Hipersensibilitatea la aspirina – alergie sau pseudoalergie?

aspirina

Redescoperit la sfarsitul secolului al XIX-lea, acidul acetilsalicilic a fost inregistrat ca marca farmaceutica in 1899 de firma Bayer sub numele de aspirina. Trei ani mai tarziu apare raportata prima reactie anafilactica iar peste zece ani primul bronhospasm, urmat la scurt timp de primul deces produs de acest antiinflamator.

In 1922 este descrisa asocierea dintre hipersensibilitatea la aspirina,astm si polipoza nazala, cunoscuta ca triada Widal-Samter. Mult mai tarziu, in 1970, s-a putut demonstra legatura dintre mecanismul de actiune al aspirinei prin inhibarea unei enzime, ciclooxigenaza, cu doua izoforme, COX-1 si COX-2, implicata in metabolismul acidului arahidonic si declansarea crizelor de astm. In urmatorii ani s-au descoperit si alte aspecte ale aceluiasi mecanism care pot fi implicate in aparitia urticariei si angioedemului la aspirina.

Hipersensibilitatea la aspirina este intalnita la un procent cuprins intre 0,5 si 2,5 % din populatie. Este mult mai frecventa la femei si neobisnuita la copii unde in 2% din cazuri au fost raportate reactii la un alt antiinflamator, respectiv ibuprofen. In majoritatea cazurilor reactiile de hipersensibilitate aparute nu sunt mediate prin anticorpi, deci sunt catalogate ca pseudoalergii. O caracteristica a acestora este reactivitatea pacientilor susceptibili nu numai la aspirina, ci si la toate celelalte antiinflamatoare care inhiba actiunea ciclooxigenazei COX-1.

Paracetamolul, care este un foarte slab inhibitor al enzimei pare sa aiba un profil de siguranta ridicat la pacientii cu hipersensibilitate la aspirina, doar daca este administrat in doze care nu depasesc 500-1000 mg. De asemenea, pot fi tolerate si antiinflamatoarele care inhiba preferential COX-2 si mai putin COX-1 sau cele de ultima generatie, coxibii, care sunt inhibitoare selective ale COX-2.

In cazul astmului cu intoleranta la aspirina, tabloul tipic este la debut de viroza respiratorie, cu rinita persistenta pentru care se administreaza antiiflamatoare. La persoanele cu predispozitie genetica se initiaza un cerc vicios finalizat in urmatorii 2-3 ani prin diagnosticarea astmului.Ulterior se dezvolta polipoza nazala care se va complica si cu o sinuzita cronica cu cel putin 5-6 episoade de acutizare infectioasa anual.

Aspirina si alte antiinflamatoare nesteroidiene pot declansa sau pot exacerba eruptiile cutanate la 20-40% din pacientii cu urticarie cronica. Mecanismul de producere a acestor reactii este legat tot de inhibarea COX-1, deci pseudoalergic.

Reactia poate sa apara intre 15 minute si 24 de ore de la ingestia tabletei, cu un maxim de incidenta intre 1-4 ore. Angioedemul cu sau fara localizare de gravitate poate sa apara in acelasi context, izolat sau asociat eruptiei urticariene. 

Odata diagnosticata hipersensibilitatea la aspirina si alte antiinflamatoare nesteroidiene, educatia pacientilor este cruciala! Ei trebuie sa aiba liste cu medicamentele contraindicate si cele permise mai ales pentru situatiile in care se impune contracararea unei dureri acute.

Tratamentul bolilor respiratorii cu intoleranta la aspirina are anumite particularitati legate de gravitatea sporita a acestor afectiuni,iar cele cutanate pot impune in cazul in care asociaza soc anafilactic nu numai administrare de antihistaminice ci si de adrenalina si preparate cortizonice.

Desi mecanismul principal al reactiilor de hipersensibilitate la antiinflamatoare este cel bazat pe mecanismul lor de actiune farmacologic, exista totusi si adevarate reactii alergice, independente de inhibarea ciclooxigenazei si care sunt mediate imun prin anticorpi de tip IgE. Aceste reactii sunt specifice unui anume medicament si se pot manifesta de la prurit generalizat, urticarie, sau angioedem, la rinita, astm sau soc anafilactic.

Spre deosebire de celelalte reactii tipice de hipersensibilitate la antiinflamatoare, pacientii pot tolera celelalte medicamente din aceeasi clasa farmacologica in afara celui incriminat. De asemenea, pot beneficia si de metode de diagnosticare diferite de acelea utilizate in reactiile pseudoalergice.

Dr.Claudia Adriana Nicolae
Medic Primar Alergologie si Imunologie Clinica

Clinica Anima Bucuresti
Programari: 021 /9838
www.clinica-anima.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Sport si sanatate