina C din organism.

Integraţi în regimul alimentar zilnic D-manoză, un tip de zahăr recomandat ca supliment alimentar în cazul persoanelor care suferă frecvent de infecţii urinare, potrivit santemagazine.fr. Are proprietăţi antibacteriene, fiind folosit cu precădere în infecţiile cu bacteria E.Coli. Unele studii au arătat că poate ajuta la reducerea riscului de infecţie în cazul cistitelor recurente, însă se recomandă sfatul unui medic în ceea ce priveşte dozajul.

Merişoarele proaspete şi sucul de merişoare sunt un remediu clasic contra infecțiilor urinare. Fructele sunt bogate în proantocianide, un compus care poate împiedica bacteriile, de exemplu E.Coli, să se ataşeze de vezica urinară.

Specialiştii recomandă ca după un raport sexual să nu întârziaţi mersul la baie pentru a urina.

Evitaţi utilizarea produselor deodorante, precum parfumurile intime, duşurile vaginale, uleiurile şi spumele de baie care pot irita mucoasa uretrei. Acestea pot provoca apariţia unor simptome similare unei infecţii urinare. Dacă se preferă folosirea acestui tip de produse, optaţi pentru cele care nu sunt iritante şi au un PH neutru.

În cazul în care suferiţi de infecţii urinare repetate de cel puţin trei ori pe an , este posibil ca problema să fie mult mai gravă. Nu ezitaţi să cereţi sfatul unui medic, singurul în măsură să stabilească un tratament adecvat. 

Sursa foto: Pexels.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate