Pilozitatea excesivă la femei nu este un subiect plăcut. În același timp însă nu este doar o problemă estetică. Hirsutismul poate fi semnalul de alarmă pentru probleme de sănătate ce nu suportă amânare.
Vorbim despre hirsutism, adică pilozitatea excesivă, atunci când firele de păr apar în regiuni în care, de regulă, pilozitatea este mai redusă. Ne referim aici la față, zona pieptului și a spatelui, de exemplu.
Explicația medicală este că organismul feminină secretă o cantitate mai mare de hormoni masculini – testosteron -, care duc la apariția așa-numitei pilozități de tip adult – adică fire de păr groase, puternic pigmentate.
Există mai multe contexte care pot favoriza apariția hirsutismului. În primul rând, este vorba despre genetică. Dacă în familie există persoane care au suferit de sindroamele adrenogenitale sau de sindromul ovarelor polichistice – care determină pilozitatea în exces – este posibil ca acest lucru să se transmită mai departe.
De asemenea, etnia este și ea o cauză frecventă. S-a constatat că populația din zona mediteraneană, din Orientul Mijlociu și din sudul Asiei este mai predispusă la apariția hirsutismului.
Și nu în cele din urmă, un alt factor important când vine vorba despre această afecțiune este obezitatea.
Așa cum spuneam mai devreme, hirsutismul poate apărea în cazul unor diagnostice precum sindromul ovarelor polichistice, al tumorilor ovariene care secretă hormoni masculini, precum și în cazul rezistenței la insulină, atunci când ne confruntăm cu diabetul. Însă aceste lucruri trebuie discutate și analizate alături de medicul endocrinolog, cel în măsură să stabilească un astfel de diagnostic.
Tratamentele pentru hirsutism sunt legate, bineînțeles, de cauza apariției acestei afecțiuni. Alături de tratamentul prescris de medic, în funcție de problemele de sănătate, există și variantele cosmetice. Iar în prezent, tratamentele IPL – cu lumină intens pulsată – sunt o soluție pe termen lung pentru rezolvarea acestei probleme nedorite, care afectează stilul de viață al unei persoane.
Citește și: Sindromul ovarului polichistic
Foto: Shutterstock