Iertarea. De ce este atât de importantă în viețile noastre?
În teorie, iertarea nu este atât de greu de realizat. Şi pentru unii, puţini dintre noi, chiar nu este. Dacă te numeri printre cei care nu pot trece ușor peste conflicte, replici tăioase sau situaţii umilitoare, iertarea este un pas extrem de greu de făcut.
De câte ori nu ţi-ai propus să depășești o anumită situaţie conflictuală, spunând că vei ierta persoana care te-a rănit? În fond, iertarea te ajută să te relaxezi, să nu mai fii atât de stresată și măcinată de gânduri negative. Şi totuşi, chiar s-a întâmplat acest lucru? Sau, în schimb, reproşurile şi rememorarea acelui moment au continuat să fie prezente?
În cartea Cum să iertăm?, preotul şi psihologul Jean Monbourquette, detaliază paşii necesari pentru a învăţa să iertăm cu adevărat. Este vorba despre acea iertare vindecătoare, care ne ajută să facem pace cu noi înşine şi cu persoanele din jurul nostru.
Iertarea în 5 pași
1. Nu încerca să te răzbuni. Poate că răzbunarea oferă o satisfacţie de moment, însă, pe termen lung, nu va face decât să producă o permanentă stare de teamă şi anxietate. În acelaşi timp, acceptă şi permite-ţi să fii furioasă, însă canalizeaz-o spre un alt tip de situaţie. Spre exemplu, un efort fizic crescut te poate ajuta să eliberezi furia.
2. Dă-ţi voie să suferi. Nu vei ajunge să ierţi, spune autorul, dacă tu crezi că nu ai fost ofensat şi rănit. Pe de altă parte, nu juca în mod constant, rolul de victimă veşnică, care îşi prezintă propria suferinţă oricărei persoane dispuse să o asculte, fără ca acest lucru să-ţi schimbe perspectiva asupra situaţiei.
3. Pune-te în locul persoanei care te-a rănit. Este un pas dificil, însă care te va ajuta să te detaşezi puţin de situaţia conflictuală.
4. Nu reduce iertarea la o obligaţie morală. Dacă te rezumi doar la a spune 'te iert', fără a trece însă cu adevărat peste momentul respectiv, nu este iertare. Iertarea se produce atunci când reușești să treci peste episod, fără a-l mai readuce în discuție.
5. Iertarea implică o alegere. Ierți și îți asumi continuarea relației, trecând peste momentul tensionat sau ierți și alegi să mergi pe drumul tău. Iertarea nu presupune, în mod automat, reconciliere.
Foto: Shutterstock
Vezi și:
Iată cum să îți ceri scuze în mod corect
Cum recunoști o persoană cu un comportament pasiv-agresiv?
Timpul chiar vindecă orice rană?