Infectia cu heliobacter pylori

heliobacter pyloriEste si nu este asa. Exista o varietate larga de boli care se pot manifesta in acest mod, incepand de la o disfunctie provocata de stres, infectia gastrica cu bacteria Helicobacter, boli ale vezicii biliare si pana la gastrita si chiar ulcer. Pentru diagnosticarea corecta a patologiei este necesara prezentarea la medicul specialist gastroenterolog, care va sti sa indice analizele care pot ajuta diagnosticului diferential.

De multe ori balonarea si jena epigastrica se trateaza cu regim si protectori gastrici (de tipul Omeprazolului) si se constata ca simptomele persista sau reapar dupa terminarea tratamentului… Se poate ca de vina sa fie prezenta bacteriei Helicobacter la nivelul stomacului si/sau duodenului.

Aceasta bacterie, descoperita in anii 90, este dovedit implicata in aparitia balonarii epigastrice, jenei si chiar durerii in aceeasi regiune, corespunzand endoscopic fie unei mucoase perfect normale, fie modificarilor de gastrita sau ulcer.

Helicobacter este larg raspandita in natura, infectia omului facandu-se pe calea "mainilor murdare" ca si in cazul hepatitei virale A (legume si fructe nespalate, apa, maini murdare). Nu s-a demonstrat inca posibilitatea transmiterii bacteriei de la om la om prin contact direct, insa cum membrii aceleasi familii mananca aceeasi hrana, posibilitatea prezentei Helicobacterului la mai multi din ei este foarte posibila.

Mare parte din persoanele care sunt infectate cu bacteria nu prezinta simptome, insa deoarece poate provoca gastrita, ulcer gastric, ulcer duodenal si chiar cancer gastric, este bine sa tratam infectia, chiar daca nu avem simptome, mai ales daca exista si alti factori ce pot agresa stomacul (fumatul, consumul frecvent si indelungat de antiinflamatorii) sau avem antecedente in familie de boli digestive (ulcer gastro-duodenal, cancer gastric).

Helicobacter pylori este considerat de catre medici cancinogen de ordinul I, adica are potential cancerigen extrem de ridicat. Acest lucru nu inseamna ca toate persoanele infectate vor face cancer (doar un mic procent ajunge intr-adevar sa prezinte aceasta boala, mai ales daca au un fond genetic predispus), ci doar ca trebuie tratata infectia.

Pe langa cancerul gastric, Helicobacter poate determina, la un procent foarte mic de persoane predispuse, o forma de cancer sangvin-limfom, localizat insa la nivelul stomacului, boala destul de agresiva, ce presupune interventie chirurgicala si citostatice.
 

Se evidentiaza astfel clar necesitatea diagnosticarii corecte a simptomelor digestive dispeptice (balonare, jena epigastrica), tratarea corecta a infectiei cu Helicobacter si urmarirea posttratament a pacientilor atunci cand este cazul.

Exista numeroase teste pentru detectia prezentei acestei bacterii, fiecare fiind indicat intr-o anumita situatie:

  • detectia anticorpilor sangvini (IgG antiHelicobacter) este un test de rutina, asa-numit screening, destul de exact si usor de realizat ( valoarea este una cantitativa, lucru esential pt urmarirea eradicarii infectiei)
  • determinarea antigenului fecal (metoda calitativa foarte exacta) este indicat pentru diagnosticarea infectiei la copilul mic si pentru verificarea eradicarii
  • testul rapid la ureaza necesita efectuarea endoscopiei superioare si prelevarea unui mic fragment de mucoasa gastrica care va reactiona cu o bandeleta de culoare daca exista bacteria- se indica pentru diagnosticarea infectiei , mai ales la cei cu simptome severe sau la care tratamentul initial de eradicare a esuat
  • testul respirator la uree – metoda foarte exacta si usor de aplicat unei palete largi de persoane, insa scumpa si neaplicata inca la noi

Tratamentul infectiei cu Helicobacter presupune combinarea unui protector gastric (gen Omeprazol) cu antibiotice, pe o perioada intre 7 si 14 zile. Exista mai multe scheme de tratament clasificate in 3 linii terapeutice, deoarece in ultima vreme , folosirea frecventa a antibioticelor – nu neaparat pentru tratarea Helicobacterului – a dus la selectarea unor tulpini rezistente la medicamentele care erau in trecut de prima intentie. Schema cea mai folosita contine Amoxicilina si Claritromicina, administrate impreuna.

Daca pacientul prezenta initial un titru mare de anticorpi sau simptomele digestive persista sau reapar la scurt timp dupa incheierea tratamentului, se impune verificarea eficientei terapiei (eradicarea infectiei), fie prin redozarea titrului de anticorpi la 6-8 saptamani de la terminarea tratamentului (daca aceasta a fost metoda initiala), fie prin detectia antigenului fecal. Daca initial titrul de anticorpi a fost facut doar calitativ (adica +/-) , detectia antigenului fecal este metoda de ales pt verificarea eradicarii, deoarece anticorpii antiHelicobacter pot persista in sange pana la 1 an.

Desi pare o problema banala, infectia cu Helicobacter poate fi redutabila prin complicatiile pe termen lung pe care le poate genera cat si prin complexitatea testelor de diagnostic si tratamentului, astfel consultul la specialistul gastroenterolog fiind cea mai buna alegere.

DR. DANA BUCUR
Medic specialist Gastroenterologie
Clinia Polisano Plaza
B-dul Timisoara nr. 26 Z, corp C
Programari: Tel: 021-315.32.05/ 06/ 07; Fax:021-315.32.08
www.clinicapolisano.eu
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sport si sanatate