Hirsutismul sau hipertricoza. Ce este și ce soluții există pentru această afecțiune

Hirsutism (cutaneous disease) diagnosis medical concept on table

Hirsutismul sau hipertricoza reprezintă creșterea părului în exces situație care de multe ori devine o problemă cosmetică, cu implicații psihologice și sociale importante. De cele mai multe ori, apariția pilozității se remarcă în pubertate dar și după vârsta de 40 de ani. Află de la noi care sunt cele mai eficiente soluții:

Fiecare dintre noi are aproximativ două milioane de fire de păr – și doar 100.000 din ele sunt pe scalp. Pentru majoritatea femeilor, înlăturarea părului nedorit este treabă simplă, însă unele dintre noi suferă de afecțiunea cunoscută sub numele de hirsutism, care se manifestă prin apariția firelor de păr mai vizibile, groase și negre, pe față și corp. Spre deosebire de hirsutism, hipertricoza se referă la existența pilozității abundente (firul este subțire și nu este hiperpigmentat) în zone în care există în mod normal păr.

Una dintre cauze: Sindromul ovarelor polichsitice

Dermatologii afirmă că la pacientele cu vârste între 20 și 30 de ani care au păr în exces – și acnee – este vorba de o caracteristică etnică, familială sau de probleme de sănătate benigne, cauza cea mai probabilă a acestei afecțiuni fiind sindromul ovarelor polichistice. Dacă nu există probleme cu tenul acneic, dar există antecedente în familie, atunci este o problemă transmisă genetic. Ceea ce poate nu știai este că ideea că rasul face părul să crească la loc mai gros, este doar un mit. Cercetările au demonstrat că rasul nu afectează creșterea părului și nici nu îi schimbă culoarea sau textura. În ceea ce privește femeile de peste 40 de ani cauza hirsutismului o reprezintă, în cea mai mare măsură, schimbările hormonale. Rareori poate fi un efect secundar al anumitor medicamente sau o problemă hormonală nedescoperită. În acest caz, specialistul ginecolog ar trebui să recomande un consult endocrinologic pentru investigații mai amănunțite. În foarte puține cazuri, când debutează la vârstă adultă și este însoțită de o serie de elemente de masculinizare, afecțiunea poate semnaliza o patologie gravă de tipul cancerului ovarian sau al cancerului de glandă suprarenala.

Soluții cosmetice pentru hirsutism

Există desigur metodele clasice – și majoritatea dintre noi cunosc avantajele și dezavantajele rasului, al epilatului cu ceară și cu cremă epilatoare sau al folosirii cremelor decolorante. Dar dacă vrei să scapi definitiv, sau pe termen foarte lung, de pilozitatea în exces, soluțiile sunt ceva mai costisitoare. Metodele de depilare permanent: termoliză, electroliza, laserul sunt asociate riscului de efecte secundare și au dezavantajul faptului că sunt foarte costisitoare. Epilarea cu IPL (lumină intens pulsată) este cea mai bună metodă folosită la ora actuală pentru înlăturarea permanentă a părului, dar poate dura câteva luni bune și costul este și el destul de mare. Îndepărtarea cu laser costă cam la fel, însă nu este definitivă, deși părul ar trebui să crească mai puțin dens.

Soluții terapeutice

Se poate să primești o prescripție cu medicamente ce conțin anumiți hormoni cum sunt:

  • contraceptivele orale estro-progestative sau etinilestradiol care reduc producția steroizilor ovarieni (primele rezultate apar în circa trei luni)
  • antiandrogenicele ce împiedică acțiunea androgenilor la nivelul foliculului pilos și reglează ciclul menstrual
  • De asemenea îți pot fi recomandate și:
  • medicamente insulino-sensibilizatoare considerate eficiente în cazurile sindromului de ovare polichistice
  • cremele pe bază de hidroclorură de eflornitină ce reduc viteza de creștere a firului de păr și ale căror efecte apar la 4-8 săptămâni de la inițierea utilizării.

Foto: 123RF

Citește și:

Alimente recomandate în cistită. Ce să excluzi din dietă ca să nu înrăutățești infecția

Crezi că a sosit momentul să faci un copil? Iată de ce trebuie să ții cont

Ce trebuie să știi despre suplimentele alimentare. Ce efecte secundare pot avea

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate