Crezi că a sosit momentul să faci un copil? Iată de ce trebuie să ții cont

Întâi a fost facultatea, apoi cariera, apoi relația. După care începi să simți presiunea vârstei (celebrul ceas biologic) și din ce în ce mai acut pe cea a celor din jurul tău (familie, prieteni, cunoscuți). Cam asta este ordinea în care le facem pe toate, într-o societate care ne prioritizează viețile după standarde care uneori ni se par inacceptabile, dar pe care, cel mai adesea, nici măcar nu le contestăm. 

Dacă ai decis că este momentul potrivit pentru a avea un copil, sunt câteva schimbări pe care este bine să le faci în viața ta, pentru a începe această experiență cu dreptul. Noi ți-am făcut o listă cu câteva dintre ele, dar cu siguranță mai poți adăuga pe ea și alte lucruri.

Schimbă-ți stilul de viață

Nu radical, dar încearcă măcar să renunți la obiceiurile nocive. Gata cu nopțile pierdute, cu ieșitul zilnic în oraș cu prietenii și mâncatul pe tastatură. În sarcină, corpul tău este mult mai solicitat decât în mod obișnuit și ai nevoie să fii într-o formă fizică bună pentru a o duce la capăt în condiții optime. 

Ca să nu resimți șocul unor schimbări bruște, începe cu pași mici. Adaugă o porție de legume în plus pe zi, renunță la băuturile acidulate și care au cantități impresionante de zahăr, abandonează liftul în favoarea urcatului pe scări. Poate nu par lucruri importante, dar ele te vor ajuta să adopți obiceiuri mai sănătoase, care îți vor fi de folos întreaga viață, iar o posibilă sarcină este un punct de plecare suficient de motivant.

Mergi la medic

Mergi la ginecolog, care îți va recomanda o serie de analize de sange, pentru a vedea dacă totul este în regulă și poți concepe în siguranță un copil. Acum este momentul să pui toate întrebările pe care le ai despre o eventuală sarcină, riscuri asociate și ce teste trebuie să faci în cele 40 de săptămâni. 

Tot acum este momentul să mai repari ce știi că nu funcționează. Mergi la stomatolog pentru un control general sau pentru a rezolva problemele pe care le ai și pentru care nu ți-ai făcut timp până acum. Și treci și pe la medicul de familie, pentru un control de rutină, pe care oricum ar trebui să îl faci măcar o dată pe an.

Experimentează intens

Dacă ai lucruri pe care ai fi vrut să le faci, dar nu ai reușit până acum și știi că odată ce o să ai un copil vor fi din ce în ce mai greu de făcut, poate este momentul să mai scurtezi lista aceea de dorințe, ca să nu acumulezi frustrări pe care să le duci după tine. 

Ai o destinație de vis unde îți dorești să ajungi? Vrei să sari cu parașuta? Ai pe lista de dorințe să citești toate romanele de aventuri pe care le-ai ratat de-a lungul anilor? Acum este momentul să te organizezi și să faci lucrurile acelea pe care le consideri nebunești (fie pentru că necesită resurse financiare serioase, timp pe care niciodată nu-l ai sau curaj pe care simți că l-ai pierdut undeva pe drum).

Chiar dacă este sau nu momentul potrivit să ai un copil, dacă ai luat decizia să faci acest pas, bucură-te de tot ce înseamnă această călătorie care se va concretiza cu un pui de om pe care îl vei modela după valorile tale. Tu ce ai mai pune pe lista noastră?

Material realizat cu sprijinul bioclinica.ro

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sfatul Medicului