Știi ce este dermatografismul sau scrierea pe piele?

Circa 5% din populația lumii se confruntă cu o afecțiune, pe cât de inofensivă, pe atât de misterioasă, intitulată dermatografism. Corpul reacționează într-un mod ciudat atunci când te scapini sau atingi mai puternic pielea. Astfel, pe piele apar niște semne care te pot speria, dar care se retrag în câteva minute sau câteva ore.

Dermatografismul este o afecțiune interesant de studiat. Este încadrată în categoria „urticarie'. Mai exact, corpul reacționează la un stimul – scărpinatul, de exemplu – așa cum ar reacționa în fața unui element care poate provoca alergii. Iar ca urmare a acestei reacții, pe piele apar niște semne extrem de bine pronunțate, ieșite în relief.

Tocmai de aceea se spune că este și afecțiunea scrisului pe piele. Dacă te scapini conturând anumite semne sau litere, urmele de pe piele vor lua forma semnelor create.

Această afecțiune nu pune sănătatea în pericol. Însă, ca nicio altă afecțiune, nu este plăcută.

Nu se știe cu exactitate de ce organismul reacționează în acest mod. Însă au fot observate anumite contexte care ar putea favoriza diagnosticul de dermatografism. Printre acestea, se numără infecția cu Helicobacter Pylori, perioadele stresante pe care le traversăm sau mușcăturile de insecte. Și hainele strâmte, din materiale sintetice, pot duce la apariția dermatografismului.

Tratament pentru dermatografism

Medicul dermatolog îți poate recomanda un tratament antihistaminic, după ce ajunge la concluzia că este vorba despre dermatografism. Dincolo de medicamente, ceea ce trebuie să faci tu este:

  • pe cât posibil, să nu scarpini în continuare pielea, acolo unde au apărut deja semnele de iritație. Senzația de mâncărime este neplăcută. Însă nu vei face decât să-ți provoci răni care vor trece mai greu.
  • la duș, încearcă să tapotezi pielea cu un prosop dintr-un material foarte tare. Nu freca pielea cu prosoapele obișnuite, pentru că vei provoca reacțiile nedorite ale pielii.
  • optează pentru îmbrăcăminte mai lejeră, din materiale naturale.
  • redu cantitatea de alcool, pentru că și acesta potențează apariția dermatografismului.

Citește și: Varza murată – beneficii pentru organism

Foto: Shutterstock

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate