În 2019 nu îl sărbătorim pe Sfântul Gheorghe pe 23 aprilie. Care este motivul?

În fiecare an, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință, este sărbătorit de credincioși pe data de 23 aprilie, însă acest lucru nu se va întâmpla și în anul 2019. Sfântul Sinod a luat hotărârea de a alege o altă zi pentru a-l cinsti pe marele sfânt, iar la baza acestei decizii se află un motiv foarte bine întemeiat.

În 2019 nu îl sărbătorim pe Sfântul Gheorghe pe 23 aprilie. Care este motivul?

Data de 23 aprilie coincide, în anul 2019, cu Marțea Mare, o zi de post și rugăciune pentru credincioși. Având în vedere că sărbătoarea pică în Săptămâna Mare, o regulă prezentă în Tipicul cel Mare al Sfântului Sava spune că, în situația în care hramul unui sfânt pică în Săptămâna Patimilor, slujba este amânată pentru Duminica Floriilor. Cu toate acestea, Sfântul Gheorghe nu va fi sărbătorit nici pe 21 aprilie și asta pentru că Vecernia săvârșită în cinstea acestuia s-ar fi suprapus cu procesiunea organizată de Florii în toate zonele țării, potrivit doxologia.ro.

Când îl sărbătorim pe Sfântul Gheorghe?

Dacă până acum în casele multor români era prilej de sărbătoare pe 23 aprilie, numele de Gheorghe și derivatele acestuia fiind foarte răspândite în România, în 2019, cei care obișnuiau să își serbeze onomastica pe 23 aprilie vor fi nevoiți să amâne petrecerea cu câteva zile.

Sărbătoarea Sfântului Gheorghe va fi mutată pe data de 29 aprilie, în a doua zi de Paște, lucru menționat și în calendarul creștin ortodox. Sfântul Sinod a luat această decizie atât din motive pastorale, cât și pentru a da importanța cuvenită sărbătorii Sfântului Gheorghe. Astfel, în lunea din Săptămâna Luminată vor avea loc două slujbe, vecernia Sfântului Gheorghe și  “A doua Înviere”, slujba care presupune citirea Evangheliei în 12 limbi.

Foto: libertatea.ro

Citește și:

Ce rugăciune trebuie să citim în Săptămâna Patimilor?

Roagă-te și tu la începutul fiecărui lucru…

Sfaturile părintelui Argatu pentru perioada postului

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Spiritualitate